Megérkeztek az otthonfelújítási program újabb részletei

Megérkeztek az otthonfelújítási program újabb részletei

Hivatalos facebook-oldalán posztolt legfrissebb videójában tette közzé Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az állami támogatással kapcsolatos bővebb információkat, melyekben többek között részletezte a jogosultak körét.

Egyszer igényelhető a támogatás családonként

Ami nem azt jelenti, hogy egy lakásra csak egyszer lehet igényelni. Ugyanis az ingatlant a tulajdonos eladhatja a felújítást követően, de a támogatást nem szükséges visszafizetnie. Ezt követően viszont, ha új ingatlant vásárol a tulaj, arra már nem vehető fel a támogatás. Azonban ingatlan megvásárlója, amennyiben még nem vette igénybe, továbbra is megteheti.

Mégis ki jogosult a támogatásra?

Amint azt már korábban is bejelentették, a legalább egy gyermeket nevelő családok jogosultak. Pontosan meghatározásra került ezúttal, hogy az állam a 12. hétes magzatot és a 25 éves fiatal felnőttet is ide sorolják, ha egy háztartásban él a szülőkkel. Amennyiben a gyermek bármilyen fogyatékkal és és a család jogosult a gyod-ra (gyermekek otthongondozási díja), a gyermek életkorának nincs felső korlátja.

Családi állapottól függetlenül igényelhető a támogatás, tehát házaspárok, élettársak és a gyermeküket egyedül nevelő szülők is kérhetik.

Az elvált szülőkre vonatkozó szabályokat is meghatározták:
Megosztott felügyelet esetén a osztozhatnak a felújítási támogatáson, tehát ebben az esetben két ingatlanra is felhasználható, de továbbra is a 3 millió forintban maximalizált határösszegig. Viszont ha az egyik szülő vállalta a teljes felügyeleti jogot, ebben az esetben csak ő nyújthat be igényt az államnak, a másik szülő nem jogosult a támogatásra.

Mindezeken felül szükség van az igénylőnek minimum 1 éves társadalombiztosítási jogviszonyra, mely származhat munkaviszonyból és felsőoktatási jogviszonyból is, melyet maximum 30 napra szakítottak meg. Ebbe a körbe tartoznak még az álláskeresési járadékot igénybe vevő állampolgárok és a nyugdíjas munkavállalók is. További feltétel a köztartozás-mentesség.

Fontos szempont még, hogy az otthonfelújítási támogatást kizárólag a 2021- január 1-jén induló felújítások esertében igényelhető.

Indulhat a számlagyűjtés

Az állami támogatást munkadíjra és anyagköltségre lehet fordítani fele-fele, így az anyagbeszerzésről szóló számlákat és a kivitelezőkkel kötött szerződéseket is köteles az igénylő benyújtani.

Ez azt jelenti, hogy maximum 1,5-1,5 millió forintot fordíthat a munkadíjra és az anyagra. Az összeg másként nem átcsoportosítható. Továbbá az összeget a családnak kell megelőlegeznie.

Ezt követően egy sablon szerződés segítségével intézhető a támogatás igénylés, melyek a Magyar Államkincstárnak kell benyújtani, akinek 30 napon belül kötelessége elbírálni a támogatást, ez követően 5 napja az összeg kiutalására.

A felújítás megtörténtét kormányhivataloknak fél év a rendelkezésükre a pénz kiutalását követően.

A kormányhivataloknak a pénz kiutalásáról számítva fél év áll rendelkezésükre, hogy ellenőrizzék a felújítás megtörténtét.

Mire használható fel a támogatás?

Bel- és kültéri munkálatokra is elszámolható, melyek az alábbiak:

 • közműbekötés,
 • fűtés korszerűsítése,
 • új kazán vagy bojler beszerzése,
 • külső vagy belső szigetelés,
 • galéria vagy beltéri lépcső beépítése,
 • tetőcsere, tetőfelújítás,
 • nyílászárócsere,
 • napelemes rendszer beépítése,
 • garázs felújítása,
 • nyári konyha felújítása
 • festés, mázolás
 • bizonyos asztalosmunkák

A teljes ügyintézés online is lebonyolítható, melyhez a munka befejeztét követően 60 napon belül kell eljuttassák az előző bekezdésben említett dokumentumokat a MÁK-hoz, akinek összesen35 nap áll rendelkezésére a teljes ügyintézés bejefezésére.

Forrás: index.hu

Kép: Unsplash

Oszd meg másokkal is!