Fürdőszoba felújítás – legtöbben ezeket a hibákat követik el

Fürdőszoba felújítás – legtöbben ezeket a hibákat követik el

Egy korábbi felmérés alapján a belső terek felújítása mellett a fürdőszoba korszerűsítése a legkedveltebb cél. Mivel ez az otthonunk egyik legspeciálisabb helyisége, ezért sok szempontot kell szem előtt tartani.

Legyenek konkrét terveink

A fürdőszoba felújítása igencsak költséges és időigényes munka. Éppen ezért fontos tisztázni mit is szeretnénk, hiszen hosszú távra tervezünk. Rengeteg idegeskedést spórolhatunk meg, ha aprólékosan végig gondoljuk a lépéseket, a felújítás folyamatát. Érdemes azt is számba vennünk, hogy a munkálatok során nem fogjuk tudni használni fürdőszobánkat, ezért gondoljuk végig ezt miképp tudjuk megoldani.

Kép: Freepik

Ne induljunk el a boltokba konkrét elképzelés nélkül. Kell egy irányvonal, enélkül tanácstalanul fogunk járni boltról boltra. Ez rengeteg időnkbe kerülhet és a végén még anyagilag is rosszul járhatunk, mert olyan terméket vásárolunk, amelyet később megbánunk, esetleg egymáshoz nem illő dolgokat vásárolunk össze, ami csak akkor derül ki, amikor be akarjuk őket szereltetni.

Ezért gondolkodjuk praktikusan:

  • Mire van szükségünk?
  • Pontosan hány darabra?
  • Hány tagú a család?
  • Mit tartunk a fürdőszobában?
  • Mennyi tárolóhelyre lenne szükségünk?
  • Milyen stílust képzelünk el?

Próbáljunk inkább a saját stílusunkhoz illő berendezést kialakítani, felesleges trendeket követni, hiszen azok jönnek-mennek. Célszerűbb időtálló, stílusos darabokat választanunk.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Kevés tárolóhely

A fürdőszobában nehéz megoldanunk a tárolást, mivel ez a helyiség általában nem túl nagy. Ráadásul igen sok a pipere, az apróság, amelyeket nem egyszerű esztétikusan tárolni. Praktikus ötlet lehet olyan tükröt felszerelni, ami polc vagy kis szekrény is egyben. Szem előtt kell tartanunk a helyiség mérteit és hogy hányan fogjuk használni, ugyanis az egész család dolaginak helyet kell szortanunk. Hasznos döntés lehet nyitott és zárt polcokat is felszerelnünk.

Kép: Unsplash

Az elemek rossz elhelyezése

A kád, a mosdó és a WC elhelyezésén nagyon sok múlik. Szerencsésebb, ha a WC egy másik helyiségbe kerül, de erre nincs mindig lehetőség. Fontos alaposan megtervezni, hogy mi hova kerül. Amennyiben megoldható, a WC mindig a legtávolabbi sarokba kerüljön. Törekedjünk arra, hogy az elrendezéssel igazodjuk a helyiség adottságaihoz, például figyeljünk, hogy az ajtó ne nyíljon rá a WC-re.

Kritikus pont: a csempe

A nem megfelelő csempe választással tönkre tehetjük az egész fürdőszoba összképét. A túl harsány, mintás burkolat egy kis helyiségben összenyomja a teret. Járólap szempontjából az egész lakásban gondolkodjunk. Érdemes mindenhova ugyanolyat tennünk, így nem szabdaljuk fel a teret, és egy egységes, összeillő képet kapunk.

Tipikusan hajlamosak vagyunk alultervezni a megvásárolandó mennyiséget.  A kiszámolt mennyiséghez még adjuk hozzá a vágásnál várható veszteséget, és a későbbiekben bekövetkező javításokat (csőtörés, kádcsere stb) is, mivel nem biztos, hogy esetleg évek múlva, amikor szükségünk lenne rá, még elérhető lesz az álatlunk választott típus.

Tipp: a csempét ne burkoló szakember megjelenése előtt 1-2 nappal akarjuk beszerezni. Előfordulhat, hogy az általunk választott fajtából éppen nincs raktáron és napokat kell várnunk a megérkezésére.

Kép: Pinterest

Az összkép

Nem tudjuk eléggé kihangsúlyozni, milyen fontos, hogy a színek és anyagok összhangban legyenek egymással. Ha ez nincs meg, akkor a végeremény giccses és nyomasztó lesz. Minták tekintetében kövessük a kevesebb több elvét. A színekkel is óvatosan bánjunk, ugyanis két szín, akármennyire gyönyörű külön-külön egymás mellett nem biztos, hogy jól mutat. És mindezek mellett kerüljük a túl sok dekorációt.

Tipp: ne csak a csempe tekintetében figyeljünk az összahangra. A burkolatnak, szanitereknek és a fürdőszoba bútoroknak is passzolnia kell egymáshoz.

Kép: Pinterest

Mire érdemes még figyelni

Igen gyakori hiba, hogy pontos méretek és alaprajz nélkül indulunk el bevásárolni. A szaküzletben ugyanis a méret lesz az első kérdés, ha felkészülten megyünk sok időt és energiát tudunk megtakarítani.

A biztonság kiemeleten fontos a fürdőszoba tekintetében. Mivel vizes helyiség, ezért különösen nagy körültekintést igényel. Nem mindegy hová szereljük fel a konnektorokat, elektromos berendezéseket. Azonban a beszerelésüknek meg kell felelnie az előírásoknak, hogy biztonságosan használhassuk őket.

A világítás is figyelmet érdemel, mivel nem mindig van lehetőség, hogy ablakot helyezzünk el a fürdőszobában.

Tipp: természetes fény hiányában kézenfekvő megoldás, hogy tükröket helyezzünk el a fürdőszobában, amelyek szétszórják a fényt és barátságosabbá varázsolják a helyiséget.

Korábbi cikkünkben tájékozódhat mire tudja még felhasználni a támogatást, néhány lehetőség, amelyre biztosan nem gondolttovább

Forrás: teakhome.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!