Betörésvédelem hatékonyan

Betörésvédelem hatékonyan

Az idén indult Otthonteremetés támogatás lehetőséget kínál többek között a külső nyílászárók cseréjére is. Hazánkban a betöréses lopások száma sajnos évről évre nő. Mindenki számára fontos a biztonság, nemcsak a vagyontárgyai, de szerettei biztonsága is.

Biztonsági ajtó – lehetőség a nyugalomra

Magyarországon a vagyon elleni bűncselekmények száma évről-évre nő. Egyre több ismerősünktől halljuk, hogy betörtek hozzájuk vagy valahova a környezetükben, amiben nem az anyagi kár volt a legjelentősebb csapás. A betöréses lopások áldozatai nem az ellopott tárgyak és a rongálási kár értékét sajnálják leginkább. Minden esetben az a kép rögzül a legjobban bennük, hogy betörtek az intim szférájukba, akaratuk ellenére idegenek átnézték személyes holmijaikat, szétdobálták mindenüket, korábban csak filmekben látott rumlit csináltak, ellopták a pótolhatatlan emlékeket, a rájuk hagyott családi örökséget, vagy az egymásnak vett, csodálatos pillanatokat idéző ékszert. A felforgatott lakás látványa örökké rögzül emlékezetükben és félelemérzettel kísérve vissza-vissza tér majd a jövőben, hogy ez meg ne történhessen még egyszer.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: dtp.hu


Mit tehetünk azért, hogy ez velünk ne fordulhasson elő? Egyetlen eszközünk van: megfelelő szintű, valódi biztonságot nyújtó betörésvédelmi eszközök alkalmazása. A mechanikus betörésvédelem legfontosabb, sőt, emeleti lakások esetén legtöbbször egyetlen szükséges eleme a biztonsági ajtó. A valódi biztonsági ajtó. Ugyanis sajnálatos módoan a “biztonsági ajtó” elnevezést többé-kevésbé megerősített (akár acél) szerkezetű ajtóra is alkalmazzák a kereskedők és gyártók a minél nagyobb számú eladást elősegítendő. A vásárló azonban ilyenkor kizárólag hamis biztonságérzetet vesz, nem biztonsági ajtót!

MABISZ

Normális esetben ebben segítene egy független tanúsító fél, a Magyar Biztosítók Szövetsége a MABISZ tanúsítások odaítélésével, a MABISZ tanúsítás megléte ugyanis segítené az e szakterülethez nem értő laikus vásárlót abban, hogy egy-egy ajtó mennyire nyújt biztonságot. Ez a rendszer azonban sajnos nem működik jól. Egyrészt azért, mert a biztonsági ajtókat e tanúsítás során nem kizárólag mechnaikai feltörés szempontjából kellene vizsgálni, hanem manipulációs technikákkal történő feltörésre vonatkozóan is, másrészt a legmagasabb szintű, 15 perces áttörésvédelmet tanúsító kategórián kívül nem kellene más, ennél gyengébb szintű (3, 5, illetve 10 perces áttörésgátlást tanúsító) minősítést kiadni. Ugyanis még a MABISZ 1 tanúsításnál is erősebb, az ahhoz előírt műszaki paramétereken is túlmutató ajtószerkezetre van szükség a valódi biztonság elérése érdekében.

Forrás: dtp.hu


Valódi biztonság – mi kell hozzá?

A legfontosabb szerkezeti szempont a masszív tok és ajtószárny. Mindenképpen legalább 2 mm falvastagságú acél szelvényekből, és semmiképpen nem hajlított lemezből, esetleg fából vagy műanyagból készüljön a tok és az ajtószárny szerkezete. Az utóbbi anyagok ugyanis hosszú feszítővassal jelentős mértékben deformálhatóak, így a betörőnek elegendő egy hosszúszárú, erős feszítővas és az ajtó máris nyitva. Ha az ajtótok és -szárny kellően masszív, és az ajtószárny ajtótokon belüli elmozdíthatósága töredéke a zárórudazatok hosszúságának, akkor az ajtót nem lehet befeszíteni. Természetesen kulcsfontosságú az ajtótok falba rögzítésének erőssége is, ezért kizárólag legfeljebb 30 cm-es távolságonként a téglafalba fúrt acélcsapokhoz hegesztéssel rögzített biztonsági ajtót szabad alkalmazni, a tokrögzítő dübelek ennél alacsonyabb szintű védelmet biztosítanak.

Forrás: dtp.hu


Másodikként az ajtóburkolat alatt rejtőző felületet kell megvizsgálni, hiszen nem tart sokáig az ajtóburkolat eltávolítása vagy megbontása. E betörési módszer ellen szintén acélból készült védelmi “rétegekkel” kell védekezni, azaz az ajtószárny teljes felületét a támadási oldal felől érdemes ellátni egy acéllemezzel, majd mögötte – ennek eltávolítására is felkészülve – az ajtószárny belsejében egy rácsszerkezetet is célszerű elhelyezni.

Forrás: dtp.hu

Hiába rendkívül masszív és ellenálló az ajtó, ha a zár gyenge pont. Harmadikként tehát a megfelelően megválasztott és szakszerűen beépített zárszerkezetet kell megemlítsük, mely zár mind a mechanikus támadások, mind a manipulációs zárnyitási technikák ellen kellően védett. A különböző típusú hengerzárakat a manipulációs technikákkal rendkívül gyorsan lehet nyitni, így jó minőségű biztonsági ajtót kizárólag kéttollas kulcsos, úgynevezett trezorzárral látnak el vagy esetleg egy kéttollas kulcsos és egy hengerzár együttes alkalmazásával. A trezorzárak egyetlen hátránya, hogy kulcselhagyás vagy -lopás esetén körülményes a zár cseréje, hiszen e záraknál a teljes zártestet cserélni kell, nem csak egy zárbetétet, mint a hengerzárak esetén. Ezt a nehézséget azonban már a világ egyik piacvezető gyártója, a CISA kiküszöbölte az átprogramozható trezorzár kifejlesztésével, ami egy olyan zárat jelent, melynek a régi kulcs birtokában könnyen “meg lehet tanítani” az új kulcskészletet, mely műveletet követően a régi kulcsokkal többé már nem nyitható az ajtó.

Forrás: dtp.hu

Végezetül említsük meg az örök tévhitet is, a záródási pontok számát. Valójában annyi fontos, hogy mind a négy irányba záródó kivitelű legyen az ajtó: zsanéroldalon passzív záródási pontok (tüskék), míg a másik három oldalon a zárrendszer által központilag működtetett, mozgatható zárórudak kell mélyen a tokba menjenek. Az, hogy ez hány ponton történik, már szinte mindegy, de azért célszerű, ha oldalanként legalább 2 záródási pont van.

Változatosság és biztonság együtt

Tévednek, akik azt gondolják, hogy nem tudnak a biztonsági ajtók nyújtotta lehetőséggel élni, mivel kétszárnyú, felülvilágító ablakkal ellátott, boltíves vagy bármilyen egyéb ok miatt egyedi gyártást igénylő ajtóra van szükségük, melyre nem lehet egyedi biztonsági ajtót gyártani. Léteznek egyedi méretre gyártott biztonsági ajtók, sőt, általában minőségben is ezek képviselik a megfelelő szintet. A pontos, egyedi méretre gyártás amiatt is fontos, hogy ne kelljen falat vésni vagy toldani a beépítés során, ami kellemetlen lehet és a beépítés biztonságosságát is veszélyeztetheti, de egyben azt is lehetővé teszi, hogy – megfelelő burkolat-, kilincs- és kiegészítőkínálat esetén – az egyes megrendelők ízlésvilágát tükröző, stílusát teljes mértékben képviselő, s egyben valódi biztonságot, nem pusztán hamis biztonságérzetet nyújtó biztonsági ajtók készülhessenek.

Forrás: dtp.hu

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Forrás: dtp.hu

Kép: dtp.hu

Oszd meg másokkal is!