Hivatalos válasz a magyarok százezreit érintő kérdésre

Hivatalos válasz a magyarok százezreit érintő kérdésre

A Magyar Államkincstár a felújítási támogatással kapcsolatban egy fontos döntést tisztázott az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban.

Abban az esetben, ha többféle felújítási munkálatot is végzünk 2022 végéig az otthonunkon, akkor a támogatás igénybevételéhez mégsem szükséges, hogy minden egyes munkálatra vonatkozóan az anyagköltségekről és a munkadíjról is adjunk be számlát. Ugyanis az egyes munkálatok esetében elég csak az egyik vagy a másik költségtípusról számlát bemutatni. A kétféle költség arányára vonatkozó feltételeket a teljes, számlával igazolt beruházási költségre vonatkozóan kell “csak” teljesíteni.

Abban az esteben, ha csak egy típusú felújítási munkára tervezzük felvenni a támogatást valóban szükséges számlát bemutatni a munkadíjról, és az anyagköltségről is. Ellenben, ha több különböző fajta, akár egyidejűleg, akár egymást követően kivitelezett korszerűsítési munkálatokról van szó, abban az esteben nem ütközik akadályba, ha bizonyos részmunkálatoknál csak az egyik költségtípusról mutatunk be számlát, azaz bizonyos munkálatokról csak anyagszámlát csatolunk, munkadíjról nem. Viszont az összes becsatolt számlamennyiséget nézve, annak tartalmaznia kell anyagköltségről, munkadíjról is kiállított számlákat, úgy  hogy a támogatás összege 50-50 százalék arányban tartalmazza mindkét költségtípus számláit.

Ennek az az előfeltétele, hogy egyik költségtípus aránya sem csökkenhet 25% alá a teljes elszámolt felújítási költségen belül.  A munkadíjnak -akár különböző munkálatok esetében is- a teljes összköltségvetésen belül el kell érnie a minimum a 25%-os arányt ahhoz, hogy a támogatásra elszámolt összegen belül az előírt 50-50%-os megoszlás teljesüljön, és az össz felújítási összeg mind az 50%-át vissza lehessen igényelni (ha a munkadíj aránya kevesebb, mint 25%, akkor a teljes költség arányosan kevesebb, mint fele járhat csak vissza, pl. 20%-os munkadíj arány esetében összesen 40%).

Listaszerűen kell tartalmaznia a benyújtandó számlaösszesítőnek külön-külön megbontva, a rendeletben felsorolt tevékenységek közül azokat, amelyeket a felújítás során elvégeztek.

Példák az anyag- és munkaköltségek esetleges arányára vonatkozóan:

A támogatás igényléséhez be kell nyújtani a vállalkozási szerződést (vagy szerződéseket) is, amelynek minden esetben tartalmaznia kell a felújítással kapcsolatos építési, szerelési és tervezési munkálatokat és azok díját. Abban az esetben, ha a szükséges anyagokat is a vállalkozó biztosítja az igénylő részére, akkor anyagköltség és vállalkozói díj szerinti bontásban.

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!