Lakásfelújítási támogatás: kiderült, mire költik a magyarok

Lakásfelújítási támogatás: kiderült, mire költik a magyarok

Egy friss kutatás alapján a legnépszerűbb felújítási célok a belső terek, nyílászáró csere, fürdőszoba felújítása, fűtésrendszer korszerűsítése, illetve az ingatlan szigetelése. Ennek köszönhetően jelentős számú ingatlan értéke nőhet meg a következő években, ezért a kapcsolódó lakásbiztosításokat is érdemes átnézni az alulbiztosítottság elkerülése érdekében.

Nagy az érdeklődés a gyermeket nevelők számára elérhető otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. (Részletekért olvassák el korábbi összefoglalónkat.)  A családok jelentős része tervezte, hogy a következő két évben felújítást végez az otthonában, ebből kifolyólag az igénybevételre jogosultak közel kétharmada biztosan vagy valószínűleg igényelni fogja majd a támogatást – derül ki a januárban végzett reprezentatív kutatásból. Az érdeklődés a 40-49 éves korosztályban a legnagyobb. A kutatás során kiderült, hogy százból nyolcvanan önálló családi házban vagy házrészben élnek. A falvakat és a városokat az érdeklődés egyenlő arányban érinti, és a fővárosban élők is szép számban terveznek felújításokat.

Forrás: Freepik

Nem csak az életminőség javul

A lehetőséggel élők számára nem “csak” az életminőség javul, hanem a család vagyona is gyarapszik. A tervezett felújítások során az otthonok korszerűbbekké, ezáltal energiatakarékosabbá,  alacsonyabb költséggel fenntarthatóvá is válhatnak majd.

A lakásfelújítási támogatás maximális kihasználásával egy kisebb családi ház esetében akár komplett tetőcsere vagy teljeskörű fűtéskorszerűsítés, esetleg mindenre kiterjedő esztétikai megújulás vagy nyílászáró-csere, míg kisebb lakásokban teljes felújítás is kivitelezhető. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzése ráadásul azok számára is reális döntés lehet, akik a felújítás után tovább értékesítésben gondolkoznak. A munkálatokkal járó plusz feladatokat és kockázatokat ugyanis nem mindenki vállalja fel szívesen, így az ingatlan eladás előtti korszerűsítésével a jelenlegi tulajdonos jogosan bízhat az átlagosnál gyorsabb és magasabb áron történő értékesítésben

mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Hogyan tudjuk mindezt finanszírozni?

Akkor sem kell lemondani az esetleges merészebb tervek kivitelezésétől, ha azok a pillanatnyi anyagi lehetőségeinket meghaladják. Ha a tulajdonosok nem rendelkeznek megfelelő önerővel a felújításhoz, megoldás lehet a kamattámogatott otthonfelújítási hitel. Azonban minden esetben érdemes alaposan megtervezni hogyan szeretnénk finanszírozni , mert számos lehetőség áll rendelkezésre.

Egyenlőre hat hazai banknál érhető el az otthonfelújítási hitel, így azok is élhetnek az otthonfelújítási támogatás által nyújtott lehetőséggel, akiknek nincs megtakarításuk. Az bankok hitelkínálata eltérhet egymástól. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes bankok hitelbírálata mégis némileg eltér. Vannak szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a bank kiválasztásakor. (Részletekért olvassák el korábbi cikkünket.)

A támogatott felújítási hitel legfontosabb általános jellemzői:

  • Azok számára érhető csak el, akik jogosultak az otthonfelújítási támogatásra;
  • A hitel kamata a teljes futamidő alatt 3%;
  • Maximum 6 millió Ft hitel vehető fel;
  • Legfeljebb 10 év lehet a hitel futamideje.

A hitel és a támogatás igénylésének számos feltétele van:

  • Köztartozásmentesnek kell lennie az igénylőknek;
  • Legalább 1 éve az ingatlanban kell lakni;
  • Legalább 1 éves Tb-jogviszony;
  • Legalább 50%-o tulajdoni hányaddal szükséges rendelkezni a felújítandó ingatlanban.

A kedvezményes hitelt február elsejétől lehet igényelni, ugyanakkor még nem érhető el valamennyi banknál a hitelkonstrukció. (Korábbi cikkünkben részletesen olvashat a témáról.)

Lakásbiztosítás – fontos átnézni

Sokan nem gondolnak rá, de a felújítás alkalmával nőhet az ingatlan értéke, ezért fontos ellenőrizni, hogy lakásbiztosításunk megfelelő-e, nem-e vált alulbiztosítottá az otthonunk. Így elkerülhető, hogy egy esetleges baleset vagy káresemény során legyünk kénytelenek azzal szembesülni, hogy a házunk védelme alacsonyabb a kelleténél. A kutatás során adott válaszokból az is kiderül, hogy az igénylők majdnem harmada biztosan tervezi, hogy a korszerűsítés után az értéknövekedéshez igazítja, átdolgoztatja a lakásbiztosítását, a megkérdezettek 50%-a pedig csak a későbbiekben, a felújítás után foglalkozik a kérdéssel.

Forrás: penzcentrum.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!