Mivel érdemes fűteni, ha allergiás van a családban?

Mivel érdemes fűteni, ha allergiás van a családban?

Egy komplex lakásfelújításkor nemcsak a bútorok, a dekoráció vagy a burkolatcsere és festés merül fel kérdésként, hanem az is, milyen legyen az otthon fűtése. Amellett, hogy gazdaságos, nem árt, ha egészséges és modern is – ebben pedig nagyon is érdemes figyelembe venni, ha allergiás van a háznál!

A nem megfelelő fűtés kedvezőtlenül befolyásolja a (pollen)allergia tüneteit.

Első lépés, még a fűtés megválasztása előtt: a páratartalom beállítása!

Allergiás tünetek esetén a túl magas páratartalom bacilusok, kórokozók megtelepedését okozva súlyosbíthat a tüneteken; a túl alacsony páratartalom mellett pedig irritáltak, szárazak lehetnek a nyálkahártyák. Előbbi jóval veszélyesebb, hiszen hosszútávon betegségek kialakulásához vezethet, amelyekről gyakran nem is tudható, pontosan mi váltotta ki. A túl magas páratartalomból adódó penész komoly ellenség, ezt allergiától függetlenül is tartsa szem előtt.

Tipp: nagyon fontos minden helyiség megfelelő szellőzésének a biztosítása, beleértve a fürdőszobát, a WC-t és a kamrát is.

Tudjon meg mindent egy lépésben: Otthonfelújítási Program információk!➜ tovább

A lakásban egyébként célszerű folyamatosan mérni a páratartalmat, és annak megfelelően párásítani vagy szárazabbá tenni a levegőt. Az ideális páratartalomról, illetve a beállítás módjairól egy másik cikkünkben részletesen is írunk – érdemes figyelemmel átolvasnia azt is.

Ellenség a lakásban: a poratka

Az allergiás tünetek jelentős részét a lakásban poratka, illetve annak elszáradt ürüléke okozza. Vagyis a porallergia nem magát a porra való érzékenységet fedi, ahogy azt neve sugallja. A poratkák ürülékének irritáló, allergizáló hatása a levegőt keringtető fűtési rendszerekkel csak fokozódik, hiszen felkavarják a terek levegőjét.

A legrosszabb választás pollenallergia esetén tehát minden olyan fűtési típus, amely erőteljesen keringteti a levegőt, például a különféle konvektorok. Egy lakásfelújításnál egyébként is érdemes újragondolni a fűtést, és biztonságosabb, egészségesebb, megtérülőbb megoldások mellett dönteni.

Nézzük is a levegőt kevésbé forgató lehetőségeket!

Infrafűtés

Annyira még nem elterjedt itthon, pedig az infrapanelekkel történő fűtés nagyon is praktikus. Egyáltalán nem a levegőt melegíti fel, hanem a térben található testek hőérzetét növeli. Ennek köszönhetően se szálló por nincs, se fázás, hiszen már 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is garantált a kellemes meleg érzete. Ha az egész lakásban nem megoldható a falba épített infrafűtés, az allergiás családtag szobájában falra szerelhető infra-hősugárzókkal lehet megoldást találni.

Tipp: A falba épített infrafűtést gyakran választják például napelemes rendszerek mellé.

Feketelistás-e a padlófűtés?

Régebben a pollenallergiások teljesen elzárkóztak a padlófűtéstől, hiszen ez kavarta fel leginkább a helyiségek levegőjét. Mára azonban változott a helyzet, és a modern kondenzációs kazánokkal már biztonságban lehet! A régi kazánoknál ugyanis magas volt a területre eső hőveszteség, ezért a levegő és a padló között jelentős hőmérséklet-különbség alakult ki.

Ma azonban, a kazánok technológiai változásai mellett a jó szigeteléseknek köszönhetően is, csökkent ez a hőveszteség, és nem fog úgy kavarogni a por a lakásban. Tehát már a padlófűtés is megfelelő döntés lehet. Az optimális hatás érdekében javasolt falfűtéssel kiegészíteni, így biztosan jelentősen mérséklődik majd az allergiás tüneteket fokozó levegő-felkavarás.

Otthonfelújítási Program – innen minden fontos feltételt megismerhet! tovább

Oszd meg másokkal is!