Lakásfelújítási hitel 2021

Lakásfelújítási hitel 2021

2021 január elsejétől a családok lakásfelújítási támogatást igényelhetnek maximum hárommillió forintig. A támogatás utólag kérhető.  A szükséges önerő biztosításához 2021. február 1-től a 6 millió forint államilag támogatott lakásfelújítási hitel is igényelhető.

A hitel részletei

 • A maximális hitelösszeg 6 millió forint 
 • Az otthonfelújítási kölcsön jelzálog alapú
 • Ingatlanfedezet szükséges hozzá
 • A kölcsön kamata: 3%
 • A kamat fix
 • A maximális futamidő 10 év
 • A lakásfelújítási hitel 2021. február 1-től igényelhető
 • A lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés díjmentes
 • A bank jelzálogjogot jegyez be a támogatott ingatlanra
 • Az állami kamattámogatás a teljes futamidő alatt biztosított
 • A lakásfelújítási támogatás 2022. december 31-ig igényelhető

Jogosultság

A jogosultságot a hiteligényléskor a hitelfolyósító intézet ellenőrzi. Az otthonfelújítási hitel rendelet alapján azok igényelhetik, akik jogosultak lakásfelújítási támogatásra.

Lakásfelújítási hitel előtörlesztés a támogatásból

Az előtörlesztés a lakásfelújítási támogatásból díjmentes. A támogatás utalásától számítva a bank 10 napon belül újraszámolja az otthonfelújítási kölcsön havi törlesztőrészleteit. Az egyéb előtörlesztésre és a végtörlesztésre a bank díjat számíthat fel.

Forrás: Freepik

Az igénylés menete

 1. A bankoknál igényelhető.
 2. A feltételek megegyegyeznek az otthonfelújítási támogatás jogosultsági feltételeivel.
 3. A jogosultságot a bank bírálja el.
 4. Szintén bank vizsgálja a hitelképességet is.
 5. A bank folyósítja a hitelt – pozitív bírálat esetén.
 6. A folyósítást követően 1 éven belül be kell fejezni a munkálatokat
 7. A támogatáshoz be kell nyújtani a feltételeknek megfelelő számlákat, és a jogosultságot alátámasztó dokumentumokat és szerződéseket.
 8. A Magyar Államkincstár (MÁK) bírálja el az igényléseket. Fontos, hogy a támogatás igénylésének pillanatában kell megfelelni!
 9. A MÁK folyósítja a támogatást – amennyiben pozitív a bírálat
 10. A támogatás összegét előtörlesztésre lehet fordítani. Ezáltal csökken a havi törlesztő összege, a futamidő viszont nem.

A kamattámogatás megszűnése

A lakásfelújítási kölcsön egy államilag kamattámogatott hitel, azonban ha nem felelünk meg bizonyos feltételeknek, a kamattámogatás megszűnik és piaci kamatozásúvá válik a konstrukció.

Az állami kamattámogatás az alábbi esetekben szűnik meg :

 1. Ha a MÁK nem állítja ki támogatói okiratot – amely a támogatáshoz való jogosultságot igazolja – az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a hitel igénybevételével megvalósult munkálatokról.
 2. Ha a megállapított lakásfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási hitel összegének 25%-át.
 3. Ha az igénylő a határidő végéig nem teljesíti a MÁK felé a számlabemutatási kötelezettségét.

A kamattámogatás visszafizetése

A hitelintézet számára kell visszafizetni a kamattámogatást egy összegben, 60 napon belül azt követően, hogy a kamattámogatásra való jogosultság megszűnt. Kivételt képez, ha a hiteligénylés és a lakásfelújítási támogatás igénylése között a támogatott gyermek vagy magzat elhalálozott.

Gyakori kérdések

 1. Kötelező-e a lakásfelújítási hitelt megigényelni a támogatás mellé? Nem kötelező, hitelfelvétel nélkül, önerőből is igényelhető a támogatás.
 2. Utólagosan lehet-e igényelni a hitelt 2021. január 1. előtt befejezett munkákra? Nem. A kamattámogatott hitel csak 2021. január elseje után megkezdett munkálatokra igényelhető.
 3. Kötelezően bekerül a jelzálogjog a lakásfelújítási hitellel terhelt ingatlanra? Igen, mivel a kamattámogatott lakásfelújítási hitel jelzáloghitel.
 4. CSOK hitel mellé igényelhető a lakásfelújítási hitel? Igen, igényelhető egyszerre mindkét hitel, fontos tudnivaló, hogy ugyanazt a számlát nem lehet mindkettőnél elszámolni.

Forrás: bank360.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!