Leggyakoribb buktatók a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban

Leggyakoribb buktatók a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban

A lakásfelújítási támogatás segítséget nyújt a családoknak – és leendő családoknak – korszerűsítésére, felújítására. A kedvezmény igénybevételéhez számos feltételnek meg kell felelne a kérelmezőknek. Aki esteleg nem felel meg az elvárásoknak, azok egy részét teljesítheti a támogatás kivezetéséig – 2022. december végégig.

Az alábbiakban összeszedtük, mely elutasítási okokat lehetne még orvosolni az igénylési határidőn belül.

  • Legalább egy éve a felújítandó lakásban kell lakni

Az igénylőnek – házaspárok, élettársak együttes igénylésekor mindkét félnek – és a gyermekeknek legalább egy éve a felújítandó lakásban kell lakniuk. A lakcímkártyán állandó lakóhelyként az adott ingatlannak kell szerepelnie. Magzat, illetve egy évesnél fiatalabb gyermek esetében természetesen ennek a feltételnek nem kell megfelelni, valamint abban az esetben sem vizsgálják ezt a szabályt, ha a család egy éven belül vásárolta az ingatlant.

  • Kizárólag gyermeket nevelő, gyermeket váró szülő(k) kérhetik a támogatást

Gyermeknek számít már a 12 hetes magzat, így már a terhesség ideje alatt igénylehető a támogatás.  Vállalt gyermekre azonban nem vehető igénybe a kedvezmény – a babaváró hitellel ellentétben -.

  •  Legalább egy éves Tb-jogviszony szükséges az otthonfelújítási támogatáshoz

Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást. Házaspárok, élettársak együttes igénylése esetén elégséges az egyik félnek teljesítenie ezt a feltételt. Amennyiben ezt jövő év elején még nem teljesíti, lehetősége van 2022 év végéig kérelmeznie a támogatást.

  • Az igénylőknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük az ingatlanban

    Az igénylőknek és gyermekeiknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a felújítandó ingatlanban. Ez az elvárás is teljesíthető, amennyiben tervez lakást vásárolni, mivel a vásárlást követően nem szükséges várnia egy évet a felújítási támogatás igénylésével: hiszen ebben az esetben nem kell egy éve az ingatlanban laknia.

  • Nincs elegendő saját megtakarítás a felújítási munkálatok finanszírozására

    A költségeket a családoknak kell megelőlegezni, a pénzt utólagos igényléssel a Magyar Államkincstártól (MÁK) fogják visszakapni, a számlák kifizetését követően kaphatja vissza a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot. Ha nincs elegendő saját megtakarítása, akár hitelből is rendezheti a számlákat. Megfelelő lehet mind a személyi kölcsön, mind a felújítási célú lakáshitel erre a célra. A személyi hitel választásával 3-5 nap alatt pénzhez juthat – a lakáshitelek bírálati ideje jellemzően 1-1,5 hónap -, ráadásul az igénylés költsége is igen alacsony. A lakáshitel választásával azonban jóval kedvezőbb kamaton kaphat kölcsönt, ami miatt havi törlesztőrészlete is alacsonyabb lenne, mint egy személyi hitel esetében.

  • A számla kifizetését követő 60 napon belül be kell adni a kérelmet

A támogatást a számla kifizetését követő 60 napon belül lehet igényelni. Ez az előírás az utolsó számla kifizetésére vonatkozik. Ha letelt a határidő, de van még olyan dolog, melyet felújítana a lakáson, akkor jogosult lehet a konstrukcióra: az újabb felújítási munkálatokról szóló számla rendezését követő 60 napon belül visszaigényelheti a teljes – a korábbi és az új együttesen – költségvetés felét, de legfeljebb 3 millió forintot.

Fontos azonban, hogy 2022. december 31. az igénylés végleges határideje és csak akkor érdemes kalkulálnia ezzel az összeggel, ha biztosan teljesíteni tudja az adott a feltételeket. (Például a közeljövőben meglesz az egy éves, folyamatos Tb-jogviszonya.) 

Forrás: penzcentrum.hu

Kép: Unsplash

Oszd meg másokkal is!