Így használhatja ki okosan a támogatást!

Így használhatja ki okosan a támogatást!

Sok család kapott lehetőséget, hogy a támogatás igénybevételével korszerűsítse otthonát. Mivel utófinanszírozott támogatásról van szó, ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk, nehogy mégsem kapjuk meg az igényelt összeget. Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet az induláshoz.

Nézzük meg, hogy megfelelünk-e a feltételeknek!

Mivel a támogatást nem veheti igénybe akárki, csak az adott követelményeket teljesítő személyek, ezért mindenképpen ellenőrizzük, hogy megfelelünk-e a feltételeknek. Valamint fontos tisztázni, hogy pontosan milyen munkálatokra lehet kérni az utófinanszírozást. Pontosabb információkért olvassák el korábbi cikkünket.

Forrás: Freepik

Számoljuk át!

Mindenről kérjünk árajánlatot. Mivel a lakásfelújítási támogatás a költségek 50%-át, de maximum 3 millió forintot fedez, így mindenképp szükség lesz némi számolgatásra, hogy mi fér bele ebbe a keretbe.

Abban az esteben, ha csak egy fajta felújítási munkára kívánjuk felvenni a támogatást valóban szükséges számlát bemutatni mind a munkadíjról, mind az anyagköltségről. Ellenben, ha több különböző típusú, akár egyidejűleg, akár egymást követően kivitelezett felújítási munkálatokról van szó, akkor nem jelent akadályt, ha bizonyos részmunkálatoknál csak az egyik költségtípusról mutatnak be számlát, tehát jellemzően, de nem kizárólag, egyes munkálatokról csak anyagszámlát csatolnak, anyagdíjról nem. Viszont az összes becsatolt számlamennyiséget nézve, az tartalmazzon munkadíjról és anyagköltségről is kiállított számlákat, úgy,  hogy az igénybevehető támogatás összege fele-fele arányban tartalmazza mindkét költségtípus számláit.

Ennek az előfeltétele az, hogy egyik költségtípus aránya se csökkenjen 25% alá a teljes elszámolt felújítási költségen belül.  A munkadíjnak (különböző munkálatok esetében is) a teljes összköltségvetésen belül el kell érnie a legalább 25%-os arányt ahhoz, hogy a támogatásra elszámolt összegen belül az előírt 50-50%-os megoszlás teljesüljön és ezáltal az összköltség maximális 50%-át vissza lehessen igényelni (ha a munkadíj aránya kevesebb, mint 25%, akkor a teljes költség arányosan kevesebb, mint fele járhat csak vissza, pl. 20%-os munkadíj arány esetében összesen 40%).

Listaszerűen kell tartalmaznia a benyújtandó számlaösszesítőnek külön-külön megbontva, a rendeletben felsorolt tevékenységek közül azokat, amelyeket a felújítás során elvégeztek. Részleteket cikkünkben olvashatnak.

Példákat az alábbi táblázatban láthatunk, az anyag- és munkaköltségek lehetséges arányára vonatkozóan:

Ragaszkodjunk a számlákhoz és szerződésekhez!

A felújítási munkálatokat kizárólag számlaképes, hivatalosan tevékenykedő vállalkozó végezheti. Ezt igazolandó kötelező szerződsét kötnünk a szakemberekkel. Ennek hiányában vissza fogják utasítani a kérelmünket. Az igényléshez szükséges benyújtani: a kérelmet, nyilatkozatokat, vállalkozói szerződést és egy számla összesítőt. Ehhez a mintanyomtatványokat a Magyar Államkincstár oldaláról tudjuk letölteni. A támogatás igényléséhez szükséges kérelem, és esetlegesen beadandó nyilatkozatok listáját cikkünkben foglaltuk össze. Valamint a igénylés menetéről lépésről lépésre itt olvashatnak.

Ügyeljünk a határidőkre!

Az utolsó számla kifizetését követően azonnal töltsük ki a szükséges nyomtatványokat és nyújtsuk be az igénylést az Államkincstárhoz. A támogatás az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, illetve maximum 2022. december 31-ig igényelhető. Az elbírálás 30 nap alatt megtörténik, innentől kezdve pedig 5 napon belül fizetnek.

Forrás: papainapilap.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!