Roham az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően

Roham az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően

Évek óta nem volt ekkora kereslet az építőanyagokra és építési termékekre nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szarka László a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke.

Elmondása szerint a nagy érdeklődés hátterében az Otthonfelújítási támogatás áll. Láthatóan nőtt a kereslet a betonelemekre, térkövekre, hőszigetelő és szerkezetépítő anyagokra, valamint a fűtési korszerűsítésre alkalmas épületgépészeti termékekre – olvasható a portfolió cikkében.

Az Otthonteremtési program egszerre több területen támogatja a családokat. Az elsődleges cél, hogy a fiatalok, családok korszerű, saját tualjdonú otthonban élhessenek, nevelhesség gyermeküket.

Forrás: jozsa.hu

Mindezt szolgálja:

  •  A felújítás költségeit ötven százalékban (hárommillió forintig) megtéríti az állam, egy vissza nem térítendő támogatás keretében. Kedvezményes felújítási kölcsön vehető fel hozzá (maximum 6 millió forintig). A lakásfelújítási hitelről részleteket korábbi cikkünkben olvashattovább
  • Az új építésű ingatlanok értékesítési áfájának öt százalékra csökkentése, valamint a teljes áfamentesség azok részére, akik új építésű ingatlant vásárolnak a csok igénybevételével.
  • Illetékmentesség jár a csokkal vásárolt használt és új ingatlanok esetében és elérhető a tetőtér-beépítés támogatása is.

Korábban az otthonfelújítások során sokan nem kötöttek szerződést a kivitelezővel. Ezzel járt, hogy nem fizették meg a közterheket, viszont a így semmi nem “védte” a megrendelőt, nem biztosított garanciát az átvett munkával kapcsolatban. A támogatások igénybevételének feltétele, hogy szerződést kell kötni a kivitelezőkkel. Így fehéredik a gazdaság és a megrendelők is nyugodtabbak lehetnek, hiszen a szerződés által biztosítva vannak.  A felújítási részpiacon tevékenykedők mintegy 95 százalékát a mikro- és kisvállalkozások adják.

A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy januárban, az építőanyagok terén 5-7 százalékos drágulás volt. Emelkedtek a fuvardíjak, valamint több termék alapanyag-összetevőinek ára is. Az új lakás építések – a felújítások mellett – még nem indultak el igazán, de már megkezdődőtt az előkészítésük.

Forrás: portfolio.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!