Hogyan válasszunk WPC teraszburkolatot hosszú távra?

Hogyan válasszunk WPC teraszburkolatot hosszú távra?

Az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően most a családok számára lehetőség nyílt, hogy teraszt építsenek kertjükben. Erre kitűnő alternatíva a WPC burkolat. A fa-műanyag kompozit burkolatok sok szempontból egyszerűbbé, kényelmesebbé tehetik életünket. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így legyen körültekintően kell választanunk az egyre szélesebb piacon. Cikkünk a választás szempontjait veszi sorra és segít a nem is olyan egyszerű döntés meghozatalában.

Minőség – mindenek előtt

A WPC-k népszerűsége az előnyök mellett veszélyt is rejthet magában. Gombamód szaporodnak a kisebb gyárak, melyek a sikert látva WPC gyártásba kezdenek, sokszor megfelelő szaktudás nélkül, silány minőségű alapanyagokat is felhasználva. Mindebből az következik, hogy rengeteg olyan termék is a piacra kerül, melyek minősége nem megfelelő, mechanikai tulajdonságaik és élettartamuk messze elmarad az elvárttól. Sokan úgy gondolják, ha már modern WPC burkolatot vásárolnak biztosan jól döntenek, mivel vállalták a kezdeti magasabb beruházási értéket, de a korszerű termékbe fektetett összeg az idők folyamán biztosan megtérül. Ez azonban sajnos nem minden esetben van így, a WPC gyártás korántsem csak a fa és műanyag megfelelő arányú keveréséről szól, a burkolat minőségét, színtartását leginkább az adalékanyagok határozzák meg, melyek összetételét komoly kutatómunkával alakították ki a megbízható gyártók. Amennyiben ezek nem megfelelők a WPC könnyen eltörhet, a napon néhány év alatt szinte teljesen elvesztheti színét vagy egyszerűen porladni kezd. Elsőként tehát mindenképpen elmondhatjuk, a választásnál figyeljünk a minőségre! Lehetőleg olyan gyártó termékét válasszuk, ami már több éve jelen van a piacon és megfelelő referenciákkal rendelkezik. Igyekezzünk olyan helyen vásárolni, ahol már régóta foglalkoznak WPC-vel.

Forrás: wpc-centrum.hu

Mit várunk el?

Második szempontként vizsgáljuk meg, hogy mit várunk el a teraszburkolattól? Hova kívánjuk telepíteni? Közületi felhasználás esetén mindenképpen a megerősített felépítésű profilokból válasszunk. A WPC teraszburkolatok leginkább sérülékeny része a szál pereme, mely kellő alátámasztás híján megnövekedett terhelés esetén le is törhet, így vagy tömör burkolat mellett döntsünk, vagy olyan légkamrás terméket válasszunk, melynek pereme tömör alátámasztással rendelkezik.

Amennyiben saját kertünkbe, otthoni felhasználásra keresünk megoldást, úgy nem szükséges a piacon elérhető legerősebb burkolatokat választanunk, mivel azok felesleges kiadást jelentenének. Azonban ne legyünk elővigyázatlanok! Tökéletes választás lehet egy légkamrás elem, de ügyeljünk rá, hogy a teherhordó bordák a burkolat belsejében megfelelő vastagsággal rendelkezzenek. Számos pehelykönnyű profilt találhatunk a piacon, azonban ezek időtállósága kétes, mivel kevesebb anyagot tartalmaznak és a WPC árát leginkább a felhasznált anyag mennyisége és minősége határozza meg, így ezek a burkolatok természetesen olcsóbbak, de sokkal kevésbé ellenállóak. Egy kiváló minőségű burkolat prés alatt akár 40-45 baros nyomásnak is ellenáll, de 25 barnál semmiképp ne adjuk alább. Válasszunk olyan forgalmazót, aki rendelkezik termékeire vonatkozóan töréstesztekkel és ebből kifolyólag a fenti értékekkel.

Mire szeretnénk felhasználni?

További szempontokat adhatnak a burkolandó felület adottságai. Fontos kérdés, hogy tartozik-e a teraszhoz lépcső és azt is szeretnénk-e burkolni? Vannak olyan gyártók, akik ilyen esetekre külön lépcsőprofilokat is gyártanak, melyekkel nem csak a telepítés lesz jóval gyorsabb és egyszerűbb, de a végeredmény tekintetében is ezek jelentik a legjobb választást, mivel eleve a nagyobb igénybevételhez lettek tervezve, megerősített élekkel, így biztosak lehetünk benne, hogy hosszútávon is kitartanak.

Forrás: wpc-centrum.hu

Szintén szempont lehet a rendelkezésre álló magasság. Sokszor a már meglévő adottságok miatt az épített teraszburkolat rendszermagassága nem léphet túl egy bizonyos értéket. Ritkább esetekben pedig pont ennek az ellenkezője igaz, éppen hogy a megszokottnál magasabb kellene legyen az épített burkolat magassága, hogy igazodni tudjon a helyi adottságokhoz. Az ilyen esetekben, amikor a rendszermagasság meghatározó tényező, ezt is figyelembe kell vennünk. Szerencsére a nagyobb, megbízhatóbb gyártók eleve többféle alapidomot kínálnak járófelületeikhez, sőt bizonyos esetekben ezeket akár kombináltan is fel lehet használni, így könnyedén igazodhatunk a meglévő magasságokhoz.

Forrás: wpc-centrum.hu

Ezen túl lényeges kérdés lehet a burkolandó felület mérete, mivel sokan toldás nélkül szeretnék telepíteni a WPC teraszburkolatokat, ami kétségtelenül előnyös mind esztétikai, mind költséghatékonysági szempontból. Erre is találunk általában megoldást a piacon. Van olyan gyártó, mely 16 különböző szállhosszban kínálja termékeit, a leghosszabb szál 8 méteres, ezzel a legtöbb esetben toldás nélkül dolgozhatunk.

Esztétikai szempontok

Igyekeztünk objektív szempontokat adni a választáshoz, így végére hagytuk az egyébként nagyon is jelentős, ám szubjektív esztétikai szempontokat. A széles kínálatból a fentiek figyelembevételével mindenki ki tudja választani a neki tetszőt, még ha nem is mindig könnyű a döntés. Azonban van néhány esztétikai kérdést érintő szempont, aminek nem árt tudatában lenni a vásárlás előtt. Jó ha tudjuk, hogy sok WPC burkolat egyszerre rendelkezik mikro- és makrobarázdált felülettel, lerakásuknál szabadon dönthetünk, hogy melyiket fordítjuk felülre. A makrobarázdált felületek látványosak lehetnek, de medence köré nem javasoltak, mert könnyebben elcsúszhatunk rajta, mint az elterjedtebb mikrobarázdált burkolatokon. Ugyanez igaz, a sík felülettel rendelkező WPC-kre, medence köré inkább válasszunk mást.

Forrás: wpc-centrum.hu

Esztétikai szempontból lényeges lehet még a szín kérdése, ma már rengeteg különböző árnyalat közül választhatunk. A legnépszerűbbek továbbra is a fához közel álló barnás tónusok, de igen keresettek a különböző szürkék és bézsek is. Látványos, de társainál kényesebb a fehér WPC burkolat. Sőt a fenitek mellett ma már új, különleges élénk színek is elérhetők a piacon, így akár sárga, zöld vagy kék burkolatot is vásárolhatunk, melyeket nem komplett teraszok burkolására szántak, hanem kisebb szakaszokon alkalmazva a nagyobb felületek színesítésére, játékosabbá tételére. Szintén látványos összhatást érhetünk el azzal, ha a leginkább elterjedt 15 cm körüli szélességgel rendelkező burkolatok mellett keskenyebbeket vagy szélesebbeket is alkalmazunk. Jelenleg csak kevés gyártó kínál eltérő szélességű, mégis azonos felületkialakítású WPC burkolatokat, ám érdemes utánajárni vásárláskor, mert ezeket használva a végeredmény rendkívül szép és újszerű lehet.

Forrás: wpc-centrum.hu

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: wpc-centrum.hu

Kép: wpc-centrum.hu

Oszd meg másokkal is!