Milyen hitelt érdemes választanunk az Otthonfelújítási támogatáshoz?

Milyen hitelt érdemes választanunk az Otthonfelújítási támogatáshoz?

Mikor érdemes az új kamattámogatott hitelt, és mikor éri meg inkább egyéb felújítási hitelt választani.

Február elején indult az új kamattámogatott hitel. Az akár 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű konstrukció a felújítások előfinanszírozására szolgál.

Mindezek mellett érdemes átgondolnunk milyen hitelt veszünk igénybe, mivel a bankok eddig is számos konstrukciót kínáltak felújításra. A bankmonitor.hu cikke alapján úgy gondoltuk érdemes összehasonlítani az új konstrukciót a piacon megtalálható felújítási és korszerűsítési hitelekkel. A felújítási hiteleket leszámítva, még személyi kölcsön is felvehető hasonló célra. Ez első sorban azok számára lehet kézenfekvő lehetőség, akik esetleg nem szeretnének jelzálogjogot bejegyeztetni otthonukra.

A legfontosabb különbségek az alábbi táblázatban megtekinthetők:

Forrás: bankmonitor.hu

Piaci hitel – mikor érdemes választani?

Mivel a kamattámogatott hitel kereteit szűkre szabták, ezért bizonyos helyzetekben nem a legmegfelelőbb választás, például az alábbiakban:

 • A cél 10 évnél hosszabb futamidő,
 • Hat millió forintnál nagyobb összegre van szüksége a családnak,
 • A család nem szeretné vállalni a kockázatot, hogy esetlegesen a felújítási munkálatok végeztével és a hitelfelvétel után kiderüljön, hogy nem jogosult a támogatásra. Ebben az esetben ugyanis a kölcsön piaci hitellé alakul át, az addig igénybe vett támogatást pedig vissza kell fizetni,
 • A család nem szeretne a számlákkal elszámolni a bank felé, a korábban is igényelhető felújítási hitelek esetében elegendő legfeljebb egy újabb értékbecsléssel igazolni a munkálatok elvégzését,
 • A kevesebb papírmunkát részesíti a család előnyben. A kamattámogatott hitel sokkal több adminisztrációt igényel: többek között igazolni kell a TB-jogviszonyt, a köztartozásmentességet és a gyermekek meglétét is.

Kamattámogatott hitel – mikor érdemes választani?

Kifejezetten érdemes ezt a konstrukciót választani, ha az igénylő család számára:

 • Fontos a fix kamatozás: 3 százalékos kamat, 10 éves futamidővel, kiemelkedő a többi a piacon elérhető kamatkonstrukciókhoz képest;
 • Fontos az előtörlesztés. Bekalkulálható az előtörlesztés a konstrukcióba: ingyenes, a támogatásból történő előtörlesztés, viszont, ha egyéb forrásból szeretnék intézni az előtörlesztést, annak már díja van;
 • Fontos a biztonság. Hiszem  az elején is és a hiteligénylésnél is ellenőrzi a bank a jogosultságot.

A támogatott felújítási hitel legfontosabb általános jellemzői:

 • Azok számára érhető csak el, akik jogosultak az otthonfelújítási támogatásra
 • A hitel kamata a teljes futamidő alatt 3%.
 • Maximum 6 millió Ft hitel vehető fel.
 • Legfeljebb 10 év lehet a hitel futamideje.

Az otthonfelújítási hitelnél a várható törlesztőrészletek közelítő nagyságrendű összege a következő:

 • 6 millió Ft 10 év futamidővel: ~ 58.000 Ft/hó
 • 3 millió Ft 10 év futamidővel számolva ~ 29.000 Ft/hó

A kölcsön folyósításától számított egy éven belül igazolnia kell az igénylőnek a kölcsön felhasználásával megvalósított tevékenységek elvégzését  a számlák vagy azok másolatának bemutatásával. A számlákat 2021.01.01-2022.12.31-ig lehet gyűjteni, viszont hitelfelvétel esetén erre maximum 1 év áll rendelkezésre.

Abban az esetben, ha valaki bármilyen okból elveszti a jogosultságát a felújítási támogatásra (például felvett felújítási támogatás nem éri el a kölcsönösszeg 25%-át), akkor a kamattámogatás a felújítási hitel hátralévő összegére megszűnik és átalakul a konstrukció piaci hitellé. Illetve az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben a hitelintézet útján vissza kell fizetni a MÁK-nak.

A lakásfelújítási hitelről tobábbi információkat korábbi cikkünkben olvashat tovább

Feltételek a lakásfelújítási hitelhez:

 • minimum 50% tulajdoni hányada legyen a család valamennyi tagjának együttvéve
 • 1 éves folyamatos TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az egyik igénylőnek
 • Köztartozásmentesnek kell lennie az igánylőnek
 • Legyen egy éves állandó lakcíme a felújítandó ingatlanban lakó család minden tagjának (kivételt képeznek: egy évesnél fiatalabb gyermek, magzat; az ingatlan egy éven belül került megvásárlásra;  a használatba vételi engedély egy éven belül került megadásra.)
 • A felújítás munka- és anyagdíja külön-külön elérje a a támogatás összegének felét (tehát 6 millió forintos felújítás esetén a munkadíj és az anyagköltség 1,5 millió -1,5 millió forintnak kell lennie a maximális 3 millió forintos támogatás eléréséhez.)

Maximum egy évünk van igényelni a vissza nem térítendő felújítási támogatást a Magyar Államkincstárnál, miután a kölcsönt folyosították. Ekkor a MÁK ismét meg fogja vizsgálni a támogatásra való jogosultságot, azaz 2 időpontban is meg kell felelni a személyi feltételeknek. 

Fontos tudni

Abban az esetben, ha valaki a kamattámogatott lakásfelújítési hitel felvételében gondolkodik érdemes szem előtt tartania, hogy  a termékfejlesztés nem minden banknál tudott gyorsan végbemenni, így érdemes még egy pár hetet várni, mielőtt felkeresnénk a bankokat.

Konkrét állásfoglalási kérésekkel és kérdésekkel mindenképp közvetlenül a Magyar Államkincstárhoz forduljunk, ahol szakértők válaszolhatnak a felmerülő problémákra.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜ tovább

Forrás: bankmonitor.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!