Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület – ezt javasolják

Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület – ezt javasolják

A felújítani vágyók már kettős árhatással néznek szembe: az anyagárak jelentős emelkedése mellett már a szakemberek kivitelezési díjai is meglehetősen növekedtek.

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) múlt héten csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a felújítani tervezők már kettős árhatással kénytelenek szembe nézni – olvashatjuk a portfólió cikkében.

Példaként hozzák, miszerint a hidegburkolás esetében a nettó munkadíj 2019-ben még 3500-4000 forint körül mozgott négyzetméterenként, ez a díj 2021 tavaszán a vidéki megyeszékhelyeken 8000, a fővárosban és vonzáskörzetében már akár 10 000 forintra emelkedett, van, ahol júlisra elérte a 12 000 forintot.

Tippek időtálló teraszburkolatra ➜ tovább

Elmondásuk szerint az építőanyagok import összetevőket is tartalmazó részének idei évi áremelkedése mögött a világpiacon jegyzett nyers- és alapanyagok árrobbanásának továbbgyűrűző hatása tapasztalható, azonban a lakossági felújítás munkadíjainak áremelkedésde mögött ilyen okot nem látnak.

Az egyesület úgy látja a kormány exportkorlátozó intézkedései részben megoldást jelenthetnek az építőanyagok árának növekedésére.

Többek között megoldás lehet:

Az egyesület javasolja továbbá, hogy hosszabbítsák meg a lakossági otthonfelújítási támogatás igénybevételének lehetőségét, hogy a felfokozott kereslet ne emelje az árszinteket sem az építőanyagok, sem a kivitelezői díjak oldalán.

Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!