Kalkulációk felújításra

Kalkulációk felújításra

Az Otthonfelújítási támogatás lehetőséget kínál a családoknak, hogy felújítsák otthonukat, a költségek felével, maximum 3 millió forinttal. A számlák elszámolásánál feltétel, hogy fele-fele arányban kell tartalmaznia az anyagköltséget és a munkadíjat. Mire figyeljünk oda, ha ez nem érvényesül?

A való életben viszont ez nem is olyan egyszerűen megvalósítható, azonban ez nem feltételnül okoz problémát – olvashatjuk a Bank360 cikkében. A Bank360 elemzésében egy szoba, az előtér és a fürdőszoba felújításán keresztül szemléltetjük, hogy mi történik, ha a munkadíj és anyagköltség szempontjából különböző költségű felújítási munkákat végeztetünk el.

Leginkább munkaigényes: szoba és előtér felújítása

Egy szoba teljes felújítása esetében általában a felújítás nyílászáró cserével kezdődik. Anyagköltség tekintetében ez igazán megterhelő, ha például két ablakkal és egy ajtóval számolunk. Ezek ára jóval magasabb, akár háromszor annyiba kerül, mint a beszerelésük.

Ezt leszámítva, már nem kell igazán magas kiadásokkal számolnunk. Betonozás, álmennyezet kialaktása, parkettázás. A felsoroltak nem növelik igazán nagy mértékben a költségeket. Más a helyzet viszont a szoba teljes festésével – itt igazán a munkadíj dominál -, valamint a konnektorok cseréjével. A fenti példában 1 millió 334 ezer forintos felújítás költségét nagyobb részben alkotják a munkadíjak.

Fontos kimelni, hogy hiába az aránytalanság, az Otthonfelújítási támogatástól nem esünk el, mert maga a támogatás csak a felújítási költségek felét fedezheti, azaz ebben az esetben 667 175 forintot, mely esetében meg tudunk felelni az anyagköltségre és munkadíjra vonatkozó 50-50 százalékos szabálynak.

Hírek, tippek, ötletektovább

Az előtér felújítása során hasonló kiadásokra számíthatunk. Ebben az esetben, ami inkább munkaigényes, az az újrafestés, a lerakott csempe cseréje és a villanyszerelési munkálatok. Mindezek ellenére itt is érvényesül, hogy mivel legfeljebb a teljes felújítási költség felét téríti az állam, ezért a 466 125 forint tekintetében kihozható az 50-50 százalékos arány.

A két helyiség felújítása összességében meghaladja a 2,2 millió forintot is, a munkadíj 1 363 100 forint, az anyagköltség pedig 903 500 forint volt. Támogatásként a felújítási költség felét – 1 133 300 forintot – kaphatunk vissza, így az összköltség felénél kell meglennie az 50-50 százalékos aránynak, ami érvényesül, ezért nem esünk el a támogatástól, az aránytalanság miatt.

Nagy anyagkölstéggel jár: fürdőszoba felújítása

Előfordulhat olyan is, hogy az anyagköltségre kell többet fordítanunk. A fürdőszoba esetében kevesebbet kell munkadíjra fordítanunk. Ugyan a csempe anyagára és beépítése nagy vonalakban megegyezik, de a WC, mosdókagyló, fürdőkád költségei jóval magasabbak, mint a beépítésük.

Ebben az esetben is igaz, hogy a teljes korszerűsítés összegének a felét –  493 750 forintot – kapunk vissza támogatásként és mind az anyagköltségről, mind pedig a munkadíjról szóló számlák kiteszik ennek az összegnek a felét.

Tudjon meg mindent a lakásfelújítási hitelrőltovább

Ha mindhárom helyiséget feljítanánk

Abban az esetben , ha mindhárom helyiséget fel szeretnénk újítani, akkor a felújítás összköltsége 3 230 100 forint, amely 1 479 500 forintnyi anyagköltségből és 1 750 600 forintnyi munkadíjból adódik össze.

1 615 050 forintot utal vissza támogatásként az állam, és mivel legalább 807 525 forint mind anyagköltségből, mind pedig munkadíjból szerepel a leadott számlákon, ezért ebben az esetben sem esünk el a támogatástól az aránytalanság miatt.

Összegezve, az Ottonteremtési támogatás igénylésekor, arra fontos figyelnünk, hogy mind az anyagköltségből, mind a munkadíjból szerepeljen legalább 25 százaléknyi a benyújtott számlák között, így nem bukhatjuk el a támogatást.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: bank360.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!