Drágulnak az építőipari anyagárak

Drágulnak az építőipari anyagárak

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elmondása szerint az első negyedévben nőtt a kereslet a felújítási munkáknál használatos anyagokkal kapcsolatban, elsősorban a hőszigetelő, szerkezetépítő és a nyílászáró anyagok iránt.

Ennek oka természetesen az idén indult Otthonfelújítási támogatás, valamint az 5 százalékos újlakás-áfa visszaállítása és a magánerős lakásépítés áfa-visszaigényelhetősége, amely hatására jelentős mennyiségű leállított projekt indult újra – olvashatjuk a portfolio cikkében.

A MÉASZ mindezek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is hiány van szakképzett szakemberből, amely a mostani helyzetben – hiszen rengeten újítanak idén – akár fokozott minőségi kockázatot jelenhet a befeketető részéről.

Tudjon meg mindent a lakásfelújítási hitelről ➜ tovább

Emelkedés történt az építési termékek, acéltermékeket felhasználó építőanyagok, műanyagtermékek területén, mind a gyártási és értékesítési költségek tekintetében.

Forrás: Freepik

Ennek számos oka van, világpiaci hatások – főként a kínai gazdaság koronavírus-járványt követő újraindulása –  a Szuezi-csatorna bedugulása és a tűzeset a BASF vegyi üzemében.

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás ➜ tovább

A szövetség elmondása szerint a külpiaci nyersanyagok emelkedése Magyarországon is érezteti hatását. Érinti a nyílászáró gyártást, az épületgépészeti szolgáltatásokat, az építőkémia termékeket, az acélon keresztül a betonelemgyártást és hőszigetelők piacát is. 

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!