Lendületben a napelem telepítés

Lendületben a napelem telepítés

Sokan döntenek a napelem telepítés mellett, amely most még népszerűbb az Otthonteremtési támogatás miatt. A rendszerekkel hosszú távú megoldást teremtek az igénylők, a kiadásaik csökkentésére.

Az E.On által készített 1500 fős online – nem reprezentatív – felmérése alapján kiderül, hogy a kérdezettek kétharmada tervez napelemet telepíteni otthonában – olvashatjuk a portfolio cikkében. Ennek oka, hogy mindazok mellett, hogy környezettudatos, sok költséget megtakarít a tulajdonosának. A megkérdezettek több, mint a fele hitelből vagy támogatásból finanszírozná a telepítést.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: Freepik

Miért éri meg?

Az E.On Hungária Csoport online felmérése alapján a megkérdezettek 58 százaléka gondol a napelem telepeítésre megtérülő befektetésként, hosszabb távon remélik, hogy csökkenteni vagy akár teljesen fedezni tudja majd az áramköltségeket. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy körölbelül egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett napellem rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását. A befektetés évtizedekig szolgálja a családokat, és 7-9 év alatt meg is térül. A válaszadóknak nem csak az anyagi takarékosság volt szempont, hanem mindezek mellett a környezettudatosság is – 55 százalékuknak.

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Korosztálytól független az érdeklődés

Környezttudatosság és az anyagi takarékosság nem csak a fiatalok számára fontos. A megkérdezettek 48 százaléka már elmúlt 55 éves. Legtöbben – a válaszadók több mint fele – a szolgáltatók weboldalairól, információs anyagaiból tájékozódik. Abban, hogy melyik szolgátatóval történik telepítés, a válaszadók elmondása szerint mérvadó tényezők:  a cég megbízhatósága és szakértelme, illetve, hogy hogy a telepítéshez kapcsolódó teljes ügyintézés egy kézben legyen.

A felmérés alapján láthatóvá válik, hogy a már napelemmel rendelkezők 61 százaléka önerőből finanszírozta a telepítést, csupán 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk pedig támogatást. A jövőben ezek az arányok jelentősen módosulni látszanak. A tervezők jelentős többsége (58 százalék) a támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz.

Tudjon meg mindent a lakásfelújítási hitelről ➜ tovább

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!