Otthonfelújítás – mire figyeljünk? Mennyibe kerül?

Otthonfelújítás – mire figyeljünk? Mennyibe kerül?

Hála az Otthonfelújítási támogatásnak, rengeten vágnak bele otthonuk korszerűsítésébe. Mindez hogyan történik, mennyibe kerül és mennyi időt vesz igénybe?

A lakásfelújítással előbb vagy utóbb minden tulajdonosnak szembe kell néznie, hiszen, az otthonunkat használjuk, időt sok töltünk el benne – napjainkban kifejezetten sokat – és emiatt használódik. Idén a családok – az Otthonfelújítási támogatás keretein belül – most maximum 6 millió forintig korszerűsíthetik az otthonukat, és az állam visszafizeti a költségek 50 százalékát – olvashatjuk a pénzcentrum cikkében. De mire is érdemes figyelni? Hogyan történik? Mennyibe kerül?

Mit szeretnénk felújítani?

A legelső kérdés, hogy mit is szeretnénk felúíjatni. Tisztáznunk kell, hogy melyek a család igényei, milyen állapotban van a lakás, mekkora. Fontos, hogy olyan lakást készülünk felújítani, ahol már évek óta lakunk vagy egy újonnan vásárolt, használt ingatant, ugyanis a két esetben máshogy kell eljárnunk.

Forrás: Freepik

Használt lakás vásárlása esetében

Használt ingatlan vásárlsa esetében mindig van egy kockázati tényező: nem tudhatjuk milyen nem látható, rejtett hibáai vannak a lakásnak/háznak. Ebben az esetben a vásárláskor különösen körültekintőnek kell lennünk.

Tipikus kérdések, amelyekre érdemes figyelni:

 • Beázási problémák vannak/voltak-e?
 • A fürdőszoba és más vizes egységek szivárognak-e?
 • Milyenek a nyílászárók, mikor cserélték őket utoljára? 
 • Dohányoztak-e a korábbi tulajdonosok bent?
 • Milyenek a vezetékek, mekkora a biztosíték?
 • Milyen anyagból építették az ingatlant (tégla, panel stb.)?
 • Milyen a szigetelése?
 • Klimatizált, kiépíthető-e klímaberendezés?
 • Milyen tv- és internetszolgáltató elérhető ezen a környéken?

Abban az esetben, ha megvásároljuk a használt ingatlant és a lakhatásunkat meg tudjuk máshol oldani, célszerű mindent egyben felújítanunk. Készíntsünk listát az elvégzendő feladatokról, felújítandó helyiségekről. Mi az, amit mindenféleképpen szeretnénk felújítani és mi az aminek a felújítását anyagi vagy praktikussági megfontolásból elhalaszthatjuk (például konyhabútor cseréje).

Hogyan igényelje a támogatást? Útmutató lépésről lépésre ➜ tovább

Már meglévő ingatlan korszerűsítése

Valamivel nehezebb dolunk lesz, ha már a meglévő ingatlanunkat újítanánk fel, mivel együtt kell élnünk a munkálatok kapcsán felmerülő kellemetlenségekkel – víz átmenti hiánya, hangzavar stb. Ennek okán érdemes részletekben végezni a felújítást, helyiségről helyiségre. Figyeljünk oda, ha például járólapot cserélünk, számoljunk azzal, hogy napokig nem tudjuk majd használni azt a helyiséget.

A felújítás során vegyük számba: milyen szakemberre/szakemberekre lesz szükségünk? Érdemes-e belevágnunk egy teljes körű felújításba vagy csak kisebb “esztétikai” felújításokjat végeznénk?

Panellakás – mire figyeljünk

Egy panellakás olcsóbb, viszont számos hátránya van: vékonyak a falak és nehéz korszerűsíteni. Vásárlás esetén a műszaki adatok a döntő tényezők. Fontos rákérdeznünk: panelprogramos-e a ház, milyen nyilászárókat építettek be, milyen külső szigetelést kapott. Figyeljük fűtés típusára is: gázcirkó, távhő, esetleg régi konvektoros.

Villanyhálózat felújítása

Lakásvásárlás esetén, legkevésbé a villanyhálózatra figyelünk. Pedig érdemes ellenőrizni:

 • Hány amperes biztosíték tartozik a lakáshoz?
 • Milyen anyagból vannak a vezetékek?
 • A tervezett háztartási gépek fogyasztását bírni fogja -e a hálózat?
 • Hol helyezkednek el a konnektorok, villanykapcsolók, vezetékek?
 • A vezetékeket szeretnénk-e újrahúzni?
 • Ellenőrizzük a lámpákat, van-e kiégett lámpa? Utal-e valami villamossági vagy érintkezési problémákra?
 • Ellenőrizzük, hogy a konnektorok közül serceg-e valamelyik.

Megfelelő szakember kiválasztása

Érdemes alaposan átgondolni, milyen szakembert választunk. Alapesetben a szakember kiérkezik a helyszínre (néha kiszállási díjat is kér), hogy felmérje a lehetséges megbízást. Ezt követően ad egy árajánlatot számunkra, amit vagy elfogadunk, vagy nem. Kérjük ismerőseink ajánlását és vegyük figyelembe, hogy amennyiben az ingatlanban lakunk, hosszabb ideig össze leszünk “zárva” a szakemberrel, ezért fontos az is – a hosszú távú együttműködés érdekében – , hogy szimpatikus-e számunkra.

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás ➜ tovább

A burkolat kiválasztása

A választáskor érdemes nem a legolcsóbb mellett döntenünk. Anyagi helyzetünknek és ízlésünknek megfelelően válasszunk egy ár- értékarányban megfelelő, masszív és jó minőségű burkolatot, hiszen nem két évre vásárolunk.

A felújítás során használhatunk hideg- és melegburkolatot egyaránt. Hidegburkolatok özé tartoznak a csempék, járólapok. Ezeket elsősorban, fürdőszobában, konyhában, előszobában alkalmazzuk, ahol sok vizet kaphat a burkolat és fontos, hogy könnyen tisztítható felületeink legyenek. A melegburkolatok közé tartozik például a laminált padló, parketta. Lakószobában alkamazzuk elsősoban, ahol fontos, hogy ne hideg felületre lépjünk. Természetesen ez nincs kőbe vésve. Ha padlőfűtésünk van, vagy esetleg házi kendvecünk miatt fontos, hogy könnyen takarítható felületünk legyen, akkor a lakószobában is használhatunk hidegburkolatokat.

A felújítás során tartsuk szem előtt a mindig érvényes alapelvet: a kevesebb több. Kerüljük az erős, hivalkodó színeket és a furcsa formákat. Gondoljunk arra is, hogy esetleg majd egyszer szeretnénk eladni az ingatlanunkat és előfordulhat, hogy egy hívalkodóbb burkolat miatt nehézségekbe ütközünk. Törekedjünk időtállő színeket, mintákat választani.

Forrás: Unsplash

Hogyan igényelje a támogatást? Útmutató lépésről lépésre ➜ tovább

Fürdőszoba korszerűsítés

A családok körében a legnépszerűbb a fürdőszoba felújítás. Mivel ez igen nagy felfordulással jár, érdemes teljeskörűen végeznünk, ha már egyszer belekezdünk. Ügyeljünk a méretekre: mekkora kád, zuhanykabin fér be a fürdőszobánkba? Kell-e helyet hagynunk a mosógépnek? Milyen típusú kádat vásároljunk? Különösen figyeljünk oda a megfelelő szellőzőrendszer kiépítésére, így megelőzhetjük a fürdőszoba penészedését.

Forrás: Freepik

Konyha felújítása

Ha lakásfelújításról beszélünk, az egyik legköltségesebb az új konyha beépítése. Olcsóbb megoldások közé tartozik, ha bútorboltból vásárolunk, és amennyire a konyhánk paraméterei engedik, berendezzük azt. Fontos kérdés, hogy milyen gépeket tervezünk elhelyezni a konyhában, illetve tervezzül-e azokat beépíteni (például hűtő, sütő, mosógép, mosogatógép). Természetesen minél inkább gépesítjük, az annál költségesebb lesz számunkra. Nehezebb dolgunk lehet, ha kicsi konyhával rendelkezünk, hiszen, így szükségünk lehet minél több tároló felületre. Ahhoz hogy ezt kihasználhassuk, egyedi, méretre készített bútorokat kell gyártatunk.

Amire még érdemes figyelni az a konyhabútor anyaga, ami lehet:

 •  Egyszerű bútorlap – ez talán a legolcsóbb megoldás. Viszont érzékeny a vízre, könnyen elázik.
 • Mutatósabb és drágább megoldás a fóliázott MDF konyhabútor. Vigyázzunk, mert a hőre érzékeny. Így közvetlenül tűzhely mellé nem ajánljuk.
 •  A festett MDF még jobb minőségű – amit az ára is mutat, ez is egy drágább megoldás. Hátránya, hogy sérülékeny, könnyű megkarcolni.
 • Fényes akril konyhabútor – a felsoroltaknál jóval drágább. Ellenálló. Viszont a fényes felületén nyomot hagynak a vízcseppek, meglátszanak az ujj lenyomatok.
 • Az egyik legdrágább megoldás a fa konyhabútor. Manapság a lakásokba, panellakásokba ezt a típust már nagyon ritkán építik be.

Konyhában kérdés lehet még, hogy milyen legyen a burkolat. Ha kész, olcsóbb konyhabútrot vásárolunk, akkor első lépésként a burkolatot kell letennünk. Azonban beépített konyha esetében gyakran a behelyezett szekrény és pult közé kerül csak burkolat, a víz lecsorgását pedig valamilyen vízzáró réteg, például sziloplaszt akadályozza meg. 

Forrás: Freepik

Csőszerelés

Ez a munka több részből áll: burkolás előtt és után is szükség van a csőszerelő munkájára. Neki kell előkészítenie a kifolyókat a mosogatótálca alá, vagy a mosó- és mosogatógépnek. Össze kell dolgozniuk a burkolóval, így fontos, hogy együtt tudjanak dolgozni.

Mennyi időt vesz igénybe?

Hosszabb ideig eltarthat, attól függően, mennyire teljes körű a felújítás. Egy komplett felújítás eltarthat akár, 2-3 hónapig is. A munkafolyamatokat megkönnyíthetjük, ha összehangoljuk a szakemberek tevékenységét. Hasznos lehet közös naptárat készíteni a lakásban, ahol akár a szakemberek is jelezhetik egymásnak ki mikor tudna jönni.

Otthonfelújítási támogatás – lakásfelújítási hitel

Az otthonunk felújítását végezhetjük az állami támogatáson keresztül, és mellette önerőként igénybe vehetjük az államilag kamattámogatott lakásfelújítási hitelt is. 2021 januárjától elérhető a családok számára az Otthonfelújítási támogatás, amely az otthonukat korszerűsítő családokat támogatja, maximum 6 millió forintig a költégek 50 százalékában. Ez nagyszerű lehetőséget kínál, akár csak egy fürdőszoba felújításról, vagy terasz építésről lenne szó. Amennyiben nem szeretnénk felvenni az államilag támogatott hitelt, számos bank kínálja a saját konstrukcióját.

Milyen hitelt érdemes váálasztanunk az Otthonfelújítási támogatáshoz? ➜ tovább

Mostanában népszerű szabad felhasználású kölcsön a babaváró hitel. Akár hitelt veszünk fel, akár önerőből finanszírozzuk az otthonunk korszerűsítését, fontos, hogy mindet számlával kell elszámolnunk.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

A támogatás által fedezett munkálatolnak 50-50 százalékban kell lefednie a költségeket, munkadíjra és anyagköltségre vonatkozólag. Ezért érdemes jó előre kiszámolnunk, hogy mit szeretnénk pontosan felújítani, illetve az mennyi anyagköltséggel és munkadíjjal jár. A támogatást a Magyar Államkincstár folyósítja, fontos, hogy utólag. Tehát minden munkálatot és anyagkölstéget előre ki kell fizetnünk. Igényelni az ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy személyesen, az ország bármely kormányablakánál tudjuk. Kérelmünket a benyújtást követő 30 napon belül elbírálják, a támogatás összegét pedig az azt követő 5 napon belül folyósítják. Ezt követően pedig 6 hónapon belül bármikor ellenrőzhetnek minket, hogy valóban megtörtént-e a felújítás.

Otthonfelújítási árak – 2021

A lenti árak megközelítőleges becslések, befolyásolják, hogy az ország keleti vagy nyugati régiójában élünk-e, valamint az álatlunk választott szakember mennyire felkapott. Ha népszerű és jól dolgozik, akár kétszeres áron is dolgozhat. Befolyásoló tényező még az is, hogy milyen évaszakban végeztetjük a felújítást: tavasszal, nyáron nehezebb jó mestert szerezni, hiszen tipikus felújítási időszakról van szó.

Fal felújítás árak:

 • Falak festése: 1000-2000 Ft/m2 (attól függően, hány rétegben)
 • Tapétázás, poszterezés: 3000-7000 Ft/m2
 • Padló maszkolása: 500-1500 Ft/m2
 • Tapétaeltávolítás, falkaparás: 1000-3000 Ft/m2
 • Glettelés: 1200-4000 Ft/m2 (attól függően, hány rétegben)

Burkolat felújítás árak:

 • Fugázás: 2000-3500 Ft/m2
 • Élvédők, díszítőelemek felhelyezése: 1500-3500 Ft/m
 • Burkolat bontása: 1500-2000 Ft/m2
 • Normál fal és padló burkolás: 3000-15000 Ft/m2
 • Lépcső burkolás: 4500-9500 Ft/m2
 • Aljzatkiegyenlítés, alapozás: 500-1000 Ft/m2
 • Vízszigetelés: 800-1000 Ft/m2

Tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Forrás: penzcentrum.hu

Kép: Unsplash

Oszd meg másokkal is!