Kezelhetőség és praktikum: a pliszé szúnyogháló

Kezelhetőség és praktikum: a pliszé szúnyogháló

A szép idő beköszöntével egyre többet szellőztetjük otthonunkat. A hőmérséklet emelkedésével nem csak a szellőztetéssel eltöltött órák száma, hanem – a természet ébredésével – az aktív ízeltlábúak száma is megnő. Az emberek többsége nem szívesen osztja meg a lakhelyét a különböző rovarokkal és pókokkal, ezért különböző eszközökkel próbáljuk azokat kint tartani. A legelterjedtebb ezek közül a szúnyog- vagy rovarháló.

A szúnyoghálókat két nagy csoportba sorolhatjuk. Az egyik a fix kivitel, melyet legfeljebb ablakokon szoktunk alkalmazni, a másik pedig a mozgatható – nyitható – változat, mely ajtóra és ablakra egyaránt kedvelt megoldás. Az ajtókra szerelhető szúnyoghálóknak több típusa is létezik, melyek közül az ismertebbek a hagyományos (zsanéros) nyíló-, a függőleges tokkal rendelkező vízszintesen rolós-, a kerettel rendelkező tolóajtós- és a pliszé szúnyogháló. A felsorolt típusok közül a pliszé szúnyogháló egyre inkább kiszorítja a többi kivitelt, mely a működési elvét és tulajdonságait megismerve teljes mértékben érthető.

Forrás: jozsa.hu

A pliszé szúnyogháló népszerűségének egyik fő oka a könnyű kezelhetőség. Az alumínium szerkezet és a harmonikaszerű UV stabil üvegszálas hálóanyag hosszú élettartamot garantál. Előnye, hogy sokkal nagyobb nyílások is lefedhetők egyben vele, mint a korábbi típusokkal, hiszen a maximális szélessége 280, míg magassága 250 cm is lehet.

Felújítás felesleges kiadások nélkültovább

Forrás: jozsa.hu

Másik – főleg kisgyermekes szülők körébenkedvelt tulajdonsága, hogy a szerkezet nem tartalmaz rugót, így bárki számára könnyedén kezelhető. A rolós típusoknál előfordulhat, hogy ha a felhasználó nem tartja kezében biztonsággal a szerkezetet működtetés közben vagy valamely végpont előtt elengedi, úgy az nagy csattanással visszaszalad a tokjába és az ijedtségen, illetve esetleges szerkezeti károsodáson túl, rossz esetben akár kisebb sérülést is okozhat. A feszítő szerkezet hiánya további előnyökkel is jár, a szúnyogháló kerete lágyan siklik a vezetősínében, bárhol megállítható és élettartama is hosszabb, hiszen nem fárad el a feszítő rugó. A nyíló- és tolóajtós szúnyoghálóval szembeni nagy előnye a pliszé szúnyoghálónak, hogy e típusokkal szemben nincs középen vízszintes merevítője, így az nyitott állapotában nem korlátozza a kilátást, ezáltal esztétikusabb, ráadásul nem is kell a téli hónapokra leszerelni, mert inaktív állapotban a harmonikaszerűen összegyűlt hálóanyag oldalt – az erre a célra kialakított profilban – helyezkedik el, így a szerkezet nem akadályozza a ki- és bejárást az ajtón. A pliszé szúnyogháló mindössze 1,6 cm magas küszöbbel rendelkezik. Gyakorlatilag bármilyen nyílászáróra felszerelhető és szinte minden környezetbe kiválóan adaptálható, mert az alumíniumszerkezet színét közel kétszáz szín közül lehet kiválasztani vagy akár fa hatású kivitelben is kérhető az.

Forrás: jozsa.hu

Fontos megjegyezni, hogy mint szinte mindegyik mozgatható szúnyogháló, így pliszé is főként a repülő rovarok kint tartására hatékonyak igazán, mert a mozgathatóság révén előfordulhatnak pl. a vezetősínnél olyan apróbb rések, melyeken a ravaszabb mászó rovarok esetleg bejuthatnak.
Összegezve a pliszé szúnyogháló praktikus, könnyen kezelhető és tartós megoldás a „természet” kint tartására.

Forrás: jozsa.hu


Tudjon meg mindent gyorsan és érthetően az Otthonfelújítási támogatásról  ➜ tovább

Forrás: jozsa.hu

Kép: jozsa.hu

Oszd meg másokkal is!