Új részleteket osztott meg Novák Katalin a felújítási támogatásról

Új részleteket osztott meg Novák Katalin a felújítási támogatásról

Jogszabály még nincs, a miniszter Facebook videóban számolt be az újabb részletekről. 2021 január elsejétől lehet igénybe venni a támogatást, abban az esetben, ha a család legalább egy gyermeket nevel a saját otthonában. Az állam a felújítás költségeinek a felét visszatéríti, maximum hárommillió forintig.

Gyermeknek számít a 12 hetes magzat, illetve, ha a családdal él, a 25 éves fiatal is. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékossággal él, vagy a szülő otthongondozási díjra jogosult utána, akkor nem számít az életkor, felnőtt korában is igényelhetik a támogatást. Abban az esetben, ha a szülők elváltak és megosztva nevelik a gyermeküket, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, azonban, ha az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket, akkor ő a jogosult a program igénybevételére.

Köztartozásmentesnek kell lennie, és legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást. Az előírt tb-jogviszony felsőoktatási és munkaviszonyból is származhat. Folyamatosnak akkor számít, ha az elmúlt egy évben legfeljebb 30 napra szakították meg. Novák Katalin a koronavírus-járványra hivatkozva kihangsúlyozta, hogy az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik, ugyanakkor beleszámít minden nyugdíj melletti munkavégzés is.

A támogatást ugyanarra az ingatlanra ugyanaz a család csak egyszer veheti igénybe. Ha eladják a lakást, akkor sem kell visszafizetni a támogatást. De másik ingatlanra már nem vehetik igénybe. Ha valaki megveszi az így felújított lakást, és még nem élt a támogatással – és jogosult rá -, akkor ő is igénybe veheti arra az ingatlanra.

Az igénylés elektronikusan is intézhető lesz. Anyagköltségre és munkadíjra is fordítható az igénybevett összeg, fontos, hogy gyűjteni kell a számlákat és szerződést kell kötni a kivitelezőkkel a munkára. Ezen felül lesz egy rendkívül egyszerű sablonszerződés. Ezeket együttesen kell majd benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), ezt követően lehet visszaigényelni a támogatást. A támogatás összesen legfeljebb 3 millió forint lehet, úgy, hogy az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban igénylehető. Ezt az összeget az igénybevevő család előlegezi meg, utólagosan igényelhető a MÁK-tól. Összesen 35 napot kell várnia a jogosultaknak arra, hogy visszakapják az államtól a felújításra szánt összegnek a felét (maximum 6 millió forintig). Ehhez szükséges, hogy a munkálatok befejezését követően 60 napon belül eljuttassák az összegyűjtött számlákat a MÁK-hoz, amelynek 30 napja van az elbírálásra, ekkor ellenőrzik a feltételeket. Ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget.

A pénz kézhezvételétől számítva 6 hónapon belül a kormányhivatalok végzik majd az ellenőrzést, hogy ténylegesen megtörtént-e a felújítás, amire az állami lakásfelújítási támogatást igénybe vették.

Beltéri és kültéri munkákra egyaránt igényelhető a támogatás: konyha vagy fürdőszoba felújítása, közműbekötés, fűtési rendszer korszerűsítése vagy cseréje, új kazán vagy bojler beszerzése, szigetelés, galéria vagy belső lépcső megépítése, nyílászárócsere, tetőcsere, tetőfelújítás, vagy éppen egy napelemes rendszer kiépítése.

Forrás: azenpenzem.hu

Kép: Unsplash

Oszd meg másokkal is!