Visszaesés a felújításban, de az adatok, még így is biztatóak

Visszaesés a felújításban, de az adatok, még így is biztatóak

Tizedével kevesebb lakás és ház felújítását tervezték áprilisban, mint az év elején. A megtorpanás hátterében a járvány harmadik hulláma áll, ennek ellenére a kilátások még így is sokkal derűlátóbbak az egy évvel ezelőttieknél vagy akár a korábbiaknál.

Az év elején még 640 ezer, a második negyedévben már csak 580 ezer ingatlan tulajdonosa tervezte felújítani otthonát – derül ki a GKI–Masterplast második negyedévi otthonfelújítási felmérésének eredményéből a Világgazdaság cikke alapján. A felújítási kedv visszaesése mellett is, csaknem 130 ezerrel több ingatlan lesz korszerűsítve, mint amennyi az egy évvel ezelőtti tervekben szerepelt.

Néhány szigorítás és nagy könnyítések az Otthonfelújítási támogatást igénylőknek ➜ tovább

A kutatásból kiderül, hogy a családok csaknem 13 százaléka tervez nagyobb összeget költeni a lakására. A felújítani tervezők bő egyharmada igénybe venné az Otthonfelújítási támogatást a munkálatok finanszírozásához. A legnépszerűbb a fiatalok – 30 év alattiak – körében, 70 százalékuk tervezi igényelni a támogatást. A számok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő egy évben minden nyolcadik család otthona megújulhat kisebb-nagyobb mértékben. Leginkább a családi házban élők tervezik felújítani otthonukat, míg legkevésbé a panellakás tulajdonosok. Utóbbinál nem éri el a 10 százalékot a felújítást tervezők aránya.

Korosztályonként, az alábbi arányban tervezenek a tulajdonosok nagyobb összeget költeni otthonuk korszerűsítésére:

  • 18–29 év közöttiek 16 százaléka
  • Harmincas éveikben járók 18 százaléka
  • Negyvenes korosztály 14 százaléka
  • Ötvenesek korosztály 8 százaléka
  • Hatvan felettiek 2 százaléka

Településtípusok tekintetében a legaktívabbak a községekben élők – 15 százalékuk tervez felújítást – , Budapesten a családok 9 százaléka, a megyeszékhelyeken 12, míg az egyéb városokban élők 11 százaléka.

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk    tovább

Forrás: vg.hu

Kép: Freepik

Oszd meg másokkal is!