Roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért

Roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért

Egy felmérés szerint több mint 600 ezer család vágna bele államilag támogatott lakásfelújításba a következő két évben. Ezzel közel duplájára nőne a lakásfelújítók száma.

 A GKI és a Masterplast idén januárban végzett felmérése szerint a válaszadó háztartások 7 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást felvenni a következő két esztendő során. Ez a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer családot jelent.

A támogatást “valószínűleg” igénybe venné további 17 százalék. Ez inkább egyfajta érdeklődést, a lehetőségek fontolgatását jelenti. Számolni kell azzal, hogy soka le fognak mondani a tervezett korszerűsítésről, szembesülve a támogatás igénybevételének szabályai okozta buktatókkal, a kivitelezők várhatóan megemelt áraival, illetve az építőipari kapacitáshiánnyal. A GKI szerint reálisan a szándékok nagyjából fele valósulhat meg. Ez mintegy további 350 ezer családot jelent. Összességében az elkövetkezednő két évben tehát az Otthon-felújítási program mintegy 640 ezer családot érinthet.

A negyvenes korosztály a legérdeklődőbb

Az otthonfelújítási támogatás iránt leginkább a  40 és 49 év közötti családfős háztartások érdeklődnek, körükben 16 százalékos a biztos részvételt jelzők aránya. A 30-39 évesek tervei megfelelnek a mintaátlagnak, a 18-29 év közötti háztartásfős családok tizede készül a programban való biztos részvételre. Az 50 és különösen a 60 év felettieket nagyrészt nem érdekli ez a lehetőség (valószínűleg nem is felelnek meg az elvárásoknak, mivel ennek a korosztálynak, nagyrészt már felnőtt gyermekei vannak).

Jövedelmi helyzet és támogatásfelvétel

A jövedelmi helyzet és a biztosan tervezett támogatásfelvétel aránya szorosan összefügg: a legalacsonyabb két jövedelmi decilisbe tartozók 3 százaléka tervez támogatást felvenni, a legmagasabb két decilisbe tartozók körében ez az arány 14 százalék. Ez nem meglepő, a konstrukció jellegéből adódóan (utólag fizetik ki a támogatást) várható volt a magasabb jövedelmű családok részvételének túlsúlya. A támogatásban való részvétel  inkább a községekben és a kisebb városokban lakók fantáziáját mozgatta meg ( 9-9 százalék számít biztos részvételre), a nagyvárosokban ez az arány 5 százalék. E támogatás inkább a családi házas és a panellakás-tulajdonosok körében népszerű (9-9 százalékuk biztos résztvevőnek mondta magát), míg a téglaépítésű társasházi lakások lakói körében az arány alig 3 százalék.

A magasabb jövedelműek többet kérnek az államtól

Családonként legfeljebb hárommillió forint támogatás vehető fel. (A támogatásról részletesen cikkünkben számoltunk be, amelyet itt olvashat el.) A maximális összeget a felújítást tervezők mintegy 32 százaléka venné fel.  Legfeljebb két-, illetve egymillió forintot szeretne kapni az érintettek 25-25 százaléka. A fennmaradó 18 százalék még nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy mekkora támogatásra számít. Nagyobb összeg felvételét tervezik a nagyobb jövedelemmel rendelkezők. A középkorúak (40-49 évesek) élnének a legmagasabb összegű támogatással, az ennél fiatalabbak jóval kisebb összegekkel is beérnék. A közép-magyarországi illetve a közép- és nyugat-dunántúli régióban magasabb összegek felvételét tervezik, mint a keleti és déli régiókban.

Megoldás lehet az “olcsó” hitel?

A támogatást csak az tudja kihasználni, akinek van félretett pénze, mivel a támogatást az államtól utólag kapja meg. Ezen segíthet az államilag kamattámogatott lakásfelújítási hitel, amelyet február elsejétől lehet igényelni a bankokban. Csakhogy ehhez is – mint minden más kölcsönhöz – hitelbírálat szükséges, aminek éppen azok nem feltétlenül tudnak megfelelni, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a hitelre, majd az állami támogatásra. Mint a felmérésből is jól látszik, az Otthonfelújítási programból várhatóan a magasabb jövedelműek tudnak a leginkább profitálni. Még a támogatott hitel is leginkább őket segíti.

Forrás: azenpenzem.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!