Ezeknél a bankoknál érhető el a felújítási hitel

Ezeknél a bankoknál érhető el a felújítási hitel

2021. január elsejétől a kifizetett és benyújtott számlák alapján igényelhetik a családok az akár 3 millió forintos lakásfelújítási támogatást. Emellett február elsejétől pedig elérhető a kedvezményes otthonfelújítási hitel is, melyből meg lehet finanszírozni a munkálatokat, amennyiben nincs elegendő saját megtakarítás.

Az otthonfelújítási támogatást utólag, a számlák kifizetését követően lehet igényelni, vagyis a költségeket előre kell előteremtenie a családoknak. Abban az estben, ha a családnak nincs elegendő megtakarítása a felújítási munkálatok finanszírozására kézenfekvő lehetőség az otthonfelújítási hitel, fix 3%-os kamatozással, legfeljebb 6 millió forintig, maximum 10 év futamidővel.

A hitel és a támogatás igénylésének számos feltétele van:

  • Köztartozásmentesnek kell lennie az igénylőknek;
  • Legalább 1 éve az ingatlanban kell lakni;
  • Legalább 1 éves Tb-jogviszony;
  • Legalább 50%-o tulajdoni hányaddal szükséges rendelkezni a felújítandó ingatlanban.

A kedvezményes hitelt február elsejétől lehet igényelni, ugyanakkor még nem érhető el valamennyi banknál a hitelkonstrukció.

Bankok, ahol elérhető a lakásfelújítási hitel

Február elsején jelenleg az alábbi öt banknál elérhető a hitel:

  • OTP Bank
  • Takarékbank
  • K&H Bank
  • Erste Bank
  • Gránit Bank

Természetesen a konstrukció kamata mindenhol megegyezik: a futamidő végéig fix 3%. (6 millió Ft hitelösszeg és 10 éves futamidő esetén az induló törlesztő 57-58 ezer Ft.) Ugyanakkor számos feltétel eltér a különböző pénzintézeteknél.

A legrövidebb – egy éves – futamidővel a Takarékbank kínálja a hitelt.  A többi pénzintézetnél jellemzően 5 éves futamidőtől érhető el a kölcsön. Míg az OTP Banknál 500 ezer forinttól igényelhető a kölcsön, addig a K&H Bank 2 millió forintnál kevesebb összeget nem ad. Abban az esetben lehet érdekes, ha a családnak van megtakarítása és csak egy kisebb összegre lenne szüksége a támogatás igényléséhez.

Vannak pénzintézetek, amelyek visszatérítik a hiteligényléshez kapcsolódó közjegyzői okirat díjának egy részét. Emellett számos bank elengedi – vagy utólagos visszatéríti – meghatározott darabszámú tulajdoni lap, térképmásolat lekérésének díját, valamint egy darab ingatlan értékbecslési költségét is. A Gránit Bank pedig 20 ezer forintot jóváír az igénylő törlesztési számlájára, amennyiben 2021. március végéig benyújtásra kerül a hitelkérelem a bankhoz.

Problémát okozhat

Előfordulhat, hogy nem kaphatja meg a család az otthonfelújítási hitelt akkor sem, ha egyébként a támogatásra jogosult. Például a fedezetként szolgáló ingatlanra már van jelzálogjog bejegyezve. Egy pénzintézet ugyanis jellemzően nem nyújt hitelt olyan ingatlanra, amelyet egy másik bank zálogjoga már terhel. Ezek után jelenleg igen nehéz helyzetbe kerülhetnek azok, akik nem ettől az 5 pénzintézettől vettek fel korábban lakáshitelt. Természetesen hamarosan a többi bank is elindulhat a támogatott felújítási hitellel. Emellett megoldás lehet a személyi kölcsön, amelyhez nem szükséges ingatlanfedezet és a lakásfelújítási támogatás sem veszik el.

Forrás: penzcentrum.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!