Időtálló kényelem: WPC burkolat

Időtálló kényelem: WPC burkolat

A WPC, azaz karbantartást nem igénylő fa-műanyag kompozit anyagok az elmúlt években szakítottak a fához hasonló megjelenéshez történő ragaszkodással. A kompozit burkolatok a technológia elterjedésekor szinte kivétel nélkül barna színben készültek, a fa megjelenését próbálták idézni, azonban a trendek már a fehér, a bézs és a szürke burkolatokat hozták előtérbe.

A színkínálat szélesebbé válása mellett a funkcionalitás is jelentősen bővül. A kompozit anyagok elsődleges otthoni felhasználása továbbra is a teraszburkolatként történő alkalmazás, de mint univerzális, könnyen megmunkálható és tartós kültéri padló, nemcsak teraszok, hanem tetőkertek, kerti utak, lépcsők, kerti zuhanyzók burkolataként is egyre népszerűbb. E célokhoz a professzionális gyártók termékkínálatukkal is alkalmazkodtak: különleges WPC lépcsőprofilok, íves végzárást lehetővé tevő elemek és – a tartós burkolathoz illő módon – alumínium kiegészítők láttak napvilágot a high-tech anyag legkülönbözőbb felhasználási lehetőségeit megálmodó mérnökök tervezőasztalairól.

Kép: wpc-centrum.hu

A falburkolat a padlóburkolattól eltérően egymásra lapolva, fuga nélkül kerül telepítésre, az egyes szálak rögzítéséről azonban – a hőtágulást lehetővé téve – ugyanúgy klipszek gondoskodnak, mint a teraszburkolatok esetén. A lakóépületeknél jellemzően csak egy-egy falszakaszt burkolnak WPC-vel, a nagy felületek megosztásában vakolt felületekkel vagy hidegburkolatokkal kombinálva alkalmazzák, esetleg lábazati vakolat helyett telepítik. Önálló, kisebb házak burkolataként – például szaunaházak, szabadidős célú kerti építmények, kisebb tárolók vagy vendégházak – a teljes felületre is gyakran alkalmazzák.

Kép: wpc-centrum.hu

A kerítésrendszerek, valamint kerítések vagy térelválasztók készítéséhez megfelelő önálló elemek még a falburkolatoknál is népszerűbbek. Itt alapvetően két lehetőség közül lehet választani: a komplett, rendszerszintű megoldások és az univerzális elemek egyedi felhasználására is lehetőség van.

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás ➜ tovább

Kép: wpc-centrum.hu

Az egyéni tervek megvalósítását lehetővé tevő elemek szálanként megvásárolhatóak, a hőtágulás szempontjait is maradéktalanul figyelembe vevő, körültekintő tervezés és a gondos kivitelezés lehetőségeinek pedig legfeljebb csak a fantázia szabhat határt. A komplett, rendszerszintű megoldásokat a könnyű, használati útmutató szerinti gyors telepítési lehetőség jellemzi. Itt elsősorban alumínium oszlopok vagy keret, és a WPC anyagból készült belső elemek, azaz a kerítéslécek, térelválasztó-árnyékoló elemek alkotják a rendszert.

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Kép: wpc-centrum.hu

A gondos tervezők és kivitelezők törekednek az egységes kültéri anyaghasználatra, így évről évre egyre részletgazdagabb tervek látnak napvilágot a trendeket követő, igényes megrendelők építészeitől.

Hogyan igényelje a támogatást? Útmutató lépésről lépésre ➜ tovább

Kép: wpc-centrum.hu

Minden korábbinál fontosabb, hogy az egyre komplexebbé váló rendszereket kizárólag szakszerű, nemcsak a kompozit anyagok alapvető tulajdonságait ismerő, hanem erre az anyagra specializálódott  kivitelezők telepítsék a későbbi problémák elkerülése érdekében. Mivel a magas minőségű kompozit anyagok esetén egyszeri nagyobb beruházásról van szó, a valóban szaktudással rendelkező és az általános építőipari kivitelezők közötti minimális árkülönbség miatt rendkívül kockázatos kísérletezni, jobb többéves szakipari gyakorlattal rendelkező kivitelezőt felkérni. 

Kép: wpc-centrum.hu

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: wpc-centrum.hu

Kép: wpc-centrum.hu

Oszd meg másokkal is!