Kérdések és válaszok a lakásfelújítási programról

Kérdések és válaszok a lakásfelújítási programról

Amit eddig az otthonfelújítási programról tudni lehet.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalos Facebook-oldalán ismertette az otthonfelújítási program részleteit.  A program célja, hogy az emberek még jobb körülmények között tudják nevelni gyermekeiket.

 1. Mikortól lehet igénybe venni a támogatást?

Jövő év elejétől, 2021. január elsejétől lehet igényelni.

 1. Milyen típusú ingatlanra lehet igénybe venni?

Saját tulajdonú, már meglévő otthon felújítására, korszerűsítésére.

 1. Mire fordítható a támogatás?

Beltéri és kültéri munkákat egyaránt el lehet számolni. Mind elszámolható, az alábbiak közül:

 • közműbekötés
 • fűtés korszerűsítése
 • új kazán, bojler beszerzése
 • külső vagy belső szigetelés
 • galéria vagy beltéri lépcső beépítése
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • nyílászárócsere
 • napelemes rendszer beépítése
 • garázs felújítása
 • nyári konyha felújítása
 • festés, mázolás
 • bizonyos asztalosmunkák.

 1. Mire figyeljünk a felújítás során?

Anyagköltségre és munkadíjra is fordítható lesz az igénybevett összeg, fontos, hogy gyűjteni kell a számlákat és szerződést kell kötni a kivitelezőkkel a munkára. Ezen felül lesz egy rendkívül egyszerű sablonszerződés. Ezeket együttesen kell majd benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), ezt követően lehet visszaigényelni a támogatást.

 1. Mi kell a jogosultsághoz?

Az igénylőnek köztartozásmentesnek kell lennie, és legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Az előírt tb-jogviszony felsőoktatási és munkaviszonyból is származhat. Folyamatosnak akkor számít, ha az elmúlt egy évben legfeljebb 30 napra szakították meg. Novák Katalin a koronavírus-járványra hivatkozva kihangsúlyozta, hogy az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik, ugyanakkor beleszámít minden nyugdíj melletti munkavégzés is.

 1. Mennyi pénzt ad az állam a program keretein belül?

A támogatás összesen legfeljebb 3 millió forint lehet, úgy, hogy az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban igénylehető. Tehát 1,5 millió-1,5 millió forintot akár munkadíjra és anyagköltségre is elszámolhatnak.

 1. Hány gyermek után jár a családoknak a támogatás?

Azok élhetnek a lehetőséggel, akik legalább egy gyermeket nevelnek saját otthonukban. Gyermeknek számít a 12 hetes magzat, illetve, ha a családdal él, a 25 éves fiatal is. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékossággal él, vagy a szülő otthongondozási díjra jogosult utána, akkor nem számít az életkor, felnőtt korában is igényelhetik a támogatást.

 1. Elvált és egyedülálló szülőknek is jár a lakásfelújítási támogatás?

Abban az esetben, ha a szülők elváltak és megosztva nevelik a gyermeküket, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, azonban, ha az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket, akkor ő a jogosult a program igénybevételére.

 1. Igényelhető-e többször a támogatás?

Nem.  A támogatást ugyanarra az ingatlanra ugyanaz a család csak egyszer veheti igénybe. Ha eladják a lakást, akkor sem kell visszafizetni a támogatást. De másik ingatlanra már nem vehetik igénybe. Az új tulajdonos, aki megvette az ingatlant, és korábban nem vette igénybe az otthonfelújítási programot, akkor ezt megteheti ugyanerre a lakásra. 

 1. Meghitelezi az állam, vagy utólag fizeti ki a felújítás költségeit?

A költségeket a családoknak kell megelőlegezni, a pénzt utólagos igényléssel a Magyar Államkincstártól (MÁK) fogják visszakapni.

 1. Mit kell bemutatni, milyen adminisztráció szükséges hozzá, hogy megkapjuk a támogatást?

Gyűjteni kell a számlákat és szerződést kell kötni a kivitelezőkkel a munkára. Ezen felül lesz egy rendkívül egyszerű sablonszerződés. Ezeket együttesen kell majd benyújtani a Magyar Államkincstárhoz a munka befejezését követő 60 napon belül.  A folyamatot intézhetjük teljes egészében elektronikusan is.

 1. Mikor kapja kézhez a család a lakásfelújítási támogatás összegét?

A MÁK-nak 30 napja van az elbírálásra, ekkor ellenőrzik a feltételeket. Ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget.  Tehát 30+5 nap várakozási időre van szükség, hogy a család visszakapja a lakásfelújításába befektetett pénzt.

 1. Ellenőrizik-e, hogy valóban megtörtént-e a lakásfelújítás?

Igen, a Kormányhivatalok feladata lesz. A pénz kézhezvételétől számított 6 hónapon belül vizsgálhatják, hogy valóban megtörtént-e a felújítás.

Forrás: index.hu

Kép: Unsplash

Oszd meg másokkal is!