Ezekre is igényelhető az otthonfelújítási támogatás

Ezekre is igényelhető az otthonfelújítási támogatás

Öt dolog, amire nem gondolt.

  1. Erkély, loggia, terasz építése

Sokan nem gondolnák, de az állam által nyújtott támogatás lehetőséget nyújt arra is, hogy erkélyt vagy teraszt építhessünk ottonunkban. A tavalyi évi karanténhelyzet hatására szinte mindennél jobban felértékelődőtt az ottohon és a privát kert, erkély jelentősége, hiszen úgy tudunk a friss levegőn időt tölteni, hogy közben nem érintkezünk másokkal. Sok család csak az építkezés befejeztével szembesül azzal, hogy nincs egy olyan az épülethez csatlkozó hely, ahol a szabadban együtt tölthetnék az időt, fogadhatnánk a vendégeket. Most élhetünk a lehetőséggel és teljessé tehetjük otthonunkat, azonban pár dolgot azért fontos szem előtt tartanunk. Tudnunk kell a ház melyik részéhez szeretnénk csatlakoztatni a teraszunkat és annak mi legyen a pontos mérete. Fontos szempont a tájolás, nehogy a legsötétebb vagy legmelegebb oldalra álmodjuk meg a teraszunkat. Külön engedély az építéshez nem szükséges, de az önkormányzatok helyi rendeletei számtalan módon szabályozzák, hogy hova, mit és mekkorát építhetünk a telkünkön. Ezért, ha már pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk,érdemes után érdeklődnünk, hogy tényleg felépíthetjük-e.

Forrás: Pinterest

  1. Galéria kiépítése

Egy család számára minden létező négyzetméter számít. Rengeteg helyet szabadíthatunk fel, ha otthonunkban galériát építünk. A galéria növeli a lakás hasznos, belakható területét, ezáltal nő az értéke is. Leggyakrabban a hálószobát szokták elhelyezni rajta – de a lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Kitűnő megoldás lehet a gyerekszobát ilyen módon bővíteni. Akár elheylezhetjük rajta a gyermek ágyát, így kapunk egy külön kis “hálószobát”, ahol nyugodtabb lehet az egész napos játék után a pihenés.

Forrás: Pinterest

Fontos figyelembe vennünk galéria kialakításakor, hogy honnan érkezik a fény, nehogy túl sötétté váljon a helyiség. Kiválóan alkalmas lehetőség itt létrehozni akár egy dolgozószobát, így el tudunk vonulni, és ha látogatónk érkezik sem kell elpakolnunk a munkát. Ettől eltérő módon, akár pihenésre is használhatjuk galériánkat és kiépíthetünk egy szigetet a kikapcsolódásnak, csinálhatunk egy kávézósarkot. Praktikus tippekért tanulószoba, dolgozósarok kialakításához olvassa el korábbi cikkünket.

Forrás: Pinterest

  1.  Beépített szekrény

Nagyon sokat jelent az adott helyiségben milyen bútorok vesznek körül minket, meghatározzák a hangulatunkat. Most a lakásfelújítási támogatás többek között arra is lehetőséget ad, hogy akár féláron lecseréljük beépíthető bútorainkat. Nem feltétlenül csak a konyhában, hanem akár nappaliban vagy a hálószobában is. Nagy előnye az ilyen típusú szekréynek, hogy maximálisan ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló teret, a saját stílusunkhoz alakíthajuk a designt, sikeresen elrejti a tervezési hibákat, a szoba egyenetlen sarkait.

Tipp: szekrényvilágítás! Nagyon hasznos és nem utolsó sorban látványos dolog, akár konyhában, akár nappaliban.

Forrás: Pinterest

  1. Garázs kialakítása

A támogatás igényelhető gépjárműtároló építésére vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítására is. Fontos, hogy ugyanolyan körültekintően kell eljárnunk a tervezésnél és a kivitelezésnél is, mintha házat építenénk. Gondoljuk végig, hogy mi lenne az elsődleges célunk. Zárt vagy nyitott garázst képzelünk el. Csak gépjármű tárolására szeretnénk használni vagy más céloknak is meg kell felelnie, például barkácsolni szeretnénk vagy tárolóhelyként is funkcionálna. Ha nem csak hagyományos garázsként funkcionáló épületet szeretnénk, akkor célszerű előre megtervezni, hogy a benne tárolt eszközök, munkapadok, mekkora helyet fognak elfoglalni. 

Forrás: Pinterest
  1. Télikert építése

Ha úgy érezzük a családi fészekből már csak egy télikert hiányzik, most valóra válthatjuk az álmunkat, ugyanis az állam által nyújtott felújítási támogatás erre is igényelhető. A télikert egy zárt épülettér, amely átmenetet képez a kert és a ház között. Előnyei közé tartozik, hogy utólag is hozzácsatolható az épülethez. Hidegebb időben sem kell lemondanunk, hogy gyönyörködhessünk a természetben, hiszen az üvegfelületeknek köszönhetően  akkor is kellemes a hőérzetünk, ha kint hideg van, mivel a nyílászárók beengedik a nap melegét. Valamint a növényeink számára is ideális életteret biztosít, akár egész évben nevelhetjük a konyhanövényeket. Otthonossá tehetjük bútorokkal, kiegészítőkkel. Bútorozásnál figyeljünk , hogy kültéri bútorokkal rendezzük be, mivel itt nagyobb a hőingadozás, mint a lakáson belül.

Forrás: Pinterest

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Oszd meg másokkal is!