Lakásfelújítási hitel – rohamozzák a bankokat

Lakásfelújítási hitel – rohamozzák a bankokat

Nagy az érdeklődés az idén indult otthonfelújítási támogatással, és ezzel párhuzamosan a lakásfelújítási hitellel kapcsolatban is. A hitel, a járványügyi helyzet ellenére is igen népszerű.

Az idén februárban indult lakásfelújítási hitelt eddig kilenc bank vezette be. Az MKB Banknál még kialakítás alatt áll a konstrukció, a Sperbank és a CIB Bank pedig alternatívát kínál: előbbi személyi kölcsönét, utóbbi pedig  saját szabad felhasználású jelzáloghitelét – olvashatjuk a portfolio cikkében.

Fontos szem előtt tartanunk, amikor bankot választunk, hogy egyes hitelintézetek nem fogadnak el olyan ingatlant az otthonfelújítási kölcsön jelzálogfedezeteként, amelynél csak a második ranghelyre tudná bejegyeztetni a jelzálogjogát (a lakáshitel előzetes kiváltásával ez jellemzően megkerülhető).

A folyosítástól számítva az igénylőnek egy éve van befejezni a felújítási munkáltokat, ennek fényében sokan vannaki akik később, csak akkor veszik fel a hitelt, ha a felújítás folyamata egy nagyobb munkálathoz érkezett, így nem kell az idő miatt aggódniuk. Mindezek mellett jelenleg a Takarékbanknál (felújítási célú személyi kölcsönnel együtt) több mint 1 milliárd forintnyi igénylés érkezett, az Erste Banknál pedig már 2 milliárd forintnyi igénylőnél jár a termék.

Tudjon meg mindent a lakásfelújítási hitelről ➜ tovább

Kockázatok

A kockázatok tekintetében a Bankmonitor szakértője az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • A hitel felvételét követően egy év áll rendelkezésre, hogy befejezzük a munkálatokat és számlákat a bank felé igazoljuk. Ebben azért nagy a kockázat, mert egy fújítás során gyakran előfordulhatnak csúszások, akár a kivitelezők miatt, akár nem várt, felmerülő problémák miatt. Ezért érdemes úgy belevágni a hitelfelvételbe, hogy már az igényléskor legyen leszerződött kivitelezőnk. A vállalkozói szerződésben fontos lehet rögzíteni a határidőket, mert esetleges csúszás esetén az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig a továbbiakban piaci kamatú lesz.
  • Problémát okozhat, ha valaki a hitel felvételekor még megfelel a jogosultsági feltételeknek, viszont a támogatás igénylésekor már nem. Ilyen gondot okozhat, ha elveszíti az igénylő az állását és nem tud felmutatni egy éves tb-jogviszonyt. Ebben az esetben is az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig a továbbiakban piaci kamatú lesz.
  • Kockázati tényezőt jelent még az is, ha a nem megfelelő számlák vagy vállalkozói szerződések miatt a hitel összegének kevesebb mint 25%-a lesz végül a megállapított felújítási támogatás összege. Ilyenkor az igénylő kap valamennyi támogatást, de az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig a továbbiakban piaci kamatú lesz. Kiemelten figyeljünk oda arra, hogy az általunk válaszott felújítási munkákatok beletartoznak-e a támogatotti körbe.

A költségek

A Bankmonitor szakértőjel elmondja, hogy számos olyan díjtétel lehet, ami egy lakáshitelhez kapcsolódóan felmerülhet, de nem közvetlenül a bankhoz kapcsolódik:

  • Értékbecslés: a díja általában 30-40 ezer forint ingatlanonként.
  • Tulajdoni lap, térképmásolat : 3 darabra is szükség lehet (a tulajdoi lapból) egy hiteligénylés során, amelynek lekérdezésének díja 1 000 – 3 000 Ft/lap lehet, a térképmásolat díja 3 000 Ft.
  • Jelzálogjog bejegyzés: összege 12 600 forint fedezeti ingatlanonként.
  • Közjegyzői okirat: egy 6 millió forintos hitel közjegyzői okiratnak díja lehet 16 500 Ft és akár 100 ezer Ft is. Ma már számos bank feltételei adottak ahhoz, hogy az alacsony díjak kerüljenek felszámításra.

Számos bank ad kedvezményt az idulú díjakból. Az értkbecslési díjat elengedi a Takarékbank, a Gránit Bank, K&H Bank és az UniCredit Bank. Részben visszatériti a közjegyzői okirat díját is, az UniCredit Bank, a K&H Bank és az Erste Bank.

Ezek alapján az induló költségek között is lehet jelentős eltérés.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!