Terasz: szoba a szabadban

Terasz: szoba a szabadban

Sokan nem gondolnák, de az állam által nyújtott támogatás lehetőséget nyújt arra is, hogy teraszt építhessünk ottonunkban. A karanténhelyzet hatására szinte mindennél jobban felértékelődőtt az ottohon és a privát kert jelentősége, hiszen úgy tudunk a friss levegőn időt tölteni, hogy közben nem érintkezünk másokkal. 

A terasz tradicionálisan a nagy baráti összejövetelek helye, szép nyári napokon az étkezéseké, esetleg meleg estéken a grillezés közkedvelt terepe. Ám feltörekvő trendek szerint egy megfelelően kialakított terasz ennél sokkal több lehet. Ha jól tervezzük meg, berendezését átgondoltan állítjuk össze, akkor egy új szobát nyerünk: egy szobát a kertben.

Forrás: wpc-centrum.hu

Ahhoz azonban, hogy a terasz valóban kellemes élettér legyen, egy új szoba a kertben, igen sok mindenre kell figyelnünk. Talán az egyik legfontosabb kérdés, ami sokakban rögtön felmerül: miként tehetünk egy teraszt olyan komfortossá, hogy az a beltéri helyiségek otthonosságával, kényelmével vetekedjen, és így arra ösztönözzön, hogy hasonlóan sok időt töltsünk kint, mint bent? Erre igen sokféle megoldás kínálkozik és a válasz részben a teraszunk adottságaitól is függ. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy szerencsés, ha nem csak egy oldalán találkozik falfelülettel a teraszunk, hanem inkább két oldalról határolt, így nem csak a szél ellen védettebb, de berendezni is könnyebb lesz, otthonosabb végeredményt kaphatunk. Ugyanennyire fontos, hogy ha nem is teljesen fedett a teraszunk, legalább egy része legyen az. Nem feltétlenül szükséges épített megoldás, akár egy nagyméretű napellenző is megfelelő lehet, a fő feladatokat, azaz az árnyékolást és a meleg nyári eső ellenni védelmet megoldhatjuk így is.

Kép: jozsa.hu

Ahhoz, hogy a komfort teljes legyen, szükséges gondoskodnunk a tér- betekintésvédelemről is. Különösen fontos ez, ha közel esik a szomszéd telek, vagy az utca. Számtalan megoldás közül választhatunk ebben az esetben is. A növényzet megfelelő telepítése már részben megoldást nyújthat, de alkalmazhatunk látványos térelválasztókat is, ezek rendelkezésre állnak fából, vagy újabban már tartós fa-műanyag kompozit, azaz WPC megoldások is elérhetők a piacon. Vannak olyan gyártók, melyek kompletten kínálnak térelválasztó rendszereket WPC-ből. Érdemes beruházni ilyen megoldásra, mivel később nem lesz gondunk vele, szemben a fából készült térelválasztókkal. A belátást persze korlátozhatjuk már rögtön a telekhatárnál és sokszor ez a legcélravezetőbb, itt hasonlóan a térelválasztókhoz érdemes direkt erre a célra készített WPC kerítésprofilok közül választani, ma már találunk nagyon látványos, vízszintesen telepíthető, teljes belátásvédelmet nyújtó profilokat.

Forrás: wpc-centrum.hu


Mindez persze még nem elég, a teraszt fel kell szerelnünk egyéb kiegészítőkkel is, ahhoz hogy kinti helyiségként funkcionáljon. Fontosak a bútorok, melyeknek bírniuk kell a kültéri körülményeket. Ha teraszunkat a hagyományosnál sokrétűbben szeretnénk használni, mindenképp szükségünk lesz tárolókra is. Kültéren különösen praktikusak lehetnek a falba süllyesztett tárolók.

Forrás: wpc-centrum.hu

A berendezés többi eleme nagyban függ attól, hogy milyen szerepet szánunk elsődlegesen az új ’szobának’. A leggyakoribb persze, hogy kültéri nappalit alakítanak ki, de sokan más szerepet adnak a terasznak. Például gyakori, hogy jól felszerelt konyhát telepítenek ki, így kellemes környezetben lehet főzni, a szagok sem terhelik a lakást, és ha elkészült az étel azt helyben tálalni is lehet. Amennyiben a hagyományosabb nappali funkciót választjuk, akkor a trendeknek megfelelően akár szórakoztató elektronikai eszközökkel is bővíthetjük a berendezést. Egy zárható falfülke ilyenkor is jól jöhet, amiben elrejthetjük a projektort, tévét, vagy egyéb szórakoztatóelektronikai eszközeinket.

A beltérre jellemző meleg, barátságos hangulatot a teraszon is megteremthetjük dísztárgyak alkalmazásával, egy-két kültéren is használható szőnyeggel. A kültéri szobaként funkcionáló teraszokhoz meleg burkolatot ajánlunk, hiszen ezek megjelenésükben is bensőségesebb hatást nyújtanak és felületük sem vonja úgy el a hőt a bőrtől, mint egy hidegburkolat. Leginkább trópusi faburkolatok vagy különböző WPC-k jönnek számításba. A trópusi fa nagyon látványos felületet ad, de aki e mellett dönt, mindenképp számítson rá, hogy a burkolatot ápolnia kell évente legalább egyszer, ilyenkor a teljes felületet szabaddá kell tenni és a teraszt addig nem lehet használni, míg a vegyszerek, mellyel a fát kezeltük száradnak, felszívódnak. A WPC burkolatokkal ilyen gondunk nem lesz, mint ahogy a kártevők sem fogják ezeket megtámadni és az se mellékes, hogy szálkásodni sem fog, így igazán otthonosan járhatunk rajta akár mezítláb is. Ráadásul igen sokféle profilból és színből választhatunk egy kellően felkészült forgalmazónál. Ez azt jelenti, hogy a szürke, vagy a bézs számos árnyalata is elérhető, nem csak a legkedveltebb klasszikus barna, vagy vörösesbarna színek. Mindez igen nagy teret enged elképzeléseink pontos megvalósításának és ezt még fokozza, hogy a profilok is nagyon sokféle kivitelben kaphatók, így választhatunk mikro- vagy makrobarázdált felületet, szélesebb vagy keskenyebb kivitelt, sőt ezeket akár variálhatjuk is egy felületen belül. Egyes WPC gyártók falburkolatot is kínálnak, amivel a teraszburkolattal színazonos, vagy nagyon jól harmonizáló falfelületeket alakíthatunk ki.

Forrás: wpc-centrum.hu


Amennyiben grillezni is rendszeresen szeretnénk, vagy a nappali funkciót erősítenénk egy látványos kültéri kandallóval, úgy ezek köré viszont célszerű hidegburkolatot telepíteni, vagy fémből készült védőlemezzel kiegészíteni a fa vagy WPC burkolatot, mivel az izzó parázsnak csak ezek állnak ellen.
Mindezen szempontokat jól végiggondolva, olyan teraszt tervezhetünk, mely valóban megfelel minden felmerülő igénynek, jól használható az év nagy részében és akár egy életen át szolgálja tulajdonosát.

Forrás: wpc-centrum.hu

Kép: wpc-centrum.huOszd meg másokkal is!