Tudnivalók a lakásfelújítási hitelről

Tudnivalók a lakásfelújítási hitelről

Egyenlőre öt hazai banknál érhető el az otthonfelújítási hitel, így azok is élhetnek az otthonfelújítási támogatás által nyújtott lehetőséggel, akiknek nincs megtakarításuk. Az bankok hitelkínálata eltérhet egymástól. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes bankok hitelbírálata mégis eltér némileg egymástól. Vannak szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a bank kiválasztásakor.

A lakásfelújítási támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy
élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti – derül ki a Magyar Közlönyből. Abban az esetben, ha a szülők elváltak és megosztva nevelik a gyermeküket, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, azonban, ha az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket, akkor ő a jogosult a program igénybevételére. A támogatás egy alkalommal igénylehető, a Magyar Államkincstár utólag visszafizeti a felújítási és korszerűsítési költségek 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. Amelyet csak utólag, a benyújtott számlák kifizetését követően lehet visszaigényleni. Ebben jelenthet segítséget a február elsejétől elérhető lakásfelújítási hitel, amelyet már a munkálatok megkezdését megelőzően meg lehet igényleni, az utólag megkapott támogatási összeg pedig automatikusan betörlesztésre kerül, csökkentve a tőketartozást és a havi hiteltörlesztő összegét.

A támogatott felújítási hitel legfontosabb általános jellemzői:

  • Azok számára érhető csak el, akik jogosultak az otthonfelújítási támogatásra
  • A hitel kamata a teljes futamidő alatt 3%
  • Maximum 6 millió Ft hitel vehető fel.
  • Legfeljebb 10 év lehet a hitel futamideje.

A február elsejei induláskor öt banknál érhető el a hitel: K&H bank, OTP Bank, Gránit Bank, Takarékbank és Erste Bank.

Kormányrendelet rögzíti a jogosultsági feltételeket az egyes pénzintézetek között mégis találni különbségeket, amelyeket érdemes a választásnál is figyelembe venni.

  1. Az egyes bankok esetében eltérő a minimálisan felvehető hitel nagysága, így ha kisebb összegű kölcsönre van szükségünk, ez is szempont lehet választáskor.
  2. A bankok jellemzően nem állnak be jelzálogjoggal más pénzintézet mögé, ezért ha az igénylő ingatlanján van már jelzáloghitel – például azért, mert lakáshitellel vásárolta azt korábban -, akkor célszerű azt a bankot megkeresni, amelyik azt nyújtotta.
  3.  A hitelek minimális futamidejében is vannak eltérések, ami akkor lehet érdekes, ha valaki már előre tudja, hamar vissza fogja fizetni a kölcsön összegét, ráadásul a rövid futamidő miatti magas törlesztők kifizetése sem jelent problémát számára. Természetesen a hitelt lehetőség van a futamidő előtt bármikor elő- vagy végtörleszteni, ám ennek általában költsége van, ami bankonként ugyancsak eltérhet.
  4. A bankok minden esetben maguk határozzák meg a hitelezhetőséghez elvárt minimális jövedelem nagyságát, ami általában a minimálbér, de ezt illetően is lehetnek eltérések. Ezért előfordulhat, hogy valaki ugyanazzal a jövedelemmel az egyik banknál hitelezhető, míg a másiknál nem.

Forrás: penzcentrum.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!