Gyakorlati tippek – Hogyan maxoljuk ki az Otthonteremtési támogatást?

Gyakorlati tippek – Hogyan maxoljuk ki az Otthonteremtési támogatást?

Mindenki szeretné a lehető legtöbbet kihozni az állam által nyújtotta lehetőségből – az Otthonfelújítási támogatásból. A rendszer nagyon összetett, ezért több dolgora is oda kell figyelni. Cikkünkben mutatjuk, mi az ami kiemelt figyelmet igényel.

Az újHÁZ Centrum összegyűjtötte, hogy mik azok a részletek, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venni. A saját otthonukban gyermeket nevelők számára lehetőség nyílt arra, hogy otthonukat korszerűsítsék, felújítsák, ezáltal jobb körülményket biztosítsanak családjuk számára és növeljék ingatlanuk értékét. Ehhez azonban számos feltételnek meg kell felelni – a jogosultsági feltételekről korábbi cikkünkben olvashatnaktovább.

Amire figyelni érdemes

  • Első lépésként mindenek előtt ajánlatos tájékozódni. Melyek azok a lehetőségek, kedvezmények, amelyeket igénybe lehet venni, és az igénylő család számára melyek a legoptimálisabbak. Szükség esetén érdemes szakértő véleményét kérni.
  • A családoknak kifizetődő arra törekedni, hogy több támogatási formát is igénybe tudjanak venni. Az év elejétől az új építésű ingatlanok esetében például az értékesítés áfatartalma 27 százalékról ismét 5 százalékra csökken, és ezt a CSOK-osok vissza is tudják igényelni. Ők mentesülnek a vagyonszerzési illeték megfizetése alól is, ez nem csak azok számára érhető el, akik újonnan épített lakásba költöznek, hanem a használt ingatlant vásárlók részére is.
  • Jelen helyzetben kiemelten fontos, hogy olyan kivitelezőt válasszon a család, aki megbízható, lojális és a szerződést az elvártaknak megfelelően elkészíti el és annak pontjait be is tartja.
  • A család törekedjen arra, hogy a kivitelezőkkel minél előbb szerződjön le. Mivel elég nagy a kereslet a szakemberek iránt, ezért már most akár 3-4 hónap várakozási idővel kell számolni, amely még tovább növekedhet.
  • Érdemes a használni kívánt építőanyagokról szakértők véleményét kikérni, melyek lehetnek számunkra a legkedvezőbbek minden tekintetben.

Ha kérdései merültek fel a kérelem benyújtásának folyamatával kapcsolatban, olvassa el korábbi cikkünkettovább

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!