Esztétikum és funkcionalitás harmóniája az árnyékolástechnikában

Esztétikum és funkcionalitás harmóniája az árnyékolástechnikában

A legtöbb árnyékoló jellemzően nagy, látványos felületével erőteljesen befolyásolja környezetünk megjelenését, az igényes megoldások meghatározó díszei lehetnek bármely otthonnak. Azonban legalább ilyen fontos, hogy jól átgondolt használatukkal környezetkímélő módon és energiatakarékosan szabályozhatjuk a lakótér hőmérsékletét és a fényviszonyait.

Az utóbbi évek legjelentősebb változásának a minőségi termékek felé való elmozdulást tekinthetjük az árnyékolástechnikai piacon. A külső árnyékolók között korábban nagy népszerűségnek örvendő műanyagredőnyöket mára erősen visszaszorították a sokkal hosszabb élettartamú, esztétikusabb felülettel rendelkező alumíniumredőnyök, sőt családi házak esetében az alumíniumzsaluzia is a redőnnyel egyenrangú szereplővé vált. Ez a különösen praktikus árnyékoló elsősorban a nyári időszakban mutatja meg előnyeit a redőnnyel szemben. Lamellái dönthetőek, így amellett, hogy a bejutó fénymennyiség nagyon precízen szabályozható, még a kilátást vagy a kívülről való betekintést is tetszés szerint korlátozhatjuk, amennyiben erre szükség van. Ezzel az árnyékolóval ma már az aktuális trendeknek megfelelő, hatalmas, egybefüggő üvegfelületek is lefedhetők, melyeken különösen látványosan mutatnak a párhuzamosan futó, különböző színekben rendelhető, letisztult felületű, időálló alumíniumlamellák. A lamelláknak nem csak a színét, profilkialakítását, de még a szélességét is megválaszthatjuk, amennyiben kellően felkészült cégre bízzuk a gyártást és a telepítést.

Forrás: jozsa.hu

Szintén egyszerre esztétikus és rendkívül praktikus a legnagyobb ütemben terjedő külső árnyékoló: a napháló. A tokba feltekeredő, megvezetéssel rendelkező, sűrű szövésű háló külső felülete visszatükrözi a fényt, a háló lyukain a tűző napsütésből csak annyi jut a helyiségbe, ami annak megvilágításához szükséges, az erős felmelegedés ezáltal elkerülhető. A naphálók kínálata egyre szélesebb, ma már elérhető számos sűrűségében különböző variáns, illetve bizonyos típusok esetében a háló beltér felé néző oldalának a színe is megválasztható. Esztétikai szempontból a naphálók mellett szóló igen erős érv a rendkívül kicsi, a kilátást semmi esetre sem korlátozó tok, ami nagy különbséget jelent a korábbi, mozgatható külső árnyékolók méretes tokjához képest.

Forrás: jozsa.hu

Tudjon meg mindent gyorsan és érthetően az Otthonfelújítási támogatásról  ➜ tovább

A minőségi termékek felé való elmozdulás még jobban érezteti hatását a belső árnyékolók piacán. A kínálat ezen a területen az elmúlt néhány évben robbanásszerűen bővült, az igényesebb árnyékolástechnikai gyártók kínálatában rengeteg anyag, szín és szerkezet jelent meg. Példaként említhető a szalagfüggöny, mely mint klasszikus termék korábban is megtalálható volt a palettán, azonban az utóbbi néhány évben olyan sok új anyag és kivitel látott napvilágot, ami gyökeresen változtatta meg a szalagfüggönyökről alkotott hagyományos képet. Ma már a megszokott textil lamellák mellett számos egyéb anyag elérhető a szalagfüggönyök lamella kínálatában. Ilyenek az exkluzív, valódi faanyagok, modern alumínium lamellák, a természetes növényi eredetű alapanyagok hangulatát idéző anyagok vagy a népszerű spagetti szalagfüggöny, melynek számtalan lecsüngő szála új utakat nyit a belső tér díszítésében. Mivel ma már a szalagfüggöny lamellák szélessége is többféle méretben választható, így ezzel is eltérhetünk a korábbi megjelenéstől. Például egy 250 mm széles lamella egészen új arcot ad a már jól bevált, praktikus szerkezetnek. A szalagfüggönyök példáját kiegészíthetjük azzal is, hogy már akár a karnis vagy a zsinórzat színe is megválasztható, hogy minél jobban illeszkedjen a függöny többi eleméhez. Sőt, ha valóban egyedi megjelenésű szalagfüggönyt szeretnénk gyártatni, akkor érdemes olyan helyen rendelni, ahol több száz szalagfüggöny designsúly közül választhatunk, mivel ezek ára lényegesen nem növeli a megrendelés végösszegét, az összhatást mégis számottevően befolyásolja.

Forrás: jozsa.hu

Mindez persze csak kiragadott példa volt a belső árnyékolók piacáról, hasonló bővülés tapasztalható a roletták, vagy reluxák sortimentjében is. Természetesen szép számmal találunk teljesen új szerkezeti megoldással működő termékeket is, ezek közül talán legnépszerűbb a pliszé árnyékoló, melynek szemet gyönyörködtető redőzött vászna harmonikaszerűen összetolható. Ez az új megoldás közvetlenül az üvegfelületre kerül felszerelésre, így szinte minden esetben alkalmazható, ráadásul a hagyományos fentről lefelé történő mozgatás helyett választható az oldal irányban vagy az alulról felfelé húzható változat, mely tökéletes megoldás lehet a belátás ideiglenes korlátozására a természetes fény beengedése mellett.

Lakásfelújítási hitel – feltételek, részletek, információk  ➜ tovább

Forrás: jozsa.hu

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a nagyáruházak fix méretekben kapható belső árnyékolói szerény árelőnyükkel egyre kevésbé tudnak versenyezni a trendeket követő, széles választékot kínáló szakosodott cégektől rendelt hosszú távra megoldást nyújtó minőségi termékekkel.

Forrás: jozsa.hu

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜ tovább

Forrás: jozsa.hu

Kép: jozsa.hu

Oszd meg másokkal is!