Egy igazolás, amit nehéz beszerezni a támogatáshoz

Egy igazolás, amit nehéz beszerezni a támogatáshoz

Nehézségekbe ütközhetünk a járvány idején a tb-igazolás beszerzésével kapcsolatban. Mutatjunk milyen módokon lehet igényelni.

Idén startolt az Otthonfelújítási támogatás és az Otthonfelújítási hitel. Mindkettőhöz szükséges 1 éves tb-jogviszonnyal kell rendelkezni. Ugyanakkor nem minden esetben kell erről hatósági bizonyítványt benyújtani. A portfolio cikke alapján egyes esetekben a teljes bizonyító erejű magánokirat is elég, ami a gyakorlatban a legtöbb esetben egy két tanú által aláírt nyilatkozatot jelent, például az Otthonteremtési támogatás igénylése során. Ebben az esetben elég, ha az igénylő – vagy igénylők esetében legalább az egyikük – büntetőjogi felelőssége mellett, a TAJ száma megadásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik, hogy a felújítási támogatás iránti kérelem benyújtásakor legalább 1 éve (maximum 30 nap megszakítással) folyamatosan tb-biztosított.

Más a helyzet az Otthonfelújítási hitellel kapcsolatban. Itt az igénylő, illetve együttes igénylés esetén a házastársak vagy élettársak legalább egyik tagja 30 napnál nem régebbi okirattal szükséges igazolnia, hogy − legalább 1 éve, folyamatosan (maximum egybefüggően 30 napos megszakítással) tb-biztosított.

Forrás: Freepik

Hogyan tudjuk igényleni?

  1. Elektronikus úton – az Ügyfélkapuval rendelkezők számára: a legkényelmesebb módja az igénylésnek, hiszen az asztal mellől, sorban állás és várkozás nélkül igényelhetjük meg az igazolást. Az Ügyfélkapu felületére belépve az alábbiakat kell követni:

Címzettként az illetékes kormányhivatalt kell megadni, és scannelve be kell csatolni a kérelmet. Az e-papíros szolgáltatással legfeljebb 8 napon belül megérkezik meg az igazolás a digitális tárhelyünkre.

Külön igénylőlap nincs a kérelmi nyomtatványhoz, de érdemes az egyes kormányhivataloknál érdeklődni, hogy helyileg alkalmaznak-e külön erre kérelmi nyomtatványt. 

  1. Személyesen: a járványra való tekintettel a kormányhivatalokban csak előre egyezetett időpontban lehetséges a személyes ügyintézés. Alapesetben a Központi Időpontfoglaló Alkalmazáson keresztül lehet bejelentkezni – akár Ügyfélkapu nélkül is – , azonban várhatóan a kamattámogatott kölcsönhöz tartozó tb-jogviszony igazolás március elejétől lesz elérhető ügykör – azonban cikkünk írásakor még nem volt az. Ettől eltekintve a személyes ügyintézés működik. A kormányhivatalok bejáratánál elhelyezett kis gyűjtőkonténerbe kell bedobni innen kerül később az illetékes osztályhoz. Talán ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy az ügyintézők elé kerüljön a kérelem. Ha már nagyon sürget az idő és sürgően szükségünk lenne az igazolásra ezt külön jelezni kell a hivatalnak, és megadni az elérhetőségünket, esetekben méltányossági alapon előfordul, hogy személyesen is kiadják az igazolást. Van arra is lehetőség, hogy kormányablaknál adjuk be a kérelmet, de ez eléggé időigényes lehet. Először is a kormányablakba is időpontot kell kérnünk, majd miután leadtuk azt egy futár viszi el az illetékes kormányhivatalba hetente egy napon.
  1. Postai úton: körülbelül 10 napos ügyintézési határidővel számolhatunk. Ebben az esetben az alábbiak másolatát szükséges csatolnunk:
  • TAJ kártya,
  • személyazonosításra alkalmas igazolvány,
  • lakcímkártya
  • meghatalmazás (amennyiben nem a hatósági bizonyítványt igénylő jár el az ügyben. Eredeti pédányt szükséges csatolni),
  • igénylőlap.

A hatósági bizonyítvány a kiállítás napjától számított 30 napig használható fel

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!