Lakásfelújítási hitel – lesz-e elég ügyintéző, szakember hozzá?

Lakásfelújítási hitel – lesz-e elég ügyintéző, szakember hozzá?

Február elsejétől öt banknál – valamint további jó néhány hitelintézetnél lesz néhány héten belül – elérhető a kamattámogatott lakásfelújítási hitel. A nagy érdeklődésre való tekintettel attól lehet tartani nem lesz elég építőipari szakember, aki elvégezze a munkálatokat, és az ügyintézők sem fogják győzni a hitelek és a támogatások elbírálását.

A február elsejei induláskor öt banknál érhető el a hitel: K&H bank, OTP Bank, Gránit Bank, Takarékbank és Erste Bank. Az elkövetkezendő hetekben többen csatlakoznak hozzájuk: néhány nap múlva indul a Raiffeisen Bank,  az UniCreditnél február második felébenlesz elérhető a kölcsön, a Budapest Banknál március 1-vel vehetjük fel a hitelt, végül az  MKB dolgozik a termék bevezetésén, de egynlőre pontos dátumot nem közölt.

A CIB Banknál – a nagy bankok közül egyedüliként – nem elérhető a kamattámogatott kölcsön.  Ők a saját piaci alapú terméküket versenyeztetik meg az államilag támogatott konstrukcióval. Egy szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelről van szó, amelyre azok az ügyfelek, akik igazoltan lakásfelújításra fordítják a pénzt, kamatkedvezményt kapnak. A Magyar Államkincstártól érkező állami támogatást ebbe a hitelbe is díjmentesen be lehet törleszteni, mivel a futamidő alatt egy alkalommal 3 millió forintig ingyenes az előtörlesztés. Ebben az esetben az államilag támogatott hitelnél jóval többet lehet felvenni: a maximális hitelösszeg ugyanis 10 millió forint, a kamatperiódus pedig lehet öt- és tíz éves is.

A hitel fő jellemzői

A kölcsönt 2021. február 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni, a hitel kamata végig fixen 3 százalékos, a hitelösszeg maximum 6 millió forint lehet, a futamidő pedig 5-10 év között van. A hitelbe ingyenesen be lehet törleszteni azt a támogatást, amit később az államkincstár a családoknak visszatérít a beküldött számlák alapján. A jogosultságot a hiteligényléskor a hitelfolyósító intézet ellenőrzi. Az otthonfelújítási hitelt rendelet alapján azok igényelhetik, akik jogosultak lakásfelújítási támogatásra.

Fontos tudni

A kamattámogatásra akkor jogosult a hitelfelvevő, ha a visszatérített összeg eléri legalább a felvett hitelösszeg negyedét. Ha alatta marad, akkor a kamattámogatás elúszik, és magasabb lesz a kamat. Akkor is elveszíti a kamattámogatást az igénylő, ha a kincstár nem igazolja vissza a jogosultságát, vagy ha a felújítási munkálatok elhúzódnak, nem fejeződnek be egy éven belül. A jogszabály szerint az ötéves állampapírhozamokhoz igazított referenciakamat 130 százaléka plusz 3 százalékpont az ügyleti kamat, vagyis azok, akik nem tudják teljesíteni a felújítási célt számlákkal igazoltan, nagyjából 5,1 százalékos kamattal számolhatnak végül, ami a piaci alapú jelzálog fedezetű szabad felhasználású hitelekhez képest nem különösebben magas.

Van olyan bank, amelyik máris akciózik. A hitelt nyújtó bankok közül a Gránit Bank például a leggyorsabb igénylőknek, akik még februárban vagy márciusban benyújtják a kérelmüket, 20 ezer forintos jóváírást ígér. Időigényes lehet azonban a teljes dokumentáció benyújtása, hiszen jelzáloghitelről van szó. A bankok azzal számolnak, hogy az első folyósítások legkorábban két-három hét múlva történhetnek meg, mivel szükség van értékbecslésre, és közjegyzői okiratba is kell foglalni a szerződést.

Forrás: Freepik

Igény lesz, csak győzzék teljesíteni

Az érdeklődés a bankoknál hatalmas volt már a hitel indulása előtt is. A K&H Bank felmérése szerint a legtöbben – 31 százalékuk – 1-3 millió forintot szánnak felújításra, 22 százalék még kisebb összeggel, 500 ezer forint és 1 millió forinttal számol, míg 19 százaléknál 3 és 6 millió forint között van a költségvetés. Ez alapján kétmillió forintos átlagos összeggel számolva, az idén akár 75 ezer család is felveheti az állami támogatást, és mellé a hitelt.

Az Erste Bank becslései szerint évente akár 30-35 ezer család is igényelhet majd felújítási céllal kölcsönt, amely lehet jelzáloghitel, személyi kölcsön, vagy a most bevezetendő államilag támogatott otthonfelújítási hitel. Az OTP szerint 50-100 ezer között is lehet a felújítási támogatásra pályázók száma. Nyilván nem mindegyik támogatásra jogosult család vesz majd fel hitelt, de így is jelentősen megnőhet a támogatás miatt a bankok hitelállománya.

A kérdés: lesz-e elég kivitelező, ügyintéző?

Nagyon sok család döntött úgy, hogy él az állam által nyújtott lehetőséggel és most újítja fel otthonát. A térkövezéstől az ikeás konyhabútor, illetve a beépített gépek cseréjén át a kerítésfestésig minden aktuális lett. Tervek és anyagi háttér van, de a megvalósításhoz szükséges erőforrások szűkösek. A támogatás miatt még nehezebb kivitelezőt találni, és ha találunk, kérdés, hogy a szerződés és számlázás tekintetében mennyiért vállalja a munkáltokat.

A barkácsáruházak, bútoráruházak és a kivitelezők mellett a bankok, értékbecslők és a közjegyzők is rohamra számítanak. A bankoknál a lakáshitelezés már most is csúcson jár, évente 100 ezer szerződést kötnek meg. A felújítási hitel hasonló mértékű adminisztrációval jár, és az idén 30-50 százalékkal is növelheti a jelzáloghitelek számát. Mindezek mellett a Magyar Állakincstár is terhelve lesz, ha elkezdenek tömegesen beérkezni hozzájuk a számlák és a kérelmek, amelyeket fel kell majd dolgozni.

Fontos azzal számolni, hogy akik hitelből oldják meg az önerőt, pedig szorítani fogja az idő, hiszen ha nem teljesítik egy éven belül a felújításokat, nem szereznek időben igazolást a kincstártól, az állami kamattámogatást is elbukhatják majd.

Forrás: napi.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!