Hőszigetelés – miért éri meg?

Hőszigetelés – miért éri meg?

Magyarországon még napjainkban is sok családi ház nem rendelkezik szigeteléssel. Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon miért, amikor az energiaárak egyre magasabbak.

Az Otthonfelújítási támogatás által, most lehetőség nyílik, hogy otthonunkat hőszigeteléssel lássuk el. A házak utólagos hőszigetelésének számos előnye van:

  • Takarékoskodunk a felhasznált fosszilis energiahordozókkal (kőolaj, földgáz, szén, fa).
  • Egészségesebb környezetet, tisztább levegőt biztosítunk, mivel a kevesebb fosszilis energiafelhasználás csökkenti a lakóépületek szén-dioxid és szén-monoxid kibocsátását.
  • Csökkenek a kiadásaink, pénzt spórlunk a családnak.
  • A homlokzat külső szigetelése a falak hőingadozását jelentősen csökkenti, ami növeli a falazatok élettartamát.
  • Csökken Magyarország energiahordozókkal szembeni függősége.

 Polisztirol és kőzetgyapot

A homlokzatok utólagos hőszigetelésének két legnépszerűbb anyaga a polisztriol és a kőzetgyapot. Olcsóbb lehetőség a polisztirol alkalmazása, amely lemezekkel való hőszigetelés. A kőzetgyapot ennél valamivel drágább, viszont számos előnye van. Többek közütt például jobb hangszigetelő anyag és a páraáteresztése is sokkal jobb, valamint tűzbiztonsági szempontból is előnyösebb, hiszen nem éghető.

Hatékonyság

A hőszigetelés hatékonysága több tényzőn múlik. Márka és típus kiválasztása mellett, figyelnünk kell a vastagságra. Minél vastagabb a hőszigetelés, annál jobb lehet a homlokzat hőszigetelő képessége. Azonban egy bizonyos ponton túl már nem érdemes a hőszigetelő anyag vastagságát növelni. Mindezek mellett szem előtt kell tartanunk, hogy a homlokzati falakon keresztül távozik a családi házak hőveszteségének kb. 30-40%-a, ami jelentős veszteség, de ezen kívül eltávozik még a házakból 60-70% további energiaveszteség is, a padlón, a tetőn és a nyílászárókon keresztül is. Ezért a homlokzati falak szigetelése előtt érdemes a nyílászárókat is energiatakarékosra cserélni és megoldani a padló és a födém szigetelését is.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: dalostuzep.hu

Kép: Unsplash

Oszd meg másokkal is!