A leggyakoribb lakásfelújítási bakik és elkerülésük

A leggyakoribb lakásfelújítási bakik és elkerülésük

Akkor érzi magát kellemesen az ember otthon, ha jó állapotú, a stílusának megfelelő, praktikus lakást vagy házat sikerült kialakítania. Eddig azonban el kell jutni, és ha a támogatással minden rendben van, jön a dolog oroszlánrésze: a kivitelezés.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb lakásfelújítási bakikat, és néhány tippet is adunk hozzá, hogyan tudja elkerülni őket!

A mellélőtt szín

  • Olyan szépnek tűnt a boltban, felkenve viszont botrányos…
  • Hogyan lett a pisztáciazöldből ennyire rikító?
  • Sebaj, egyszer majd megszokjuk… Vagy nem.

Annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a kellemetlen érzéseket és gondolatokat, célszerű nemcsak a bolti fényben megnézni a színt, hanem módot keríteni rá, hogy természetes megvilágításban is láthassa. Emellett, érdemes olyan színt keresni, amiből fal-anyagra festett minta is elérhető, nemcsak a dobozon látható árnyalat alapján kell dönteni. Ezek a multik helyett inkább kisebb festékkereskedésekben érhetők el, ami árban egyénként nem is tér el jelentősen a nagytestvérektől, az viszont biztos, hogy több személyre szabott segítségre számíthat majd. (Ha a „kisbolt” drágább is, mindenképpen olcsóbb megoldás ez az újrafestésnél…)

Amikor a fürdőszoba csalódást okoz

Legelsők között mindig a fürdőszoba kerül célkeresztbe lakásfelújításkor. Milyen legyen a csempe? Zuhanyzó legyen vagy kád? Legyenek-e szekrények, pakolós felületek? Rengeteg kérdés merül fel, és még több marad rejtve. Nyilván, amatőrként is jó érzékkel meg lehet oldani a felújítást, de becsúszhatnak kellemetlenségek a megfelelő tervezés hiányában. Tipikusan ilyen, amikor a csempeméret egész egyszerűen nem illik az adott helyiségbe; szintén gyakori, hogy a szekrény és a zuhanykabin ajtaja összeütközik; sajnos sokszor kerül túl magasra tükör is; és van, hogy jóval szűkebbnek látszik a tér a színek, a formák, az elrendezések miatt.

Információk érthetően az Otthonfelújítás Támogatásról! tovább

Kisiklott spórolási kísérlet

A legtöbben (sajnos) hajlamosak olyan dolgokon spórolni, amiken pedig nem lenne szabad, például a burkolaton. Merthogy ezzel pont az ellenkezőjét sikerül elérni! Minél olcsóbb egy burkolat, annál több a felmerülő hibák lehetősége, ez pedig végül ráfizetést hoz magával. Fizetni kell újra az anyagért, és meg kell téríteni a szakember munkadíját is. A javítgatott végeredmény pedig nyilvánvalóan nem úgy fog kinézni, mint azt elvárná… Ebből a tanulság, hogy burkolatból inkább megbízható minőséget érdemes választani, még akkor is, ha az drágább, mert végül jobban megéri majd. Ugyanígy hibalehetőség, hogyha nem a helyiség céljának megfelelő burkolatot sikerül lerakni: csúszik a fürdőszoba padlója, rosszul tűri a foltokat és látványosan kopik a konyháé… Mindig vegye figyelembe, a helyiség funkcióját, és ennek megfelelően válasszon burkolatot!

A bútorraktár esete

Gyakori lakásfelújítási baki, hogy az ember nem gondol előre a tárolásra. Ott a lecsupaszított lakás, nem egyszer a falak átmozgatásával, ilyenkor érdemes átgondolni a beépített szekrények és tárolók lehetőségeit. Később sajnos csak az a megoldás marad, hogy minden szobában valamilyen szekrény csúfítja majd az összképet – ezt nem árt előre elkerülni.

Otthonfelújítási Program: tájékozódjon egy helyen minden részletről és tudnivalóról tovább

Oszd meg másokkal is!