A január 1-től induló program révén akár 3 millió forint is kapható lakásfelújításra

A január 1-től induló program révén akár 3 millió forint is kapható lakásfelújításra

Novák Katalin elmondása szerint az elsődleges cél a családok segítése, mindezek mellett a gazdaság fellenedítéséhez is hozzájárul ez az intézkedés.

A program lényege röviden, hogy az állam átvállalja a családok otthonának felújítási költségeit, abban az esetben, ha legalább egy gyermeket nevelnek. Ez az összeg maximum hárommillió forint lehet. Ennek feltétele, hogy amint felújításba kezd gyűjtse a számlákat, akár anyag-, akár munkaerő költségről legyen szó.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Novák Katalin elmondta, hogy a családtámogatások közé tartozik a kedvezményes hitel is, amelynek egy részét nem kell visszafizetni a gyermekek megszületése esetén. Valamint 2021. január 1.-től a mostani 27% helyett ismét 5% áfát kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor. A csökkentett áfa a 150 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokra és 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házakra érvényes. Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

Forrás: hvg.hu

Kép: Unspalsh

Oszd meg másokkal is!