Érdemes figyelni – milliókat bukhatunk a részleteken

Érdemes figyelni – milliókat bukhatunk a részleteken

A legnagyobb buktató a lakásfelújítás során az lehet, ha nem az elvártaknak megfelelően számoljuk el a munkadíjat és az anyagköltséget.

Amit feltétlenül szem előtt kell tartanunk a felújítás során, hogy a megcélzott összeg elnyeréséhez rendben legyenek a felújításhoz szükséges szerződések és számlák.

Az idei év januárjától minden 25 év alatti gyermeket nevelő család lehetőséget kap arra, hogy felújíthatassa otthonát a felmerülő költségek 50 százalékáig, maximum három millió forintig. Természetesen az igénylésnek több feltétele van, részletekért olvassák el korábbi cikkünket. Ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást, nem csak a jogosultsági feltételeknek kell megfelelnünk, hanem a kapcsolódó dokumentációnak is rendben kell lennie. Kiemelt figyelmet kell szentelnünk, hogy az elvártaknak megfelelően nyújtsuk be a Magyar Államkincstárhoz a vállalkozói szerződéseket és a számlákat.

A legnagyobb buktató, ha nem az előírásoknak megfelelően számoljuk el az anyagköltséget és a munkadíjat. Kiemelten fontos feltétel, hogy 50-50 százalékban számolhatók el a fent említett kiadások.

Forrás: Pinterest

Ebből adódik, hogy arra nincs lehetőség, hogy mi magunk végezzük a felújítást, sőt még az is kitétel, hogy nem végeztethetjük a munkát közeli hozzátartozóval. Ha az anyagköltség mellé nem tudunk felmutatni vállalkozói szerződéssel igazolt munkadíjat, abban az esetben a megszerezhető támogatás nulla forint lesz.

Fordított helyzetben szintén elveszítjük a támogatást, tehát ha rendelkezünk a felújításhoz szükséges anyaggal és csak a szakember munkadíját szeretnénk fedezni a támogatás összegéből.

Abban az esteben, ha a maximális, három millió forintot szeretnénk felvenni, egy szabályt követnünk kell: minimum hat millió forint legyen a felújítás végösszege és az anyagköltség és a munkadíj is érje el a minimum másfél-másfél millió forintot. Mindezek mellett, ha megfelelünk az egyéb jogosultsági feltételeknek, akkor megkapjuk a maximális három millió forintos állami támogatást.

De fontos kiemelnünk, hogy hiába hat millió forint a felújítás végösszege, ha a munkadíj vagy az anyagköltség külön-külön nem éri el a másfél millió forintot, akkor sajnos nem kaphatjuk meg a maximális támogatást. További részletekért olvassák el korábbi cikkünket a témában ➜ tovább

Példák a Magyar Államkincstár oldaláról:

Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
Munkadíj: 1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 – 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
Munkadíj: 1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft
A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft
Anyagköltség: 1.000.000,- Ft
Munkadíj: 0,- Ft
Kifizethető támogatás: 0,- Ft
A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

Az összeget leszámítva az alábbi tényezőkre kell figyelnünk a számlákkal kapcsolatban:

  • 5 százalékos áfát tartalmazó számla nem fogadható el,
  • külföldi számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozónak van magyar adószáma,
  • a számla kelte 2021. január elseje után legyen,
  • a vállalkozó, aki kiállítja a számlát nem lehet közeli hozzátartozó, de a felújítást végző gazdasági társaságban sem lehet tag, tulajdonos vagy alkalmazott sem az igénylő, sem közeli hozzátartozója,
  • a csok kapcsán már felhasznált számlák az otthonfelújítási támogatás igényléséhez nem használhtó fel.

Forrás: igenyesferfi.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!