Nagykorú gyermekkel is igénylehető lesz a lakásfelújítási támogatás

Nagykorú gyermekkel is igénylehető lesz a lakásfelújítási támogatás

A lakásfelújítási támogatás a legnépszerűbb a lakhatási támogatások közül – nyilatkozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az MTI tudósítása szerint az öt elemből álló otthonteremtési programról tartott összegző sajtótájékoztatón.

Az elhangzottak alapján a családban minden – a saját tulajdonú otthonban nevelt – gyermek számít, 25 éves életkorig. Ha pedig súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelnek a családban, és a gyermek otthongondozási díjára (gyod) jogosultak, akkor nincs életkori határ. Ez egy egyszer igényelhető támogatás, egy család egyszer élhet vele, amennyiben a felújítandó lakás a saját tulajdonukat képezi. Ebben az esetben egy 6 millió forintos felújítás esetén 3 milliót tudnak visszaigényelni.

Az egyik eleme, hogy január elsejétől az új építésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken, emellett, ha valaki csok-ot (családi otthonteremtési kedvezményt) is vesz igénybe, akkor az áfa 0 százalék lesz, úgy, hogy az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni.

2021 január elsejétől illetékmentességet élveznek azok az gyermekesek, vagy gyermeket tervezők, akik csokkal vásárolnak ingatlant. Ebben az esetben az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illeték is a családok megtakarítását képezi.

A többgenerációs otthonteremtés a program ötödik eleme, amely arra biztosít lehetőséget, hogy aki január elsejétől beépíti a családi háza tetőterét, igénybe veheti a csokot, amely 10 millió forint, vissza nem térítendő támogatást is lehet.

Novák Katalin elmondása szerint az elhangzottakról terveznek egy tájékoztató kampányt, annak érdekében, hogy minél többen élhessenek a lehetőséggel.

Forrás: hvg.hu

Kép: Unsplash

Oszd meg másokkal is!