Hővédelem és energia-megtakarítás újgenerációs árnyékolástechnikai megoldásokkal

Hővédelem és energia-megtakarítás újgenerációs árnyékolástechnikai megoldásokkal

Az állam által nyújtott támogatás lehetőséget kínál redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló felszerelésére vagy cseréjére is. Az energiaárak növekedésével és az egyre jobban elterjedő környezettudatos életmóddal, illetve az alacsony energiaigényű épületek megjelenésével az árnyokolókkal szemben támasztott elvárások többet kívánnak a nap elleni védelemnél.

Az egyik leghatékonyabb, illetve legsokoldalúbb árnyékoló

Ez bizony a redőny, mely nyáron nem engedi felforrósodni az üvegfelületet, ezzel együtt az adott helyiséget, télen pedig egy plusz szigetelő légréteget képez a nyílászáró előtt. A redőnynél nyáron gyakorta felmerülő gond, ha leengedjük a redőnyt – hogy kizárjuk a napot – akkor nem jön be elegendő fény. Erre kiváló megoldás ablakok esetében a redőnytokba épített (kombinált) rolós napháló, mely kellő mennyiségű fényt enged be, de remekül visszaveri, megszűri a nap sugarait, még az üvegfelület előtt. Modernebb megjelenésű épületek kiváló árnyékolója az alumíniumzsalúzia, melynek a lamellái billentésével tudjuk szabályozni a bejutó fény mennyiségét. Alumíniumzsalúzia különböző profilú lamellákkal készülhet. Az egyik legelterjedtebb a C profil, de egyre nagyobb teret hódít a nagyobb fényzárást biztosító Z vagy S profil. Az alumíniumzsalúzia a téli hőszigetelés szempontjából – anyagából eredően – nem hatékony, azonban a napjainkban beépítésre kerülő, nagyon jó hőszigetelő értékkel rendelkező nyílászáróknál ez nem okoz gondot.

Forrás: jozsa.hu

Motorizálás

A fent már említett komplexitáshoz hatalmas segítséget nyújt az árnyékolók motorizálása, azon belül is azok automatizálása. Ez nemcsak a felhasználó kényelmét szolgálja, hanem az energia-megtakarításban is jelentős szerepet játszik. A motorizáció és a hozzátartozó különböző vezérlések az utóbbi két évtizedben – a számítástechnika és az elektronika fellendülésével kézen fogva – indultak rohamos fejlődésnek.

Forrás: jozsa.hu

A különböző árnyékolók motorai, azok árnyékolástechnikában történő megjelenésükkor csupán a kényelmet szolgálták, pl. a redőny elektromos felhúzásával, illetve leengedésével vagy egy napellenző kiengedésével, valamint behúzásával, s még sorolhatnánk a külső- és belső árnyékolókat. Ezzel szemben napjainkban a motorok szerepe túlmutat a kényelmi funkción. Míg pl. egy hagyományos nyitott szerkezetű napellenzőnél nem szempont a mm pontosságú záródás, addig egy zárt szerkezetű, azaz tokozott napellenzőnél elengedhetetlen a precíz becsukódás. Ez a precizitás csak speciális napellenző-motorokkal (pl. a Somfy Sunea RTS, Somfy Orea RTS vagy Royaltech RE) érhető el, mely motorok az elektromos végállás-érzékelésnek köszönhetően mindig pontosan zárják a napellenzőt, továbbá nyitott állapotban is visszafeszítik a ponyvát, hogy az anyag ne hasasodjon. Ez egy hagyományos motor esetében időszakos végállás beállítást igényelne, ugyanis a napellenző-ponyva csekély mértékben nyúlik, illetve az anyag hőtágulása is változtatja annak méretét.

Forrás: jozsa.hu

A napellenző-motoroknál maradva gyakori és nagyon is ésszerű igény, hogy az árnyékolót ne csak motorral, hanem szükség esetén kézzel, pontosabban hajtókarral is be lehessen tekerni. Ennek fő oka, hogy közelgő viharnál esetlegesen bekövetkező áramszünet esetén a kinyitott napellenzőt a motorból kiálló hajtószemen keresztül egy kurbli segítségével a felhasználó be tudja húzni, s az árnyékolót nem fogja letépni a szél. Redőnyök esetében nem a manuális működtetés lehetősége a legfontosabb extra funkció, mert itt nem beszélhetünk szabadon lévő nagy ponyvafelületről, s a bejárati ajtót, azaz a kijutási pontot nagyon ritkán látják el redőnnyel. Annál gyakoribb jelenség, hogy valamilyen tárgy (virágláda, szék, gyerekjáték stb.) a redőny útjában marad leengedéskor vagy télen a záróléc odafagy a párkányhoz, padlóhoz. Ezek az akadályok – ha nem érzékeli a felhasználó – a redőny károsodásához is vezethetnek. E károk megelőzésére lettek kifejlesztve az ún. nyomatérzékelős redőnymotorok (pl. Somfy Oximo RTS vagy Royaltech RE), melyek záróléc lefagyás vagy akadály esetén automatikusan magállnak.

A vezérlés

A motorizáció, illetve automatizáció fontos része a vezérlés. Az automatizáció igen széles sávon mozog, a legegyszerűbb programórától a legösszetettebb épületvezérlésig. Az árnyékolók vezérlését energia-megtakarítás szempontjából vizsgálva alkalmazható pl. egy egyszerű programórás vezérlés, melyhez szükséges az adott ingatlan benapozási ismerete, hogy mely napszakban, mely nyílászárót kell megvédeni a nap sugaraitól nyáron vagy épp hol tudjuk beengedni azt télen, kihasználva a nap energiáját. Ez a vezérlés azonban csak félmegoldás lehet, mert figyelmen kívül hagyja a felhőzetet és egyes árnyékolók esetében a szélviszonyokat. Alumíniumzsalúziák és napellenzők esetében hatékony vezérlés a fény- és szélérzékelő automatika, illetve gyakorlatilag minden árnyékoló típusnál a fény- és hőmérséklet-érzékelő. Egy megfelelően árnyékolt ingatlannál, jól kalibrált épületvezérléssel (nyáron a klíma, télen a fűtés tehermentesítésével) éves szinten jelentős energiát, ezzel pénzt spórolhatunk meg.

Forrás: jozsa.hu

Az energetikai szemponton túl – főként az életterünkben helyet foglaló belső árnyékolók esetében – nem elhanyagolható szempont az árnyékolók és a vezérlések esztétikája sem. Belső árnyékolók között egyre kedveltebb pl. a sávroló, mellyel – kialakításából eredően – nagyon jól szabályozhatjuk a bejövő fény mennyiségét, illetve a ki- és beláthatóságot. A sávrolóhoz rengeteg színű anyagból lehet választani, illetve rendelhető tokozott és nyitott szerkezetű kivitelben is.

Forrás: jozsa.hu


A vezérlések, azaz fali kapcsolók és távirányítók esetében sem hanyagolható el a megjelenés, mert ezek szintén szem előtt és napi használatban vannak. Ezek különböző színben és dizájnban állnak a felhasználók rendelkezésére, így minden stílushoz megtalálható a megjelenésben oda illő vezérlés.

Forrás: jozsa.hu

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: jozsa.hu

Kép: jozsa.huOszd meg másokkal is!