Praktikus ötletek a gyerekszoba felújításához

Praktikus ötletek a gyerekszoba felújításához

A gyerekszoba felújítása talán még nagyobb kihívás, mint az egész lakásé együttvéve. Hogyan használható ki a hely, a tér legjobban? Mire érdemes figyelni? Praktikus, megvalósítható ötleteket hoztunk ehhez a projekthez.

Egy ügyesen berendezett gyerekszoba fő ismérve, hogy könnyű benne rendet tartani

Szülőként saját magának is megkönnyíti a dolgát, ha olyan pakolós részeket alakít ki, ahova elég csak „bedobálni” a dolgokat, nem kell vesződni az elrendezgetéssel. Hogy mégis minden könnyedén megtalálható legyen, abban a fakkos / rekeszes elrendezés segíthet: külön rész a legóknak, a babáknak, a kisautóknak, az éppen nem az ágyon pihenő plüssöknek – és így tovább. Ha címkékkel is ellátja a fakkokat, akkor még agyalni sem kell pakolás közben, vagy, hogy mi-hol lehet, vagy mi-hova kerüljön.

Extra tipp: a címkék ne csak feliratosak, hanem pl. rajzolt képesek legyenek, így a gyerkőc is tanítható egy kicsit a pakolásra!

Nem foglal majd felesleges helyet a sok fiók és rekesz, ha például egy térelválasztó elem részeiként kerülnek be.

Ha minden négyzetcentimétert ki kell használni…

8-10 négyzetméteres gyerekszoba esetén is van megoldás, hogyan lehet ügyesen kihasználni a teret! Az emelt ágyak és a fekvőgalériák jobb térkihasználást tesznek lehetővé, így ezen mindenképp érdemes kicsi gyerekszoba esetén elgondolkodni. Ha maga a szoba apró, a belmagasság azonban aránylag nagy, akkor még állógaléria is kialakítható, és gyakorlatilag másfél szobányi terület kihasználhatóvá tehető.

A legfontosabb tudnivalók az Otthonfelújítási Támogatásról   tovább az információk felé!

Hagyja, hogy megjelenjen a szobában a gyermek egyénisége!

A szülő sokszor „jobban tudja”, mi jó a gyerekeknek, és a szobáját is úgy szeretné berendezni… Vagyis a saját ízlése szerint. Annak érdekében viszont, hogy kicsik jólérezzék magukat otthon, és akár még arra is nyitottak legyenek, hogy odafigyeljenek a saját kis birodalmuk rendezettségére, érdemes olyan teret kialakítani, ami illik hozzájuk. A színek és a bútorok kiválasztásába mindenképp célszerű bevonni őket. Ha esetleg attól fél, hogy gyorsan megunják majd, akkor csak néhány elemben jelenjen meg az ő ízlésük, a többi pedig letisztultabb, nem erőteljes stílusú bútordarab legyen!

Extra tipp: sok gyermekbútor pácolható, újrafesthető, így akár évente is lehet variálni rajta. Ilyen tekintetben a fal- és bútormatricák is hasznosak.

Mesék a falon a gyerekszobában

Ha még kisebb gyermek szobájáról van szó, akinek van kedvenc meséje, az egyik falon akár ez a történet is megjeleníthető. Így saját magának bármikor felidézheti, egy kicsit ő is részt vehet a mesében!

Extra tipp: ugyanez megjelenhet a bútorokon is, például az ágy formáján vagy a szekrény mintázatán.

Való-e a fehér szín egy gyerekszobába?

Gyönyörűen mutatnak, és nagyon könnyű kiegészítőket találni a fehér, bézs és más, világos színekhez, viszont tökéletességre törekvő szülők inkább kerüljék! Egy gyermeknél sosem lehet tudni, épp milyen mintákat hagy a bútorokon, és a fehéren bizony minden meglátszik. Ha viszont szemet tudnak hunyni efölött, akkor miért ne?

Sok-sok puha felület

Mivel a gyerekek esnek-kelnek, ezért mindenképp csúszásmentes, de puha felületű szőnyegek javasoltak a szobáikba, amikor még kicsik. A földön való játékhoz sok, hosszabb üléshez kényelmes párna is jó – főleg a szülőknek. Emellett bunkerépítéshez is alkalmas plédekkel, takarókkal is hasznos felszerelni a legkisebbek birodalmát!

Tudjon meg mindent az Otthonfelújítási Programról tőlünk tovább a hírekre, információkra!

Oszd meg másokkal is!