Ideális hőmérséklet és páratartalom a lakásban: erre figyeljen lakásfelújításkor

Ideális hőmérséklet és páratartalom a lakásban: erre figyeljen lakásfelújításkor

Örök kérdés: milyen az ideális otthoni hőmérséklet és páratartalom? Mi számít egészségesnek? Bár nyilván ez útközben is befolyásolható, beállítható, érdemes már a lakásfelújítás során gondolni a lehetséges megoldásokra!

Megfelelő hőmérséklet a lakásban – nincs rá kőbe vésett szabály

Természetesen mindenkinek az egyéni ízlése befolyásolja, mennyire szeret melegben vagy épp hűvösben lenni; de a szervezet számára egészséges hőmérséklet a szakértők meglátásai alapján kb. 20 és 23 °C közt mozog. Egybehangzók a vélemények arról is, hogy nem szabad túlfűteni az alábbi helyiségeket, vagyis itt inkább célszerű hűvösebbre törekedni:

  • dolgozószoba / otthoni iroda;
  • hálószoba.

Előbbinél a nagy meleg fáradt, bágyadt hangulatot idézhet elő, nehéz koncentrációval, álmatagsággal megtoldva.

Tipp: Nagyon sokat segít egyébként ennek elkerülésében a gyakori szellőztetés, hiszen a friss levegő segíti a hatékonyabb szellemi teljesítményt.

A hálószobával kapcsolatban gyakran hangzik el, hogy a szervezet számára ideális, pihentető alvást 17-18 °C-on a legkönnyebb elérni, az általános alvás közbeni testhőt, illetve az alvási szakaszokat egyaránt figyelembe véve. Ez csecsemők és gyerekek esetén persze pár fokkal magasabb kell, hogy legyen!

Ha a „papírformát” nézzük, helyiségenként nagyjából ezek az ideális hőmérsékletek:

  • nappali 21-22 °C
  • hálószoba 19 °C
  • gyerekszoba 23 °C
  • dolgozószoba 21 °C
  • közlekedők, ebédlő, konyha, egyéb terek: 21-22 °C

Hogyan lehet minden helyiségben más és más a hőfok, ráadásul pontos értékekkel?

Ez nemhogy nem egyszerű, hanem lényegében kivitelezhetetlen, ha például konvektoros fűtés van az otthonában… Nemcsak a komfort, hanem az egészség megőrzése érdekében is célszerű egy kicsit „okosítani” lakása, háza fűtésén a felújítás részeként!

Tudjon meg mindent gyorsan és érthetően az Otthonfelújítási Támogatásról  ➜ tovább

„Okos” megoldásoknál a központi termosztátot, illetve az egyes fűtőtesteket is kényelmesen, fali panelek, távirányító vagy épp applikáció segítségével vezérelheti. (Utóbbi esetben még távolból is.)

Hőmérséklettől a páratartalomig

A legjobb megoldás természetesen, ha méri a páratartalmat; de fűtésszezonban például a szem-, bőr- és nyálkahártya-szárazság vagy a háziállatok szőre is árulkodó lehet. A páratartalom emellett a hőérzetet is befolyásolja, magasabb érték mellett a levegő általában melegebbnek érződik.

Érdemes figyelni rá, hogy tartósan 18 °C alatti hőmérsékletnél nő a párásodás kockázata, ami pedig könnyen hozza magával a penészgomba megtelepedését is. Az ideális páratartalom 45-55% körül mozog egy átlag 21-22 °C-os lakásban.

Felújításkor lényeges kérdés az ideális páratartalom kapcsán…

Az otthon szigetelése. Mivel a modern megoldások szinte teljesen lezárják a lakást, így jelentősen nő a párásodás kockázata! Sokan kerültek már emiatt kellemetlen helyzetbe, amikor teljesen bezárkóztak a hideg idő elől, majd a falakon, kiemelten a bútorok mögötti részeken páralecsapódás jelent meg… Ugyanez történik akkor is, ha nem megfelelő anyaggal történt meg a falak szigetelése. Fontos tehát figyelni a kivitelezésre, anyaghasználatra és a szellőzés biztosítására is.

Jellemzően az otthonok nagy része inkább párátlanításra, mint párásításra szorul – előbbire egyébként célszerű speciális készüléket beszerezni. A párásítás egyszerűbb, ugyanis számos hétköznapi tevékenység növeli a páratartalmat; úgy, mint a teregetés, gyakori fürdés, vagy sok-sok valódi növény a lakásban.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜ tovább

Oszd meg másokkal is!