WPC az otthonunkban I.

WPC az otthonunkban I.

Az Otthonfelújítási támogatás lehetőséget teremt a családok számára, hogy teraszt, kerítést építhessenek otthonukban. Erre kitűnő alternatíva lehet a WPC, amely nem igényel gondozást, időtálló és igen látványos.

Aki napjainkban terasz-, fal burkolást tervez otthonában gyakran találkozhat a WPC kifejezéssel. Mi is az a WPC? A WPC szó egy angol szóösszetétel, a wood plastik/polymer composite kezdőbetűiből ered. A kompozitok olyan összetett anyagok, amelyek két vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro- vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából. Jelen esetben fa- vagy bambuszrost (őrlemény) és újrahasznosított műanyag, továbbá a tartósságot, megfelelő szilárdságot és az esztétikus színt biztosító adalékanyagok „összeházasításáról” van szó. Az így létrehozott burkolatok tartósak, szépek és normál tisztításon túl nem igényelnek semmilyen kezelést. WPCés WPC között nagy különbségek lehetnek.

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás ➜ tovább

Forrás: wpc-centrum.hu

Valamely gyártmányok (típusok) kifejezetten kemények, ezért például vendéglátó ipari felhasználásra is kiválóan alkalmasak, viszont megjelenésben erősen műanyaghatásúak, valamely típusok pedig megszólalásig hasonlítanak a valódi fára, azonban csak lakossági felhasználásra ajánlottak, mert tulajdonságában a puhafákra hasonlítanak, ezért pl. a karcolásra érzékenyebbek. Természetesen vannak olyan típusok is, melyek mindkét kívánt tulajdonságot magukban hordozzák. A laikus vásárló hogy tud eligazodni ezen a viszonylag széles piacon, s mi alapján válasszon? Ebben a kérdésben érdemes olyan üzletet felkeresni, ahol széles a WPC burkolat kínálat, nem csak a teraszburkolat típusokat értve ez alatt, hanem a burkolatrendszer (pl. falburkolat, korlát-, kerítés- és pergolaelemek stb…) kínálatot is. Az ilyen üzletben az érdeklődő nagyobb valószínűséggel kap objektív tájékoztatást, mint ahol egy-két alternatíva van, és azt igyekszik rátukmálni a betérő „áldozatra”.

Forrás: wpc-centrum.hu

Hogyan igényelje a támogatást? Útmutató lépésről lépésre ➜ tovább

Különböző választási szempontok merülhetnek fel, mint pl. ár (itt figyelni kell, hogy csak burkolat árat kapunk vagy már komplett rendszerárat rögzítőkkel együtt), garancia, megjelenés stb…. A felsorolt, evidensnek mondható szempontokon túl érdemes arra is figyelni, hogy az adott burkolat milyen hosszú szálakban kapható, mert egy nem megfelelő szálhossz miatt akár 20-30% is lehet a vágási veszteség, holott ez egy hagyományos teraszformánál átlagosan mindössze 5% körüli (szerencsés esetben lehet akár veszteség nélküli is). A számításban az adott üzlet szakértő tanácsadói ebben is tudnak segíteni, hogy hogyan alkalmazhatjuk gazdaságosabban az adott burkolatot.

Forrás: wpc-centrum.hu

Sokan vannak, akik elsősorban valódi faburkolatot szeretnének, de miután találkoznak az ő ízlésüknek is megfelelő wpc burkolattal, a kompozit anyag több előnyös tulajdonsága miatt is változtatnak a kezdetben még szilárdnak hitt álláspontjukon. Ilyen előnyös tulajdonsága a fa-műanyag kompozitoknak, hogy nem szálkásodnak, nem repednek, nem vetemednek, nem gombásodnak, nem rágják meg a rovarok és nem igénylik a valódi fánál elengedhetetlen évenkénti ápolóolajjal történő kezelést, melynek elég jelentős a költsége (idő és anyag). A tartós burkolat mellé a vásárló megkapja még azt a megnyugtató, léleksimogató érzést is, hogy miatta nem kellett esőerdőket kiirtani, mert a wpc burkolatok nagy hányada újrahasznosított anyagokból készül, a farostok pedig az újrahasznosításon túl nagyrészt fenntartható erdőkből származnak, melyről sok gyártónak tanúsítványa is van. E mellett nincs szükség évente vegyi anyagok vásárlására, hogy lekenjék a burkolatot, s melynek következtében szennyező anyagok kerülnének a környezetbe.

Forrás: wpc-centrum.hu

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

A wpc burkolatok felhasználása igen széleskörű. Használható teraszok-, lépcsők-, falak-, stégek-, kerítések- vagy akár hajófedélzetek burkolására, korlátok és pergolák kialakítására. Nyugodtan alkalmazhatók medencék körül vagy egyéb vizes helyeken, mert a legtöbb típus felülete bordázott, s ennek köszönhetően nem csúszik, összetétele révén pedig pangó vízben sem korhad el. Megmunkálhatósága gyakorlatilag megegyezik a valódi fáéval, így a legextrémebb megoldások is kivitelezhetők.

Forrás: wpc-centrum.hu

Otthonfelújítási Támogatás – feltételek, részletek, információk  ➜  tovább

Forrás: wpc-centrum.hu

Kép: wpc-centrum.hu

Oszd meg másokkal is!