Praktikus tanuló- és dolgozósarok kialakítása – erre is gondoljon lakásfelújításkor

Praktikus tanuló- és dolgozósarok kialakítása – erre is gondoljon lakásfelújításkor

Az otthon fogalma az elmúlt évben jelentősen átíródott: egyszerre lett belőle iroda, tanterem, olykor kondiszoba és kulturális tér is. Persze, reméljük, hogy az élet mihamarabb visszaáll a régi kerékvágásba, de sosem hátrány, ha Önnél is van otthon egy praktikus tanuló- és dolgozósarok! Ehhez adunk most néhány hasznos tippet, amelyek hasznára lehetnek lakásfelújítás előtt.

Az első és legfontosabb kérdés a praktikus tanuló- és dolgozósarokhoz: hol helyezkedjen el?

Gyermekei tanulótere értelemszerűen a saját szobájukban van a legjobb helyen, ám, ha kicsi a szoba, akkor nem muszáj oda bezsúfolni – kikerülhet egy közös térbe, például a nappaliba, hallba is. Bár az online oktatás miatt a számítógép fontos kérdés lett, hosszabb távon a laptop vagy egy billentyűzettel felszerelt tablet jobb döntés az asztali gépnél. Kisebb helyen is elfér, és a kézzel írandó leckéknél el lehet tenni. (Rejteni…)

Ha nincs külön dolgozószoba… A nappali vagy a háló lenne erre alkalmasabb tér?

A felnőtt dolgozósarok már érdekesebb kérdés, hol kapjon helyet, ha nem áll rendelkezésre célzottan dolgozószoba. Míg a nappalival kapcsolatban felmerülhet, hogy túlzottan „átjáróház”-jellegű, ebből kifolyólag nyüzsgőbb és zajosabb, a hálóval sokaknak az a gondja, hogy az pihenésre, ellazulásra szolgáló helyiség, és zavaró, ha oda bekerül a munka is. A válasz persze egyszerűbb, mint hinné: melyik zavarja kevésbé, illetve hol van nagyobb, jobban berendezhető hely?

Tipp: Mindkét esetben sokat segít a térelválasztó elemek, esetleg paravánok használata, amellyel elkülönített teret hozhat létre.

Amire a praktikus tanuló- és dolgozósarokhoz szükség van

  • Fény – ablak közelében érdemes dolgozni, illetve olyan szobában, ami fénnyel jól ellátott. A többi személyes preferencia, például, hogy milyen irányból érkezzen a napsütés.
  • Ha már fény, a világításra is gondolni kell – asztali lámpa, álmennyezetbe épített ledek, fali lámpa vagy állólámpa? Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, a lényeg, hogy az egyéni elvárásokhoz illeszkedjen. Nem árt persze, ha eleve a fő világítás is rendben van a szobában.
  • Pakolás – polcok, fiókok, irattartók, szakmai könyvek… Érdemes mindegyiknek dolgozósarok részeként helyet találni. Lehet polc vagy zárható szekrény is – mindig vegye figyelembe, mennyire szeretne irodai hangulatot teremteni, vagy mennyire rejtené el ezeket a dolgokat.
  • Sokan szeretik az olyan extrákat is, mint a mágnestábla vagy különféle dekorációk. Mind a praktikum, mind a hangulat lényeges, hiszen a munka és / vagy tanulás hatékonyságát jelentősen meghatározza, hogy milyen közegben kell végezni az adott tevékenységet.

Otthonfelújítási Program – ismerjen meg minden fontos feltételt! Tovább

Két nagyon lényeges tényező: az asztal és a szék

Sokféle íróasztal létezik, ennek kiválasztásakor a szín, a stílus és a méret fő irányadó. Egy fő részére számos opció áll rendelkezésre sarokasztaltól a kisebb, kompakt darabokig. Több fő részére pedig remek egymással szemben elhelyezkedő munkaállomások, illetve nagyon szép dupla, egymás mellett két helyet adó íróasztalok szerezhetők be. Ugyan az első elég helyigényes, a második viszont számos keskeny kivitellel rendelkezik, ami kifejezetten helytakarékos megoldást jelent.

A szék kiválasztása egészségügyi kérdés is! Amennyiben nincs elég tér egy nagyobb méretű, kényelmes irodai széknek, lehet kapni kényelmi ülőpárnákat, amelyek elősegítik a megfelelő tartást. Ez esetben sem a legegyszerűbb összecsukható széket érdemes választani persze, de sokkal jobban kitágul az ideális székek köre. Helyhiány esetén arra is érdemes gondolni, hogy a szék használaton kívül valahova félretolható / elhelyezhető legyen, esetleg más funkcióban, például karosszékként, olvasószékként használható.

Extra eset: ha csak néha van szükség otthoni dolgozósarokra

Ilyenkor érdemes lehajtható pultban gondolkodni egy kényelmes, párnázott magas székkel, ami bármikor elfoglalható egy laptoppal, ha mégis otthoni munkára kerül sor.

Tudjon meg mindent egyszerűen, egy helyen: Otthonfelújítási Program pontról pontra!➝ Tovább

Oszd meg másokkal is!

One thought on “Praktikus tanuló- és dolgozósarok kialakítása – erre is gondoljon lakásfelújításkor

Comments are closed.