Biztonságtechnika az otthonunkban

Biztonságtechnika az otthonunkban

Hazánkban a betöréses lopások száma sajnos évről évre nő, ezért fokozottabban kell óvni vagyonunkat. A vagyonvédelem egyik leghatásosabb módja a mechanikus védelem.

 Ez a mechanikus védelem azt jelenti, hogy különböző eszközök alkalmazásával fizikailag képesek vagyunk meggátolni az illetéktelen személyek általi behatolást. Egy ingatlan esetében a legáltalánosabb eszközök e célra a különböző rácsok, biztonsági bejárati ajtók, illetve további biztonsági nyílászárók. A betörésvédelmi eszközök hatékonyságának szempontjából fontos azok minősége, mely alatt értjük az átgondoltan megalkotott konstrukciót, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minőségét.

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás ➜ tovább

Például egy biztonsági bejárati ajtónál 3 fő összetevőről beszélhetünk. Az első a tokszerkezet, mely akkor lesz igazán masszív, ha minimum 2 mm falvastagságú idomacélból készül és a küszöbbel együtt egy teljesen zárt egységet alkot. A második lépcső maga a nyílószárny, aminek szintén zártszelvény kerete kell legyen, melyre az egész palástot beborító, tömör – minimum 1,5 mm vastag – acéllemez kerül felhegesztésre vagy/és a kereten belülre egy tömör négyzetacélból készülő rácsszerkezet – maximum 300 négyzetcentiméteres „lyukakkal” – kap helyett. Ennek az ajtólapnak az ajtó, illetve a zár bezárásakor mind a négy oldalon a tokszerkezetbe kell záródnia, bizonyos hosszúságú és átmérőjű acélrudazatokkal. A harmadik fő összetevő, mondhatni az egésznek a lelke a zárszerkezet.

Forrás: dtp.hu

A gyártók modernebbnél modernebb zárakkal, zárbetétekkel állnak elő, azonban a mai napig az egyik legmegbízhatóbb típus a kéttollú kulccsal működő trezorzár-rendszer, ugyanis ennek a szerkezete teljes mértékben ellenáll a „divatos” zárfeltörési módszereknek (zártörés, fésűzéses- és kocogtatásos módszerek).

Tudjon meg mindent a lakásfelújítási hitelről ➜ tovább

Hiába a kiváló biztonságtechnikai eszköz, ha annak beépítése nem szakszerű. Például lehet egy ablakrács a legerősebb acélból is, ha azt nem falba mélyen befúrt acélcsapokhoz hegesztjük, hanem csak a nyílászáró keretéhez csavarozzuk, ugyanis ez utóbbi rögzítésnél könnyedén eltávolítható a rácsszerkezet. Ugyanez igaz a fenti biztonsági ajtó beépítésére is, azaz nem elegendő azt néhány csavarral és egy kis poliuretán habbal fixálni. Összegezve, a minőségi betörésvédelmi eszköz mellett elengedhetetlen a szakértő beépítés is.

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

A mechanikai eszközök mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az elektromos vagyonvédelmi eszközök is ugyanis komplex védelmet csakis a két típus együttes használatával érhetünk el. Ennek oka, hogy egy rács vagy egy megerősített nyílászáró csak késleltető tényező. Ha minimális lebukási veszéllyel, akár nagy zajjal is dolgozhat egy betörő (pl. nyaralóknál, hétvégi házaknál stb…), akkor be tud jutni a kiszemelt ingatlanba és zavartalanul el tudja vinni értékeinket. E nyugalom megzavarására hívatottak az elektromos vagyonvédelmi eszközök. Napjainkban több biztonsági szolgálat is működik országunkban, akik – természetesen meglévő szerződés esetén – a riasztó jelzésekor rövid időn belül kimennek a helyszínre. A tettenérés esélyének növelése érdekében a kivonuló szolgálatokhoz bekötött riasztóberendezések ún. néma riasztással jeleznek, azaz a helyszínen nem szól a sziréna, csak a biztonsági szolgálatnál jelez.

Forrás: dtp.hu

A riasztókon túl további elektromos eszközök is bevethetők, melyek lassítják, illetve akadályozzák az illetéktelen behatolót. Ilyen többek között a füstpajzs, mely riasztáskor szárazfüsttel (glycol és víz speciális keverékével) gátolja a helyiségben a látást. A füst több mint egy órán keresztül megmarad, de 15-20 perc alapos szellőztetés után nyomtalanul eltűnik a védendő helyiségből. E védelmi eszköz kiegészítő mozgásérzékelővel is, ebben az esetben a füstvédelem csak akkor kezdődik, ha a behatoló a védendő térbe lép. A füstpajzs mellett további módszerekkel lassíthatjuk a betörőket, mint pl. valamilyen erős hang– (hangbomba) vagy fényhatás (stroboszkóp).

Forrás: dtp.hu

Az elektromos vagyonvédelmi eszközökön belül vannak olyan termékek, melyek a bizonyos szintű védelem mellett a felhasználók kényelmét is szolgálják. Egyre gyakoribb igény, hogy kulcs helyett egyéb módon tudjuk nyitni az ajtót. Ilyen lehetőséget nyújt többek között az ujjlenyomat-olvasó vagy a kártyás beléptető rendszer. Kedvelt kiegészítő pl. a digitális másodzár, ami praktikus lehet, ha hirtelen ki kell ugrani pár percre és elfelejtjük a zárat kulccsal bezárni vagy hazaérvén nem fordítjuk rá a kulcsot és bárki ránk nyithatna. Ez a remek kis eszköz az ajtólap becsukódásakor automatikusan záródik, melyet a tulajdonos kintről számkóddal, bentről egy gombnyomással nyithat. Elterjedőben van a digitális kitekintő is, így még diszkrétebben tudunk meggyőződni arról, hogy ki áll az ajtónk előtt. Megoldást jelenthet ez a rossz szándékú emberek vagy a kis csíntevők ellen is, mert becsengetéskor fotót készít a kintlévőről.

Forrás: dtp.hu

Lehetőségek, tippek, ötletek árnyékolástechnikára ➜ tovább

Ami bizonyos, hogy fokozottan óvnunk kell a nehéz munkával megszerzett vagyonunkat, s alaposan meg kell választanunk, hogy ezt milyen eszközökkel tegyük, mert e téren hatványozottan igaz lehet, hogy az olcsóbb a drágább.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: dtp.hu

Kép: dtp.hu

Oszd meg másokkal is!