Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás

Tökéletes kiegészítője, dísze lehet otthonunknak. A külső szemlélő elsőként a kerítéssel találkozik, azaz az első benyomást innen szerezheti, hogy hová is érkezett. Nagy felületével, hangsúlyos mintázatával a kerítés meghatározó látványeleme a kertnek, így koránt sem mindegy milyen anyagot választunk megépítéséhez.

Fa kerítés

Természetessége miatt az egyik legkedveltebb kerítés alapanyag – főként léckerítések esetén – a fa, mely az időjárási viszontagságok (elsősorban az eső és a nap) miatt rendszeres gondoskodást, kezelést igényel. Ez amellett, hogy anyagi terhet ró a tulajdonosra, még rengeteg időt is felemészt, továbbá a felhasznált festékanyagok, illetve hígítók károsíthatják környezetünket. Természetesen léteznek már környezetkímélő festékek, illetve a munkálatokat is elvégezheti megbízott szakember, de ez hatványozottan növeli a karbantartási költségeket. Hasonló a helyzet a hangulatos, fából készült kültéri térelválasztók esetében is, esztétikus állapotban való megőrzésük komoly ráfordításokat igényel.

Forrás: Pinterest

WPC kerítés

Amennyiben nem kívánunk lemondani a természetes megjelenésű kerítésről vagy térelválasztóról, s nem szeretnénk egy örök terhet a nyakunkba venni, úgy a valódi fát kiválthatjuk valamilyen kompozit anyaggal. A kompozitok vagy társított anyagok olyan összetett anyagok, amelyek két vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro- vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból állnak, a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából. Jelen esetben a teraszburkolatok piacán egyre inkább elterjedt WPC (wood-plastic composit), azaz fa-műanyag kompozit az, amely a faanyag szépségét és a műanyagok jó értelemben vett igénytelenségét egyesíti magában, ugyanis megjelenésben szinte teljesen azonos a valódi fával, viszont alapvetően nem igényel semmilyen felületkezelést. Az anyag tartósságához hozzájárulnak még a különböző adalékanyagok, melyeknek köszönhetően a kompozit keményebb, színtartóbb és összességében tartósabb lesz.

Forrás: wpc-centrum.hu

Egyes gyártók komplett rendszereket gyártanak, melyek részletesen kidolgozott telepítési útmutatóval rendelkeznek, ugyanakkor jellemzően kizárólag az abban foglaltak szerint alkalmazhatóak. Itt a tartószerkezet a legtöbb esetben alumínium komponensekből épül, melyek akár egyedi színben is szintereztethetőek, míg a kerítés betét készül WPC elemekből. Van azonban olyan gyártó, amelyik nem komplett, előre megtervezett rendszert kínál, hanem megannyi különböző profilt, amelyből saját stílusunknak még jobban megfelelő kerítést vagy térelválasztót készíthetünk, sőt, sok esetben egyéb célra is felhasználhatóak ezen szálanyagok.

Forrás: wpc-centrum.hu

Ahogy a komzpozit anyagok legnagyobb felhasználási területén, a WPC teraszburkolatok esetén is, a kerítéseknél is sokan már nem kívánnak kifejezetten a fához hasonlító megjelenést, így a különböző tónusú barna színek mellett egyre inkább kedveltek a grafitszürke, bézs és fehér színek.

Forrás: wpc-centrum.hu

A kompozit kerítések megfelelő megválasztása és kivitelezése egyaránt egyedi szakértelmet kíván, így javasolt nagy tapasztalattal rendelkező, több rendszert is forgalmazó kereskedőnél személyesen tájékozódni, valamint a kivitelező tekintetében is a kompozit anyagok speciális tulajdonságait jól ismerő, a szakszerű kivitelezést garantáltan biztosító szakembert felkérni a munka elvégzésére.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: wpc-centrum.hu

Oszd meg másokkal is!