Élethelyzetek, amikor nem tudja maximálisan igénybe venni a lakásfelújítási támogatást

Élethelyzetek, amikor nem tudja maximálisan igénybe venni a lakásfelújítási támogatást

Azok a családok, akik legalább egy gyermeküket nevelik vagy várják saját otthonukban, igénybe vehetik az állam által kínált lehetőséget, az otthonfelújítási támogatást.

A támogatás összege a teljes költségvetés fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet, ám ennek kihasználásához nem elegendő egy 6 millió forintos költségvetés. Mutatunk öt olyan élethelyzetet, amikor a költségek felénél kevesebb támogatásra lehet jogosult.

A lakásfelújítási támogatás, azoknak a szülőknek jelent támogatást, akik saját otthonukban legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak – 12 hetes magzat már gyermeknek számít.

Az elérhető összeg a teljes költségvetés fele lehet, de nem haladhatja meg a 3 millió forintot. A támogatás a munkálatok befejezését – és kifizetését – követően utólag igényelhető a benyújtott számlák alapján. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, az alábbiakban mutatunk néhány olyan élethelyzetet, amikor a vártnál kevesebb támogatásra lehetnek jogosultak a családok. Sőt olyan eset is előfordulhat, hogy egyáltalán nem térít vissza pénzt az állam.

Már 2020-ban, előre megvásárolta az alapanyagot

Azok jogosultak a felújítási támogatásra, akik 2020. december 31-ét követően vágnak bele az otthonuk korszerűsítésébe. Ez azt is jelenti, hogy a benyújtott számlákon 2021-es dátumnak kell szerepelnie, tehát az idén megvásárolt alapanyagokat nem fogják figyelembe venni a támogatás összegének meghatározásakor.

Abban az esetben, ha például a felújítás költségvetése 1 millió forint – ennek fele anyagköltség, fele munkadíj -, azonban a szükséges anyagokból még idén bevásárol egy kedvező akciót kihasználva, mondjuk 300 ezer Ft értékben, akkor csak 350 ezer forint támogatásra lesz jogosult. Ugyan a költségvetés 1 millió forint, de ebből csak 700 ezer forint a 2021-ben megfizetett rész, aminek a fele lehet a támogatás.

Több dolgot is felújítana, saját maga végezné el a munkálatokat

Több dolgot is felújítana, a támogatást viszont egyben venné igénybe, hiszen támogatást csak egyszer lehet igényelni? Ha megcsináltatná például a háza kerítését, erre a munkára pedig egy vállalkozóval kötne szerződést. A teljes költség 1,2 millió forint lenne, melyből 500 ezer forint az anyagköltség és 700 ezer forint a munkadíj. Emellett kifestené a lakást is, a festék, a fólia és egyéb szükséges eszközök beszerzésére pedig 100 ezer forintot költene, viszont ezt saját maga végezné el, ezzel a munkával nem bízna meg külön szakembert.

Eszerint lenne összesen 600 ezer forint anyagszámlája és 700 ezer forint munkadíja. Ugyanakkor összesen két külön munkálatot végezné el, melyek közül csak az egyikről lenne vállalkozási szerződése. Ez a tény pedig befolyásolhatja a támogatás összegét is, ugyanis a jogszabály az alábbiakat tartalmazza:

A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint mivel nincs vállalkozási szerződés a festésről, ezért az ahhoz kapcsolódó költségek nem is vehetők figyelembe a felújítási támogatásnál. Vagyis összesen 600 ezer forint támogatást kaphat a fenti munkálatok után. (Ha figyelembe lehetne venni a festés anyagköltségét is, akkor pedig 650 ezer forint támogatásra lehetne jogosult.)

Saját maga végezné el a felújítást

Ha saját magunk végezzük a munkálatokat azon sokat lehet spórolni, de nem ebben az esetben. Megtakarítaná a munkadíjat, viszont elesik a felújítási támogatástól. Hiába van ugyanis számlája az anyagköltségekről – festékről, fóliáról, parkettáról – munkadíjat nem fizette ki senkinek, illetve nem kötött vállalkozási szerződést egy mesteremberrel sem, pedig ez utóbbi is feltétel. A támogatás összegének legalább 50 százalékát kell kitennie a munkadíjnak, vagyis, ha az 0 forint, akkor sajnos az anyagköltségekből sem tud egyetlen forintot sem visszaigényelni.

Lecseréli a beépített konyhabútort – az anyagköltség jóval magasabb a munkadíjnál

Egy konyhabútor lecserélésére alapvetően felhasználható a támogatás, hiszen a jogszabály alapján beépített bútorok cseréje és beépítése elfogadható. A konyhabútor ára elérheti akár az 500 ezer forintot is, a beszerelés munkadíja ennél jóval alacsonyabb, 100 ezer forint körül lehet. Vagyis a felújításért 600 ezer forintot kellene kifizetnie. Ebből azonban legfeljebb 200 ezer forintot tudna visszaigényelni felújítási támogatásként.

A költségvetés fele ugyan 300 ezer forint lenne, de a visszaigényelhető támogatás összegében 50-50 százalékos arányban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek. Vagyis a 100 ezer forintos munkadíj mellé jelen helyzetben legfeljebb további 100 ezer forint anyagköltséget tud visszaigényelni. Ehhez persze további feltétel, hogy a teljes költségvetés elérje a 400 ezer forintot, ezt a feltételt azonban jelen helyzetben teljesíti.

Babaszobát alakítana ki

Amikor baba érkezik a családba, a szülőknek fontos, hogy megfelelő, otthonos környezetben fogadhassák a gyermeküket. Természetesen babaszoba kialakítására is igényelhető a támogatás, hiszen már a 12 hetes magzat is gyermeknek számít.

Ebben az esetben szükség lesz új bútorokra és festésre is. Tegyük fel, hogy a festés munkadíja összesen 150 ezer forint, az anyagköltség pedig további 100 ezer forint. A megvásárolt bútorok – szekrény, komód, pelenkázó, kiságy – ára 250 ezer forint lenne. Azaz összesen 500 ezer forintot költött a felújításra. Ennek a fele 250 ezer forint lenne, ezt azonban nem biztos, hogy utólag vissza is kapja. A bútorok esetében ugyanis csak a beépíthető bútorok és gépek – például a konyhai bútorok – anyag- és beszerelési költségei után lehet jogosult a támogatásra. Ha most sima – nem beépíthető – bútorokat vásárolt, akkor azok után nem kaphat támogatást. Marad a festés 250 ezer forintos költsége, amely után összesen 125 ezer forint támogatásra lehet jogosult.

Természetesen még nem ismert minden részlet, akár újabb értelmező állásfoglalások módosíthatnak a fent leírtakon. Szakértők ettől függetlenül azt javasolják, hogy mindenki alaposan gondolja át, mit szeretne a lakásán korszerűsíteni, amennyiben otthonfelújítási támogatást is igényelne rá. Ez abban az esetben különösen fontos, ha személyi kölcsönből, vagy épp lakáshitelből finanszíroznák meg a munkálatokat.

Forrás: penzcentrum.hu

Kép: Unspalsh

Oszd meg másokkal is!