Lakásfelújítás – mit tehetünk, ha elfogyott az önerő?

Lakásfelújítás – mit tehetünk, ha elfogyott az önerő?

Sok család él a lehetőséggel és veszi igénybe az állam által nyújtott lehetőséget, az Otthonfelújítási támogatást. Azonban a korszerűsítés során sok váratlan kiadással szembesülhetünk. Ha kifogytunk az önerőből, érdemes alaposan körüljárni a lehetőségeket.

Idén januártól a saját otthonukban gyermeket nevelők lehetőséget kaptak az államtól arra, hogy otthonukat felújítsák, korszerűsítsék és legfeljebb hat millió forintig az állam visszatéríti a költségek ötven százalékát. Ez egy utólagos vissza nem térítendő támogatás, így a családoknak maguknak kell megelőlegezniük a költségeket. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy egy felújítás során megannyi hibára derül fény, így könnyen előfordulhat, hogy kifutunk a költségekből.

A támogatáshoz való jogosultsághoz számos feltételnek meg kell felelnitovább

Forrás: Freepik

Díjmentes lehetőségek

Amennyiben szükségessé válik, műszaki cikkek és berendezések, bútorok esetében is opció lehet az áruhitel. Nem kell rendelkeznünk a vásárláskor vételárral (például egy konyhabútor több százezres költségével), hanem lehetőségünk van akár ott az üzletben felvenni egy ekkora összegű hitelt, amit majd a későbbiekben részletekben fizetünk vissza törlesztő formájában, tehát egy nagy teher helyett kezelhetőbb lesz a családi kasszának a kiadás. Ennek természetesen ára van, kamatot kell fizetnünk a hitelt nyújtó pénzügyi szolgáltatónak, így a futamidő végére több pénzt fizetünk ki, mint a vételár.

Találhatunk olyan szolgáltatókat, amelyek akár 0 százalékos hiteldíjmutatóval is ajánlhatják az áruhitelt, tehát nem lesz semmilyen plusz költségünk a vételárat leszámítva, abban az esetben, ha rendben fizetjük a törlesztőket. Azonban ilyenkor is érdemes megfontolni a lehetőséget, ugyanis előfordulhat, hogy a hitel költségét már tartalmazza a vételár, és az adott árut az átlagosnaál jóval drágábban vásárolhatjuk meg. Ezért mielőtt belevágnánk, nézzünk utána, hogy máshol milyen áron érhető el az adott termék.

Hitelkártya

Másik lehetőség, ha hitelkártyával vásároljuk meg a szükséges terméket. Fontos tudnivaló azonban, hogy ez a lehetőség csak akkor éri meg, ha időben visszafizetjük a kártyáról elhasznált összeget, ellenkező esetben azonban igen magas kamatot kell fizetnünk, általában magasabbat, mint egy áruhitel esetén fizetnénk.

Lehetőségünk van a jövedelmünk négy-ötszörösének megfelelő keretet nyitni, nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy csak abban az esetben használhatjuk díjmentesen a bank pénzét, ha az elhasznált összeget hónapról hónapra visszafizetjük.

Tudjon meg mindent a lakásfelújítási hitelrőltovább

Személyi kölcsön

Abban az esetben, ha az eddigi lehetőségeket drágának vagy bizonytalannak gondoljuk, opció lehet a szabad felhasználású személyi kölcsön. Több banknál is lehetőség van már online ügyintézésre, aminek jelentősége napjainkban igencsak felértékelődött. Az igényelhető hitelösszeg akár fix kamatozással, néhány százezer forinttól több millióig terjedhet, önerőre és ingatlanfedezetre pedig nincs szükség. Természetesen ebben az esetben is érdemes tájékozódnunk, hiszen attól függően, hogy mekkora hitelre van szükségünk a feltételek változhtnak.

Négy újdonság a személyi kölcsönnel és a lakásfelújítási hitellel kapcsolatbantovább

Forrás: hvg.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!