Kérdések és válaszok a lakásfelújítási tamogatásról II.

Kérdések és válaszok a lakásfelújítási tamogatásról II.

A múlt héten megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely leírja a 2021. január elsején induló otthonfelújítási támogatás részletes szabályait. Az alábbiakban választ kapunk további, a támogatással felmerülő kérdésre.

A családtámogatást azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni. A támogatás a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintig téríti vissza utólagosan.  Ahogy a rendelet fogalmaz, a cél a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, könnyítése.

Ki számít gyermeknek, aki után igénybe lehet venni a támogatást?

Gyermeknek számít a 12 hetes magzat, illetve, ha a családdal él, a 25 éves fiatal is. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékossággal él, vagy a szülő otthongondozási díjra jogosult utána, akkor nem számít az életkor, felnőtt korában is igényelhetik a támogatást.


Pontosan milyen típusú ingatlant lehet a támogatással felújítani?

Az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épülete, amely Magyarországon fekszik.


Lehet-e felújítani közeli hozzátartozóval, rokonnal?

A felújítással kapcsolatos számlákat csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó a támogatást igénybe vevőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Illetve, ha nem egyéni vállalkozó, hanem cég végzi a felújítást, akkor sem lehet a rokon ebben sem alkalmazott, sem vezető, sem tulajdonos stb. Ha a szülők együtt igénylik a támogatást, az említett kritériumoknak mindketten egyaránt meg kell felelniük.


Több szakaszban zajlik nálunk a felújítás, több mesteremberrel, több munkálatot is végzünk, az egyiket például tavasszal, a másikat azonban csak ősszel. Ebben az esetben mikor igényelhetjük az otthonfelújítási támogatást?

A támogatás csak a január elseje után megkezdett munkálatok esetében jár. A lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően lehet igényelni. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot fogják alapul venni a Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai, akikhez a szükséges dokumentációt, illetve a számlákat be kell nyújtani. Abban az esetben, ha az anyagot is a vállalkozó biztosítja az igénylőnek, akkor a számlán ezeket egyesével kell részletezni.


Hogyan fogják ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a lakásfelújítás?

A lakáshoz legközelebbi fővárosi vagy megyei kormányhivatal feladata lesz az ellenőrzés. Legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig vizsgálhatják, hogy valóban megtörtént-e a felújítás.  A kivizsgálásról jegyzőkönyv készül, amelyet eljuttatnak a MÁK-hoz a kormányhivatal emberei.


Hogyan oszlik meg az anyagköltségre és a munkadíjra igénybe vehető összeg?

A támogatás összesen legfeljebb 3 millió forint lehet, úgy, hogy az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban
igénylehető. Tehát 1,5 millió-1,5 millió forintot akár munkadíjra és anyagköltségre is elszámolhatnak.  A családok akkor járnak a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újítanak fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál. Fontos, hogy a támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemben csatolt számlák között feltétlenül kell lennie vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának is.

Példák a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatójából:

  • Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft

Anyagköltség: 4.500.000,- Ft

Munkadíj: 1.500.000,- Ft

Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg

  • Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft

Anyagköltség: 4.000.000,- Ft

Munkadíj: 1.000.000,- Ft

Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

  • Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft

Anyagköltség: 1.000.000,- Ft

Munkadíj:    0,- Ft

Kifizethető támogatás:    0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

Ha én végzem a felújítást, mekkora a támogatás összege?

Abban az esetben, ha saját kezűleg újítanánk fel a házat csak 1,5 millió forint támogatást kaphatunk.


Mennyi idő alatt kapjuk meg a támogatást?

A MÁK-nak 30 napja van az elbírálásra, ekkor ellenőrzik a feltételeket. Beérkezés időpontját követően, a beérkezés sorrendjében történik az ellenőrzés. A kérelem elbírálása során hiánypótlásra egyetlen alkalommal kerülhet sor. Ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget.  Tehát 30+5 nap várakozási időre van szükség, hogy a család visszakapja a lakásfelújításába befektetett pénzt.


Mekkora az állami keret az otthonfelújítási program finanszírozására?

Az otthonfelújítási támogatásra szánt összeget 150-170 milliárd forintra becsüli Novák Katalin – derült ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter közmédiának adott friss interjújából. Ugyanakkor ez egy felülről nyitott előirányzat, így, ha a becsültnél többen igénylik majd a támogatást, a forrásösszeg emelésére is lesz lehetőség a miniszteri ígéret szerint. 


Ha korábban felvettük a CSOK-ot, akkor is jár a támogatás?

A CSOK és az otthonfelújítási támogatás felvétele nem zárja ki egymást. A 2018 októbere előtt kötött szerződések alapján járó lakás-takarékpénztári támogatásban érintett felújítási munkák kizárását sem rögzíti a rendelet. De nincs dupla elszámolás. Amit a CSOK igénybevétele során egyszer már elszámoltunk, azt az otthonfelújítási támogatásnál már nem lehet még egyszer. Ez lényegében csak a falusi CSOK-nál jöhet szóba, amikor az állami támogatás összegének a felét felújításra költöttük.

Forrás: index.hu

Kép: Unsplash


Oszd meg másokkal is!