Február 1-jétől indul az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön

Február 1-jétől indul az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön

Csak néhány pénzintézet kezdi el mától az állam által támogatott otthonfelújítási hitel kérelmeinek befogadását.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter a hétvégén közösségi oldalán jelentette be: február 1-jétől indul az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonfelújítási kölcsön. Novák Katalin azt is részletezte, hogy a legfeljebb hatmillió forintos, garantáltan háromszázalékos kamatozású, maximum tízéves futamidejű kölcsön havi törlesztője 58 ezer forint.

Ha valaki felveszi az otthonfelújítási kölcsönt, és megkapja az otthonfelújítási támogatást, akkor a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja a támogatás összegét. A miniszter hangsúlyozta: a hitelt bankfiókban lehet igényelni.

Akik később megkapják az állami támogatást (a támogatás minden részletéről itt írtunk) az otthonfelújításhoz, azoknak 30 ezer forint alá csökken a havi terhe.

A feltételek és hiteldíjak eltérhetnek

Feltétel (legalábbis a most elérhető kínálatban), hogy a kölcsön igénylője nyisson számlát a finanszírozó banknál. A folyószámlák eltérő költségei indokolhatják, hogy némiképp az állami támogatású otthonfelújítás hitel ára is eltér.  A teljes hiteldíjmutató (THM) az Ersténél 3,55 százalék, kamattámogatás nélkül (ha a lakóingatlan-felújítás nem valósul meg) 5,81 százalék. Az OTP 3,2 százalékos THM-ről tájékoztat, a Budapest Banknál pedig 3,18 százalékra rúg (majd) a hiteldíj.

Azoknál a bankoknál, ahol már van részletes leírás, kiderül: az adható hitelösszeget az állami előírások mellett befolyásolja a hitelbírálat is (ez nyilvánvalóan mindenütt így lesz). Például az annak során megállapított ügyfélminősítés

5 év az otthonfelújítási kölcsön kamatperiódusa, elméletileg  tehát ennyi idő múlva változhat a kamat. Fontos tudni, hogy a kölcsön folyósítását követően 1 éven belül be kell mutatni a felújítás során összegyűjtött számlákat. Ellenkező esetben vissza kell fizetni a támogatást. Utóbbi akkor is elvárás lehet, ha végül a felújítási kölcsönnek csak a negyedét éri el a támogatás.

A banki hitelnyújtás feltételei között megtalálható a jelzálogjog bejegyzése is.  Az egyik banki szabályzatból idézve: „per-, teher- és igénymentes, tulajdoni viszonyait illetően rendezett, olyan ingatlan fogadható el fedezetként, ahol a jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének jogi akadálya nincs.”

Forrás: azenpenzem.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!