Csatlakozik a MÁK az azonnali fizetési rendszerhez

Csatlakozik a MÁK az azonnali fizetési rendszerhez

A Magyar Államkincstár új multidevizás számlavezető rendszere május elsejétől éles teszttel indul, jövő januártól pedig teljes körűvé válik – nyilatkozta Világgazdaságnak Bugár Csaba, a MÁK frissen kinevezett elnöke.

A kincstárral szemben támasztott legfőbb követelmény, hogy a 21. századnak megfelelő informatikai biztonságot nyújtson.

Az elnök elmondása szerint, többek között ez az egyik legfontosabb megoldandó feladat – írja a lap.

A jövőben az új rendszer felhőbe költözik, azaz megfelelő azonosítás után minden érintett az interneten keresztül kapcsolódhat hozzá. Az utalások kapcsán megteremtődik a real time ellenőrzési lehetősége is. Az új rendszer alkalmas lesz arra, hogy csoportos utalások esetében a korábbi T+1 napos teljesítést napon belüli utalás váltsa fel, és lehetővé válik, hogy a Magyar Államkincstár ne csak a fogadói, hanem a küldő oldalon is csatlakozhasson az azonnali fizetési rendszerhez.

Mi utaljuk ki minden hónapban a 2,5 millió nyugdíjas járandóságát és 1,3 millió család költségvetési juttatásait. Nyugellátásokra és egyéb tartós ellátásokra a kincstár 2020-ban csaknem 4100 milliárd forintot fizetett ki. A családok támogatása érdekében a kincstár feladatainak ellátása egyre újabb elemekkel bővül, az otthonfelújítási támogatástól a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáig. Rajtunk keresztül történik az uniós támogatások kifizetése is.

– részletezte Bugár Csaba a Világgazdaságnak.

A MÁK másik nagy fejlesztése a belső adatok nyilvántartásának összevonása. Jelenleg még külön rendszer kezeli a szociális támogatásokat, a nyugdíjakat, az önkormányzati és a mezőgazdasági támogatásokat. Ennek a négy adattárháznak az összevonása is megtörténik a jövőben, ezáltal átláthatóbb, komplexebb lesz a rendszer és a kincstár sokkal jobban el tudja látni a költségvetés végrehajtását támogató feladatát, az összefésült adatok révén sokkal komplexebb információt adhat a tervezéshez.

Néhány szigorítás és nagy könnyítések az Otthonfelújítási támogatást igénylőknek ➜ tovább

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk    tovább

Forrás: vg.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!