Gyakorlati tippek felújításhoz

Gyakorlati tippek felújításhoz

Otthonunk korszerűsítése nem csak megkönnyítheti a hétköznapjainkat, de személyiségünket is tükrözheti. Az Otthonfelújítási támogatás által, most lehetőséget kapunk, hogy lakásunkból/házunkból valódi otthont alakítsunk ki.

Számos előnnyel jár, ha belevágunk otthonunk korszerűsítésébe:

  • a család igényeihez tudjuk alakítani
  • növeli az ingatlan értékét
  • emeli a lakás funkcionalitását és kényelmét.

Mindezek mellett fontos számolnunk a felújítással járó kellemetlenségekkel. Az ezzel járó munkafolyamatok nagyon komplexek, jelentős anyagi költséggel járnak és akár több hónapihg is elhúzódhat.

Első lépés: előkészületek

Mielőtt belefogunk a felújításba, elkerülhetelen egy részletes felmérés és kalkuláció készítése. A számítás során vegyük figyelembe az alábbiakat:

  • a falak szerkezetét, szükség esetén melyik fal mozgatható
  • az elektromos és a fűtési rendszer esetleges problémáit
  • az ingatlan aktuális értékét – ez segít megbecsülni a felújítás várható költségvetését.
  • Rajzoljuk fel a lakás/ház alaprajzát – ezáltal átláthatóbbá válnak a terek, illetve az esetleges átalakítások
Forrás: Freepik

Második lépés: készítsünk felújítási tervet

Ezáltal átláthatóvá válik milyen munkafolyamatokra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Tervünket kidolgozhatjuk saját felújítási elképzeléseink alapján, azonban fontos, hogy vegyük figyelembe a szakember észrevételeit is. Tervünk által fel tudunk állítsani egy prioritási listát is.

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás ➜ tovább

Harmadik lépés: készítsünk költségvetést

Költségvetési tervet nem egyszerű készíteni, különösen a munkálatok megkezdése előtt, azonban nélkülözhetetlen, ahhoz hogy tisztán lássunk, valóban tudjuk-e finanszírozni a felújítást. Számolnunk kell a szükséges anyagok (festékek, alapozók, csövek stb.) árával, valamint a szakember vagy esetleg szakemberek munkadíjával is. A költségvetés elkészítésében is érdemes szakember segítségét kérni.

Negyedik lépés: szükséges engedélyek beszerzése

Amennyiben az átalakítás során a falakat is mozgatni szeretnénk, úgy szükségünk lesz engedélyre a felügyelő szervektől. A tervezéskor során azt is vegyük figyelembe, hogy az ügyintézés időbe telhet.

Utolsó simítások

Végezetül fontos, hogy mielőtt elkezdődik a munka értesítsük a szomszédokat a várható átmeneti kellemetlenségekről, valamint mi magunk is készüljünk fel, hiszen gyakran másképp alakul a felújítás, mint, ahogy elterveztük. A költségvetés során érdemes az eredeti büdzsét legalább 10-15%-al “túl tervezni”, a váratlan kiadások fedezésére. És az olyan gyakorlati kérdésekről sem felejtkezzünk meg, hogy, amíg például a fürdőszoba felújítása zajlik, a család hol tudja megoldani a tisztálkodást.

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Oszd meg másokkal is!